1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. CEZA (DEĞİŞİKLİK) YASA ÖNERİSİ OY BİRLİĞİYLE KABUL EDİLDİ
CEZA (DEĞİŞİKLİK) YASA ÖNERİSİ OY BİRLİĞİYLE KABUL EDİLDİ

CEZA (DEĞİŞİKLİK) YASA ÖNERİSİ OY BİRLİĞİYLE KABUL EDİLDİ

Cumhuriyet Meclisi, Hukuk ve Siyasi İşler Komitesi Ceza (Değişiklik) Yasa Önerisi’ni madde madde görüşerek oy birliğiyle kabul etti.

A+A-

Cumhuriyet Meclisi, Hukuk ve Siyasi İşler Komitesi Ceza (Değişiklik) Yasa Önerisi’ni madde madde görüşerek oy birliğiyle kabul etti. Yasa önerisinin üçüncü okunuşu 17 Ocak Cuma günü yapılacak.

Öneri, ölüm cezasının ve “doğaya aykırı cinsel ilişki” suçunun kaldırılmasını içeriyor.

Cumhuriyet Meclisi Başkanlığı’ndan verilen bilgiye göre,  Hukuk ve Siyasi İşler Komitesi, söz konusu değişiklik önerisini görüşmek üzere  bugün CTP-BG Lefkoşa Milletvekili Tufan Erhürman başkanlığında toplandı.

Komite toplantısına davetli olarak, KKTC Başsavcılığı’ndan Ergül Kızılokgil ile  Rana Kenanoğlu  da katıldı.

Ceza (Değişiklik) Yasa Önerisi’nin genel gerekçesi  şöyle açıklandı:

“İngiliz Sömürge İdaresi döneminde yürürlüğe giren Fasıl 154 Ceza Yasası, birçok hükmü açısından, günümüz modern hukuk devletlerinin insan hakları alanında ulaştığı noktanın çok gerisinde kalmıştır.

Bu hükümlerin başında, ölüm cezasına ilişkin olanlar gelmektedir. Bu ceza, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Anayasası’nın 15’inci maddesinde ve Fasıl 154 Ceza Yasası’nda yer almasına karşın on yıllardır hiç uygulanmamış, yargı organı bu cezayla ilgili görüşünü bu şekilde ortaya koymuştur. Bunun yanında Avrupa Konseyi de önce Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne ek 6’ncı Protokolle bu cezanın uygulanma alanını daraltmış, daha sonra da ek 13’üncü Protokolle cezayı tamamen kaldırmıştır. Bu Öneri’yle Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti halkının Avrupa’da var olan insan hakları seviyesinde bir modern hukuk devletine sahip olma iradesinin hayata geçirilmesi amacıyla, ölüm cezası Fasıl 154 Ceza Yasası’ndan çıkarılmıştır.

Ölüm cezasının Esas Yasa’dan çıkarılması ile bağlantılı olarak, ölüm cezasına tabi suçlar, ölüm cezası ile ilgili kısımları çıkarılmak üzere, Esas Yasa’daki orijinal metne bağlı kalınarak, yeniden düzenlenmiştir.

Öneri, ayrıca, Fasıl 154 Ceza Yasası’nın cinsel suçlar alanında modern hukuk devletlerinde ulaşılan seviyenin çok gerisinde kalan hükümlerini de kaldırmış ve/veya değiştirmiştir. Her şeyden önce, günümüzde bu suçların, modern hukuk devletlerinde, “ahlaka” değil, cinsel dokunulmazlığa karşı işlenmiş cinsel nitelikli suçlar olarak kabul edilmelerinden hareketle, Fasıl 154 Ceza Yasası’nın Dördüncü Kısmının Üçüncü Bölümü’nün başlığı “Cinsel Nitelikli Suçlar” olarak değiştirilmiştir. Ayrıca bu suçların mağdurlarının yalnızca kadınlar olabileceğine ilişkin çağ dışı yaklaşım terk edilmiş ve cinsel yönelimi, cinsiyet kimliği ve cinsiyeti ne olursa olsun her insanın bu suçların mağduru olabileceğini kabul eden bir yaklaşım benimsenmiştir.
Buna ek olarak, bu bölümdeki hükümler modern hukuk devletlerindeki uygulamalar, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi hükümleri ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi içtihadı doğrultusunda yeniden düzenlenmiştir.

Bu bağlamda, “doğaya aykırı cinsel ilişki” suçu kaldırılmış, kişilerin cinsel yönelimlerinden, cinsiyet kimliklerinden veya cinsiyetlerinden dolayı ayrımcılığa uğramasını, işlenen fiillerle mağdur edilmesini önlemeye yönelik düzenlemeler getirilmiştir.

Benzer biçimde, çocukların ve zihinsel engellilerin cinsel nitelikli suçlarla mağdur edilmesi halinde uygulanacak cezalar artırılmış ve bu sosyal gruplar cinsel nitelikli suçlara karşı daha yoğun bir koruma kalkanına sahip kılınmıştır.

Kadınlara karşı cinsel şiddetle ilgili hükümlerde de değişiklikler yapılmış ve günümüzde maalesef hala yoğun biçimde etkili olan bu soruna Ceza Hukuku araçları kullanılarak çözümler üretilmeye çalışılmıştır.

Öneriyle birlikte ülkemizde fuhuş konusunda ortaya çıkan adaletsiz uygulamaları gidermesi hedeflenen yeni düzenlemeler getirilmiş ve bu konuda yasa dışı faaliyet gösterenlerin çarptırılacakları cezalar belirginleştirilerek artırılmıştır.

Önerinin temel amacı, Fasıl 154 Ceza Yasası’nın günümüzde kabul edilen insan hakları seviyesinin altında kalan bazı hükümlerinin modern hukuk devletlerinde ve uluslararası insan hakları belgelerinde yer alan düzenlemelere koşut bir içeriğe sahip olmalarını sağlayacak şekilde düzenlenmesidir.”

TAK

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.