1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ÇİFTÇİLER PAZARTESİ LEFKOŞA’DA ARAÇLI EYLEM YAPACAK
ÇİFTÇİLER PAZARTESİ LEFKOŞA’DA ARAÇLI EYLEM YAPACAK

ÇİFTÇİLER PAZARTESİ LEFKOŞA’DA ARAÇLI EYLEM YAPACAK

Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği (KTÇB), üreticilerin hakkını aramak ve “üretici ile çitçinin kim olduğunu göstermek” için Pazartesi günü Lefkoşa’da araçlı eylem yapacağını açıkladı.

A+A-

HAMİTKÖY VE GÖNYELİ ÇEMBERLERİNDE TOPLANACAK ÇİFTÇİLER ARAÇLARLA BAŞBAKANLIK ÖNÜNE GİDECEK

KABAKÇI: “HÜKÜMETE SÜRE VERME GİBİ BİR LÜKSÜMÜZ YOKTUR. ÜRETİCİLER HAKKINI İSTİYOR, BANKALAR BORÇ FAİZLERİNİ ÇATIR ÇATIR İŞLİYOR”

“HÜKÜMET TARIM KESİMİNE GEREKLİ CİDDİYETİ GÖSTERSİN. GÖSTERMEZSE ÜLKEDE HUZURSUZLUK HER GÜN ARTACAK”

“BİR ÜLKEDE TARIM OLMAZSA HAYAT OLMAZ. ÜLKEDEKİ HUZURSUZLUKLARIN TEMELİNDE TARIMDAKİ HUZURSUZLUK VAR”

Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği (KTÇB), üreticilerin hakkını aramak ve “üretici ile çitçinin kim olduğunu göstermek” için Pazartesi günü Lefkoşa’da araçlı eylem yapacağını açıkladı.

Hamitköy ve Gönyeli çemberlerinde saat 09.00’da iş araçlarıyla toplanmaya başlayacak çiftçiler, buralardan hareket edip Kıbrıs gazetesi kavşağında buluşacak ve Küçük Kaymaklı çemberinden Merit Otel kavşağı güzergahından Başbakanlık önüne gidecek.

KTÇB, eylemde, “kuraklık oranlarının yeniden belirlenmesini, 2013-2014 üretim yılı doğrudan gelir desteğinin belirlenmesini, Maliye tarlaları icar çalışmalarının bitirilmesini” isteyecek.

KTÇB Genel Başkanı Alican Kabakçı bugün birlik toplantı salonunda düzenlediği basın toplantısında, tarım sektöründeki üreticilerin yaşadığı sıkıntıları anlatarak, Pazartesi günü tüm bu sıkıntılara dikkat çekmek amacıyla Lefkoşa’da araçlı eylem yapacaklarını ve “üretici ile çiftçinin kim olduğunu göstereceklerini” söyledi.

Kabakçı, eylemi açıkladıklarında bazı kesimlerin kendilerine “eylem için henüz erken, hükümet daha yeni” dediğini ifade ederek, CTP-BG/DP-UG hükümeti ile UBP hükümeti arasında 4 aylık bir süre olduğunu, bu sürede kurulan geçiş hükümetinde de bu partilerin bulunduğunu ve sıkıntıların o hükümete de aktarıldığını ancak çözüm bulunmadığını kaydetti. Kabakçı, üreticilerin de artık bekleme lüksünün olmadığını, bankaların borç faizlerini çatır çatır aldığını anlattı.

“DÖNÜM BAŞI 45 TL YETERSİZ”

“Kuraklık yaşanan bölgeleri içeren haritanın açıklandığını ancak bu haritanın UBP döneminde siyasi düşünülerek yapıldığını” savunan Kabakçı, bunun değiştirilmesini istediklerini, ayrıca dönüm başına verilen 45 TL’nin yetersiz olduğunu öne sürdü.

Şu anki hükümetin de “eski hükümetin yanlışlarını doğru kabul ettiğini” ve bu yanlışları “bizden önceki hükümet yaptı” diyerek uygulamak istediğini öne süren Kabakçı, tepkilerinin buna olduğunu vurguladı.

Kabakçı, Maliye tarlalarının icar tarihlerinin de uzatıldığını, 2 Ekim tarihine kadar başvuru kabul edilmeye devam edildiğini ifade ederek, tarla icar edecek üreticiler için sosyal sigorta yatırımı arandığını, ancak üreticilerin hakları olan tazminatların ve ödemelerin yapılmadığını savundu.

Üreticilerin borçlu olduğunu, bankalara borç faizlerini ödemeye devam ettiğini ifade eden Kabakçı, hükümetten, üreticilerin kredi faizlerini durdurmasını istedi.

İçişleri Bakanı’na tarımla ilgili sorumluluklarını yerine getirmesi çağrısında bulunan Kabakçı, tarımsal alanlardan emlak vergisi alınmamasını, tarım arazilerinin korunmasını, tarım bölgelerinin belirlenmesini, köyleri ayıran anayollara alt geçit yapılmasını, tarım sektöründe uğraşacak gençlere teşvikler hibeler verilmesini istedi.

“EKMEK KAVGASI... SİYASİ DEĞİL”

Pazartesi günü yapılacak eylemin “ekmek kavgası” olduğunu vurgulayan ve siyasi amaç taşımadığını söyleyen Kabakçı, üreticilerin çok sıkıntıları bulunduğunu ve hükümete daha fazla zaman tanıma lüksü olmadığını kaydetti.

Çiftçiler Birliği Başkanı Kabakçı, “Köylü huzursuzsa ülke huzursuz olur, ülkedeki huzursuzlukların temelinde de köylülerin huzursuzluğu vardır” dedi. Köylünün geri plana itildiğini savunan Kabakçı, Pazartesi günü haklılıklarını göstereceklerini söyledi.

Bir ülkede tarım olmazsa hayat olamayacağını ifade eden Kabakçı, hükümetten tarım kesimine gerekli ciddiyeti göstermesini istedi, aksi takdirde ülkedeki huzursuzluğun her gün artacağını belirtti.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.