1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ÇİMENTODA YERLİ ÜRETİMİN KORUNMASI İÇİN FON YÜZDE 15’E ÇIKARILDI
ÇİMENTODA YERLİ ÜRETİMİN KORUNMASI İÇİN FON YÜZDE 15’E ÇIKARILDI

ÇİMENTODA YERLİ ÜRETİMİN KORUNMASI İÇİN FON YÜZDE 15’E ÇIKARILDI

BAKANLAR KURUL TOPLANDI

A+A-

ÇİMENTODA YERLİ ÜRETİMİN KORUNMASI İÇİN FON YÜZDE 15’E ÇIKARILDI

TEŞVİK (DEĞİŞİKLİK) YASA TASARISI ONAYLANARAK MECLİS’E SEVK EDİLDİ

ÇAVUŞOĞLU: “ÜRETİME VE YATIRIMA DAYALI İŞLERDE HÜKÜMET CİDDİ ÇALIŞMALAR SERGİLİYOR...”

“ÜLKENİN DAHA YAŞANIR, DAHA İSTİHDAM SAĞLAYICI, DAHA MUTLU BİR ÜLKE OLMASI İÇİN HEP BERABER ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Bakanlar Kurulu, yerli çimentonun korunması için fon oranını yüzde 15’e yükseltirken, yurt içi ve yurt dışındaki yatırımcıların önünü açmak için “Teşvik (Değişiklik) Yasa Tasarısı”nı onaylayarak Cumhuriyet Meclisi’ne sevk etti.

Bakanlar Kurulu Sözcüsü, İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanı Nazım Çavuşoğlu, aldıkları kararları, hükümetin üretime dayalı vizyonunun ürünü olarak niteledi ve ülkenin daha yaşanır, daha istihdam sağlayıcı, daha mutlu bir ülke olması için çalışmaya devam edeceklerini söyledi.

Bakanlar Kurulu, 23 Nisan nedeniyle çocukların yaptığı ziyaretin ardından, rutin toplantı günü Çarşamba olmasına rağmen, gündeminin yoğunluğu gerekçesiyle toplandı.

Saat 16.30 sıralarında başlayan toplantı saat 19.30’da tamamlandı. Alınan kararlarla ilgili basına açıklama yapan Bakanlar Kurulu Sözcüsü, İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanı Nazım Çavuşoğlu, geçtiğimiz günlerde Başbakan İrsen Küçük’ün hükümetin üretime dayalı vizyonuyla örtüşen bir dizi ziyaret yaptığını ve bu çerçevede Kalecik’teki çimento fabrikasına (BEM Çimento) da gittiğini hatırlattı.

Çavuşoğlu, Başbakan Küçük’ün, Avrupai standartlarda üretim yapan fabrikanın gelir-giderleri ve rekabet edebilirliğinin sorgulanması için Maliye Bakanı’na yerinde talimat verdiğini kaydederek, fabrika ve halkın lehine yapılabileceklerin de yapılması görüşünün ortaya konulduğunu belirtti.

CTP DÖNEMİ YÜZDE 5’E DÜŞEN FON YENİDEN 15 OLDU

Fabrikanın ve yerli çimentonun korunması için yüzde 15 oranında uygulanan fonun, CTP’nin hükümet döneminde yüzde 5’e düşürüldüğünü; 200 çalışanın 100’ünün işten durdurulduğunu; geri kalan 100 işçinin de zor şartlar altında çalıştığını, haftanın belirli günlerinde üretim yaptığını anlatan Bakanlar Kurul Sözcüsü Çavuşoğlu, şöyle konuştu:

“Biz hükümete geldikten sonra yapılan tartışmalarda buranın korunmasının KKTC sanayinin korunması anlamına geleceği düşüncesiyle fon yüzde 5’ten 10’a çıkarılmıştı. Tabi ki bu fabrikanın ürettiği çimento uluslararası standartların da üstündedir ve yerinde yaptığımız laboratuar denetimlerinde ve uluslararası belgelere de bakıldığında, tamamen ülkemize ithal edilen çimentodan hiçbir eksiği olmadığı, hatta fazlası olabileceğini de gördük. Hükümet olarak bu değerlendirmeden sonra yerli üretimi desteklemek ve halkımızın önünü açabilmek adına, çimento fabrikasının yaşadığı bu sıkıntıları kolay aşmak için hükümetimiz koruma fonunu yüzde 10’dan 15’e çekmiştir. Bu konudaki düzenleme ve duyurular da Maliye Bakanlığı tarafından yapılacaktır.

ELEKTRİK SORUNU DA ÇÖZÜLDÜ

Bugün Bakanlar Kurulu’nun kararı fonun yüzde 15’e çekilmesidir. Yine orada elektrikle ilgili bazı sorunlar vardı. Ekonomi ve Enerji Bakanlığı’na verilen talimat neticesinde, BEM çimentonun yaşadığı elektrik sorunu da düzenlenmiş ve böylelikle UBP hükümeti, vizyonu doğrultusunda üretimi destekleme adına büyük bir adım atmıştır.”

TEŞVİK (DEĞİŞİKLİK) YASA TASARISI

Bakanlar Kurulu Sözcüsü, İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanı Nazım Çavuşoğlu, Bakanlar Kurulu’nun ayrıca, Teşvik (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nı da onaylayarak Meclis’e sunma kararı aldığını açıkladı.

YERLİ BANKALAR DA KREDİ VEREBİLECEK

Tasarının, “KKTC’nin ekonomik ve sosyal kalkınmasına destek olacak, yurt içi ve yurt dışındaki tüzel kişilerin yatırımlarının önünün açılması için kullandırılacak yatırım kredilerinin hacminin, ipotek ve teminat imkanlarının düzenlenmesi maksadıyla” hazırlandığını ifade eden Çavuşoğlu, bu tasarıyla TC Kalkınma Bankası tarafından sağlanan kredilerin, KKTC Kalkınma Bankası ve Bankalar Yasası altında faaliyet gösteren bankalar tarafından da sağlanmasına olanak verecek şekilde düzenleme olacağını anlattı.

Nazım Çavuşoğlu, DPÖ tarafından yatırım teşvik belgesine bağlanan yatırımlara TC veya KKTC Kalkınma Bankası’nın kredi kullandırdığını; bu yasa yürürlüğe girince yatırımın önünün açılması için yerel bankaların da kendi imkanlarını kullandırabileceğini söyledi.

Çavuşoğlu, ipotek ve rehin sisteminin bu bankalar için de geçerli olacağını; ayrıca Vakıflar ve Din İşleri’ne bağlı arazilerin de ipotek alınmasının önünün bu yasayla açılacağını; böylece yarım kalan, bekleyen, geciken yatırımların yol almasının sağlanacağını bildirdi.

“HÜKÜMETİN CİDDİ ÇALIŞMALARI”

Bakanlar Kurulu Sözcüsü, İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanı Çavuşoğlu, üretime ve yatırıma dayalı işlerde, her türlü tıkanıklığı aşma ve halka istihdam olanağı sağlamak için hükümetin ciddi çalışmalar sergilediğini; böylece ülkenin daha yaşanır, daha istihdam sağlayıcı, daha mutlu bir ülke olması için çalışmalara hep beraber devam edeceklerini ifade etti.

 

Kaynak: TAK

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.