1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ÇOCUKLAR ŞİMDİ DE "GÜLÜŞLERİ" İLE YARIŞTIRILIYOR!
ÇOCUKLAR ŞİMDİ DE "GÜLÜŞLERİ" İLE YARIŞTIRILIYOR!

ÇOCUKLAR ŞİMDİ DE "GÜLÜŞLERİ" İLE YARIŞTIRILIYOR!

“Çocukların bilgilerini, becerilerini yarıştırıp yarış atına döndürdüğünüz yetmedi, duygularına mı el attınız?” Saçma sapan!

A+A-

 

Ülkemizde 2014 yılının ilk aylarında ‘güzellikleri” ile yarıştırılmak istenen çocuklar bugünlerde “gülüşleri” ile yarıştırılıyor. 2014 yılında düzenlenmek istenen Çocuk Güzellik Yarışması çeşitli çevrelerden aldığı olumsuz eleştiriler neticesinde iptal edilmişti. Son günlerde ise Sosyal Medya’da çocuk ürünleri satan bir şirketin sayfasında açılan “Gülümserken Mutlu Eden Çocuklar” isimli yarışma benzer eleştirilerin hedefi durumunda…

Söz konusu şirketin sosyal medya takipçilerinin, ebeveynlerin çocukları gülümserken çektiği ve sayfaya yüklediği fotoğrafları beğenmesi ile sonuca varılacak yarışmada ‘en güzel gülen çocuk’ ilan edilen çocuk, şirketlerin ürünleri arasında hediye kazanacak. Ancak birçok vatandaş gibi çocukların herhangi bir şekilde yarıştırılmasını uzmanlar da doğru bulmuyor.

Uzman Psikolog ve Kognitif Davranış Terapisti Deniz Erkal, çocuklara fiziksel özellikleri karşılaştırılarak yapıştırılan her türlü etiketin uzun vadede kişilik gelişimini olumsuz etkileyeceğini anlattı.  Gelişim Psikoloğu Fatih Bayraktar da masum görünen bu yarışmayı rekabet kültürünün normalleştirilmesi, çocukların fiziksel özelliklerinin ön plana çıkarılması ve bedenleri üzerinden kazanımlar elde edilmesi olarak değerlendirirken, KTÖS Başkanı, Eğitmen Semen Yönsel Saygun “Çocukların bilgilerini, becerilerini yarıştırıp yarış atına döndürdüğünüz yetmedi, duygularına mı el attınız?” diye sordu.

Yaklaşık 2 yıl önce düzenlenmek istenen ve ciddi eleştirilere maruz kalarak iptal edilen Çocuk Güzellik Yarışması’ndan sonra çocuklar gülüşleri yarıştırılıyor.

“Gülümserken Mutlu Eden Çocuklar” adı ile sosyal medyada başlayan yarışmaya çocuğunun gülüşünün güzelliğini tescilletmek isteyen ebeveynlerin yoğun ilgi gösterdiği gözlemlenirken, birçok vatandaş ve uzmandan eleştiriler geliyor.

Uzman Psikolog Erkal: “Kişilik özellikleri ve değerlerini yok sayan güzellik algısı kabul edilemez”

Konuyla ilgili olarak konuşan Uzman Psikolog ve Kognitif Davranış Terapisti Deniz Erkal, çocuklara fiziksel özellikleri karşılaştırılarak yapıştırılan her türlü etiketin uzun vadede kişilik gelişimini olumsuz etkileyeceğini vurguladı.

Çocuklarda benlik algısının fiziksel güzellik – çirkinlik gibi kavramlar üzerinden oluşmasının risklerine değinen Erkal, bu durumun hem çocukluk çağında hem de yetişkinlikte problemlere yol açacağını kaydetti.

Erkal, “Çocukların kendi istekleri ve farkındalıkları dışında herhangi bir konuda kıyaslanmaları,  karşılaştırılmaları ve yarıştırılmaları ciddi bir çocuk hakları ihlalidir. Bizler psikologlar olarak ailelere bile, çocuklarının emeğini ve insanı değerlerini takdir etmelerini tavsiye ederken, bu tür organizasyonların kişilik özellikleri ve değerlerini yok sayan güzellik algısı kabul edilemez” dedi.

Gelişim Psikoloğu Bayraktar: “Çocukların her türlü yarıştırılmasına hayır!”

Kişisel Sosyal Medya hesabından yarışmaya tepki gösteren Gelişim Psikoloğu Fatih Bayraktar ise “Gülümserken Mutlu Eden Çocuklar” yarışmasının her ne kadar masum bir yarışma gibi görünse de çocukların kendi iradeleri dışında yarıştırılmaya çalışıldığını vurgulayarak, bunun sakıncalarını paylaştı.

Bayraktar paylaşımında şu ifadeleri kullandı:

“İki yıl önce Çocuk Güzellik Yarışması'nı, çocukların kendi iradeleri dışında yarıştırılmasının bir çocuk hakkı ihlali olduğunu vurgulayarak iptal ettirdik. O zamandan beridir de bu yarışma yapılmıyor. Şimdi yeni versiyonlarla çocuklarımız yine kendi iradeleri dışında yarıştırılmaya çalışılıyor.

Her ne kadar masum bir yarışma gibi görünse de rekabet kültürünün normalleştirilmesi, çocukların fiziksel özelliklerinin ön plana çıkarılması, bedenleri üzerinden kazanımlar elde edilmesi gibi nedenlerden dolayı çocukların her türlü yarıştırılmasına hayır! En güzel gülümseyen çocuk yarışmasına hayır!”

Eğitimci Saygun: “Yarış atına döndürdüğünüz yetmedi, duygularına mı el attınız?”

KTÖS Genel Başkanı, Eğitmen Semen Yönsel Saygun da konuyla ilgili olarak kişisel sosyal medya hesabından ses verdi. Niyet ne olursa olsun çocukların yarıştırılmasının kabul edilemeyeceğini ifade eden Saygun, “Bilgilerini, becerilerini yarıştırıp yarış atına döndürdüğünüz yetmedi, duygularına mı el attınız?” diye sordu.

Saygun’un paylaşımı şöyle:

“Bütün çocuklar güzel gülümser. Saçma sapan yarışmalarla çocukların gülüşlerini yarıştırmayı bırakın. Bilgilerini, becerilerini yarıştırıp yarış atına döndürdüğünüz yetmedi, duygularına mı el attınız?

Çocuk güzellik yarışmaları çocuk istismarıdır. Çocuk haklarına aykırıdır. Niyet ne olursa olsun, çocuğun iradesi dışında kullanılması ve bundan kazanç sağlanılması kabul edilemez.”

 

Kıbrıs Postası

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.