1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ‘ÇOK KOMİK’
‘ÇOK KOMİK’

‘ÇOK KOMİK’

ülke ekonomisi masaya yatırılarak hükümetin aldığı vergi bağışı kararı değerlendirildi

A+A-

ADA TV’de yayımlanan ve Okan Veli Şafaklı’nın sunduğu Ekopolitik Bakış Programı’nda ülke ekonomisi masaya yatırıldı. Ekonomist Vedat Yorucu, Kıbrıs Türk İşadamları Derneği (İŞAD) Genel Sekreteri Tamer Meftuzade ve Vergi Dairesi Eski Müdürü Göksel Saydam’ın konuk olduğu programda ülke maliyesi ve vergiler konuşuldu. Ekonomist Vedat Yorucu, hükümetin aldığı vergi bağışı kararını çok komik bulduğunu söylerken, vatandaşların bu durumu ciddiye almayacağını ve insanların vergi vermekten kaçabileceğini savundu.

Maliye Bakanlığı ve özellikle hükümetin bağımsız hareket etme çabasında olduğunu kaydeden Genel Sekreter Tamer Meftuzade de, “Devletimiz zengin bir devlet değildir ki herzaman için paraya ihtiyacı olan bir devlet. Fonlar aktarılarak gün geçiyor.

Bu kadar büyük bir rakamı silmemiz hiç doğru değildir” dedi. Programın bir diğer konuğu olan Vergi Dairesi Eski Müdürü Göksel Saydam ise, vergide adaletin önemli olduğu vurgusunda bulunarak, adalet ve eşitliğin ülke ekonomisinde olmazsa olmaz olduğundan bahsetti. İşte programdan öne çıkan açıklamalar şu şekilde…

EKONOMİST VEDAT YORUCU: ‘İNSANLAR VERGİ VERMEYECEK’
“Maliye Bakanlığı’nın vergi bağışı kararını aldığı andan itibaren çok komik durum ortaya çıkmıştır. Alay konusu olmuştur herkes gülmektedir.

Hiçkimsenin artık korkusu kalmamıştır. Vergi vermez insanlar bu şekilde. Bunlar vergi almayı bilmez der herkes. Yaptırımı da yok çünkü. Milyonerdir vermez, zavallı gariban mı ben vereyim diyecek? Vermeyecek.

‘ETİK DİYE BİR ŞEY KALMADI’
CTP hükümete geldiği zaman Turkcell iletim hatlarının lisansının hükümete devri zamanı da gelmişti. Ve devirde 30 milyon dolara yine aynı kişilere satıldı. Kıbrıs Türk Petrolleri satışından 50 veya 60 milyon dolar elde etti hükümet, hepsi cari açığa gitti.

Yüklü miktarlar hükümetin kendine ait özvarlıklarını satarak elde ettiği rakamlarla aynı seviyededir. Burada etik diye bir şey kalmamıştır. Etik dışı davranan sadece Maliye Bakanlığı değil uluslararası imza yetkisi olan, yeminli mali müşavir veya yetkili şirketler de sorgulanmaktadır.”

İŞAD GENEL SEKRETERİ TAMER MEFTUZADE:’BAĞIMSIZ HAREKET ETMEK İSTİYORLAR’

“Maliye Bakanlığı ve hükümet dürüst, bağımsız hareket etmek istiyor ve bunu vatandaşa ispat etmek istiyorsa, kendi itibarını yeniden kazanma yoluna girer. Vergi Bağışı kararı gerçekten komiktir.

‘VERGİ NOT OLARAK VERİLEBİLİR’
Bir şirketin hesaplarını mali tablolarını hazırlamak o şirketin direktörlerinin sorumluluğundadır. Şirketin karlılığı etkilenmiyor ancak yüz lira ödeyecekse dışarıya masraf olarak 90’ı bireye 10’u devlete gider. Ama senin yine masrafın 100 liradır. Denetçinin belki dikkatini çeken nokta ödenmemiş olan vergi not olarak verilebilir.”

VERGİ DAİRESİ ESKİ MÜDÜRÜ GÖKSEL SAYDAM: ‘DEVLET HATA YAPTI’
Vergi usul yasasında hataların düzeltilmesi de 60’tan 67’nci maddesine kadar nasıl düzeltileceği gösteriliyor. Devlet hata yaptı. O maddeye istinaden bakanlar kurulu yeniden bu konuyu gündeme getirebilir. Bizim bu konudaki vergi yasamız berheba oldu. Bir emsal geçti bir yere. Ben olsam firmaların yerinde derim ki, idari uygulamada yanlış bir yorum vardı, bizim ödediğimizde dayanak yoktu ve lütfen faiziyle bize geri iade edin.

Bu dinamikti. Verginin dünyada kaynak olarak modası olan, çağdaşı olan gayri maddi kaynaktır. Bütün ülkeler patent alır başka ülkeye satar. Bu firmalar dünyanın birçok yerine patent verebilir. Bu bilgisayar programları da aynı şekle girer. Yüzlerce firma var bu şekilde. Formüller sıralar tüm bunları. Vergide adalet çok önemli. Eşitlik daha da önemli. İş zümresel oluyor.”

Star Kıbrıs

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.