1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ÇÖPE ATACAĞINZA SATIN
ÇÖPE ATACAĞINZA SATIN

ÇÖPE ATACAĞINZA SATIN

KKTC halkına seslendi; eskiyenleri çöpe atmak yerine, satabilirsiniz..

A+A-

Doğadaki ‘geri dönüşüm’ zincirinin en önemli halkalarından birini oluşturan hurdacılar, vatandaşların ‘hurda’ haline dönüşen tüm eski metal eşyalarını doğa ve ekonomi için satmaları gerektiğine işaret etti.

Haspolat’ta Hurdacılık & Madencilik İthalat ve İhracat firması bulunan Asbuzu Ticaret LTD. direktörü Üzeyir Altuntaş, vatandaşların, eskimiş tüm metal eşyaları çöpe atmak yerine, satabileceklerini belirtti.

Altuntaş, “Vatandaşların elindeki hurdaları, metalleri, çöpe atmamalarını tavsiye ediyoruz. Bu sayede hem geri dönüşümü sağlamış hem de çevre kirliliğini önlemiş olurlar. Doğaya ve ekonomiye geri dönüş sağlasınlar” dedi.

Hurda ve demirin tonunu 450 TL civarında aldıklarını belirten Altuntaş, su deposunu 40 TL, çamaşır makinesi ve buzdolabını ise 25 TL’ye satın aldıklarını anlattı.

Metalin, toprağa bin yılda karıştığına dikkat çeken Altuntaş, Dünyadaki en büyük çevreciler, hurdacılar ve geri dönüşümcülerdir” dedi.

Altuntaş, kullanılmış tüm eski metallerin, hurdalığa geldiğini ve ayrıştırılıp yurtdışına ihraç edildiğini anlattı.

Yılda 2 bin araç hurdalığa geliyor

Binlerce lira ödeyerek sahip olduğumuz otomobiller, yaşanan üzücü kazalar sonucu hurdalıkta yerini alıyor.

Otomobillere ödenen binlerce lira talihsiz bir kazayla hurda yığını haline dönüşebiliyor. Çok az miktarda paraya satılan otomobiller, hurdalıkta preslenip, üst üste yerleştirilerek, geri dönüşüm amaçlı ihraç ediliyor.

Asbuzu Ticaret LTD. direktörü Üzeyir Altuntaş, hurdalığa tahmini olarak yılda 2 bin araç geldiğini ve bu araçların geri dönüşüm amaçlı, ayrıştırılıp, preslenip Türkiye’ye ihraç edildiğini anlattı.

Altuntaş, “Araç hurdaya çıktığında değerlendirme yapılıyor ve satın alıyoruz. Elimizdeki araçlardan talep üzerine ikinci el parça da satıyoruz” dedi.

“En büyük çevreciler hurdacılar

ve geri dönüşümcülerdir”

Üzeyir Altuntaş, otomobil yanında, akla gelen tüm kullanılmış eski metallerin geri dönüşümünün sağlandığını belirtti.

Altuntaş, “Ekonomi ve çevreye büyük miktarda katkı sağlıyoruz. Dünyadaki en büyük çevreciler hurdacılar ve geri dönüşümcülerdir. Yılda 35-40 bin ton civarında hurda ihraç olmakta. Bunun yüzde 70’ini şirketimiz yapmaktadır. Kablo, alüminyum, bakır, krom, akü akla metal olarak ne gelirse geri dönüşümünü sağlıyoruz. Bunun ekonomiye ve çevreye katkısı büyüktür” dedi.

Devlet, bu işi yapan firmalara teşvik sağlamalı

Üzeyir Altuntaş, “Bizim sektörle ilgili devlet birimlerinde bilinçsizlik var. Sektörde, en çok da bilinçsiz kişilerin devlet birimlerinde çalışmasından dolayı sıkıntı yaşıyoruz. Bize yol gösterecek bilinçli kişiler olmasa da sıkıntılarımızı aşıyoruz. Hükümetten talebimiz, bu işi yapan firmalara teşvik sağlamasını istiyoruz” diye konuştu.

Kıbrıs

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.