1. HABERLER

  2. TEKNOLOJİ-BİLİM

  3. Corona virüsü öldüren maske tasarladılar
Corona virüsü öldüren maske tasarladılar

Corona virüsü öldüren maske tasarladılar

Amerika'da üretilen elektronik bir yüz maskesi, solunan havayı 90 santigrat dereceye kadar çıkartıp bu havanın içinde olma ihtimali olan corona virüsünü öldürebiliyor.

A+A-

Massachussets Teknoloji Enstitüsü tarafından tasarlanan bir ürün, “maske ne kadar faydalı” tartışmalarını bitirecek nitelikte…

90 dereceye kadar ısıtılan bakır ağa sahip pille çalışan yüz maskesi tasarlayan araştırmacılar, maskenin corona virüsü öldüreceğini öne sürdü.

Maske tasarımı için patent başvurusunda bulunan araştırmacılar, fiziksel testlerin yapılacağı prototipler oluşturdu.

Maske ticarileşir ve satışa başlanırsa; cerrahi maske, bez maske ve N95 gibi ürünlerden daha pahalı olacak.

Tasarlanan maske, özellikle kişi sayısının yüksek olduğu toplu taşıma araçları ya da virüsün çabuk biçimde yayılabileceği ortamlarda kullanılmak için ideal olacak. Kullanıldıktan sonra maskenin temizlenmesi ya da atılması gerekmeyecek.

Kimya Mühendisi Michael Strano, “Tasarlanan konsept, virüsün maskeden geçmesine izin veriyor ancak onu yavaşlatıyor ve etkisiz hale getiriyor” dedi.

1-20201023143932.jpg

Yapılan çalışmada, corona virüsü parçalarının maskeden içeri veya dışarı hareket etmesini engellemek ve optimum sıcaklık aralığını belirlemek için matematiksel modeller oluşturuldu.

90 santigrat derece civarında bir sıcaklığın havadaki virüs konsantrasyonunu azaltabileceği belirlendi.

Bu sıcaklık,  9 voltluk bir pilden enerji alarak 0.1 milimetre kalınlığındaki bakır telden yapılmış ağ boyunca elektrik akımı geçirerek elde edilebiliyor. Pil, bu şekilde maskeyi bir seferde birkaç saat çalıştırabiliyor.

Kaynak: sözcü.com.tr

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.