1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. CUMHURBAŞKANI EROĞLU YURDA DÖNDÜ
CUMHURBAŞKANI EROĞLU YURDA DÖNDÜ

CUMHURBAŞKANI EROĞLU YURDA DÖNDÜ

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs Türk tarafı olarak zaman takvimli görüşmeye hazır olduklarını vurgulayarak, “Aynı iradeyi Rum tarafından da bekliyoruz” dedi.

A+A-

CUMHURBAŞKANI EROĞLU ERCAN HAVAALANINDA BASIN TOPLANTISI DÜZENLEDİ

EROĞLU: "KIBRIS TÜRK TARAFI OLARAK ZAMAN TAKVİMLİ GÖRÜŞMEYE HAZIRIZ"

"TEMASLAR TAM EŞİTLİK VE SİMETRİ ÇERÇEVESİNDE YAPILACAK"

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs Türk tarafı olarak zaman takvimli görüşmeye hazır olduklarını vurgulayarak, “Aynı iradeyi Rum tarafından da bekliyoruz” dedi

Eroğlu, Kıbrıs Rum tarafının bilinen zamana oynama taktikleri yanında sağlanan kazanımlarından geri adım atma ve sürecin başlamasına ön koşullar getirme yaklaşımı içerisinde olduğuna da dikkat çekti.

New York temaslarını tamamlayarak bu akşam adaya dönen Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Ercan Havaalanı’nda düzenlediği basın toplantısında, temaslarını değerlendirdi.

Eroğlu'nu Ercan havaalanında, Meclis Başkan Yardımcısı Ünal Üstel, İçişleri Bakanı Teberüken Uluçay, GKK Yardımcısı Tuğgeneral Erdinç Korkuter DP-UG Milletvekili Hasan Taçoy ve Müsteşarı Hasan Güngör karşıladı.

Genel Sekreter Ban Ki-Moon ile New York Temasları çerçevesinde bir araya geldiğini dile getiren Eroğlu, ayrıca Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Dışişleri Bakanı  Ahmet Davutoğlu, İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, Katar Emiri, Azerbaycan Dışişleri Bakanı ve Finlandiya Dışişleri Bakanı’yla da görüşmeler gerçekleştirdiğini anımsattı.

Barış Adaları Enstitüsü’nde Kıbrıs müzakerelerine ilişkin bir konferans verdiğini de dile getiren Eroğlu, Resepsiyonlara da katılarak çeşitli ülke Devlet Başkanları ve Dışişleri Bakanlarıyla temaslarda bulunduğunu belirtti. New York’ta kurulu Türk ve Kıbrıslı Türk Dernek temsilcileriyle bir araya geldiğini söyleyen Eroğlu, ayrıca çeşitli basın ve yayın kuruluşlarına mülakatlar verdiğini kaydetti.

Genel Sekreter’le yararlı bir görüşme yaptıklarını vurgulayan Eroğlu, Ban-Ki Moon'u görüşmelerdeki son durum konusunda doğrudan bilgilendirdiğini belirtti.

"ZAMAN TAKVİMLİ GÖRÜŞMEYE HEMEN HAZIRIZ"

Kıbrıs Türk tarafı olarak, kapsamlı çözüme yönelik görüşmelere sonuç alıcı ve zaman takvimli bir çerçevede hemen başlanmaya hazır olduklarını vurgulayan Eroğlu, aynı iradeyi Rum tarafından da beklediklerini söyledi.

"SÜRECİN BAŞLAMASINA ÖN KOŞULLAR GETİRMEYE ÇALIŞIYORLAR"

Kıbrıs Rum tarafının bilinen zamana oynama taktikleri yanında sağlanan kazanımlarından geri adım atma ve sürecin başlamasına ön koşullar getirme yaklaşımı içerisinde olduklarını kaydeden Eroğlu, "Bunun en bariz örneği, Sayın Anastasiades’in BM Genel Sekreteri ve AB Komisyonu Başkanı’na gönderdiği mektuplardır. Bunların içeriği Rum basınında yer almıştır. Anastasiades, bu mektuplarda, diğer şeyler yanında, kurulması öngörülen yeni ortaklığın şu anda tamamen bir Rum Devleti olan “Kıbrıs Cumhuriyeti”nin evrimsel dönüşümüyle ortaya çıkacağından bahsetmektedir. Görüşmelerin hiçbir aşamasında böyle bir pozisyon BM parametresi olmamıştır" ifadelerini kullandı.

"YENİ BİR ORTAKLIK DEVLETİ......"

Bir anlaşmayla ortaya çıkacak olan devletin, yeni bir ortaklık olacağı ve bunun iki tarafın eşit rızasıyla ortaya çıkacağının açık olduğunu vurgulayan Eroğlu, bunun başka türlüsünün düşünülemeyeceği, Güvenlik ve Garantileri etkisiz hale getirecek, sulandıracak yaklaşım ve düzenlemeleri kabul edemeyeceklerini, iki kesimliliğin BM’nin tanımladığı şeklinde korunmasının ise kendileri için yaşamsal önem taşıdığını vurguladı.

"GÖRÜŞMELERE ÖN YARGILARLA OTURULMAMALIDIR"

Görüşmelere peşin hükümler, ön yargılar ve ön şartlarla oturulmaması gerektiğine dikkat çeken Eroğlu, mevcut sorunların müzakere yoluyla nasıl aşabileceğinin ise yapıcı ve samimi bir ruhla ve karşılıklı diyalogla saptanması gerekeceğini, buna da etkili, sonuç alıcı bir metodoloji gerektiğini belirtti.

"YIL SONUNA KADAR BİR ÇÖZÜME ULAŞMAK İÇİN İRADE GÖSTERİLMELİ"

Anastasiades'in, seçilmesinin üzerinden yedi ay geçmiş olmasına rağmen henüz kendileriyle masaya oturmadığını söyleyen Eroğlu, kendisinden bugüne kadar sağlanan ilerlemeleri kabul etmesini ve yıl sonuna kadar bir çözüme ulaşmak için siyasi irade göstermesini beklediklerini kaydetti.

Rum tarafının anlaşama niyetinin gerekli olduğunu, var olan geçeklerin görülmesi gerektiğini söylen Eroğlu, iyi niyet çerçevesinde bir anlaşmanın olabileceğini belirtti.

"ARTIK RUM TARAFI JEST YAPMALI"

Türk tarafının Annan Planı’na evet demekle en büyük jesi yaptığını söyleyen Eroğlu, jest yapması gerekenin artık Rum tarasının olması gerektiğini vurguladı.

"ÖZEL TEMSİLCİLER GÖRÜŞECEK"

Garantör ülke  olan Anavatan Türkiye ve Yunanistan’ın Dışişleri Bakanları'nın geçen hafta,  önemli bir adım attıklarını dile getiren Eroğlu, bunun da iki tarafın Lideri’nin Özel Temsilcileri’nin karşılıklı olarak bir diğerinin Anavatanı’nı ziyareti konusunda mutabakata vardığını kaydetti.

"TEMASLAR TAM EŞİTLİK VE SİMETRİ ÇERÇEVESİNDE YAPILACAK"

Bu temasların tam eşitlik ve simetri çerçevesinde yapılacağını da vurgulayan Eroğlu, kendilerinin bunu çok taraflı toplantıya giden bir adım olarak da değerlendirdiklerini belirtti.

"YILSONUNA KADAR KAPSAMLI BİR UZLAŞIYI HEDEFLİYORUZ"

Kıbrıs Türk tarafı olarak hedeflerinin, yıl sonuna kadar kapsamlı bir uzlaşıyı gerçekleştirmek olduğunu dile getiren Eroğlu, bunu geriye kalan bütün konuların sonuçlandırılacağı çok taraflı toplantının takip edeceği ve bir uzlaşıya varıldığı takdirde, bu uzlaşının iki Halkın ayrı ayrı ve eş zamanlı referandumuna sunulacağını vurguladı. Eroğlu ayrıca zaman geçirmeden artık bu sonun çözülmesi gerektiğini kaydetti.

Toprak konusuna değinen Cumhurbaşkanı Eroğlu, toprak konusunun ülkeye huzursuzluk verebileceğini bu nedenle de toprak konusunun en son görüşülmesi gerektiğini bir kez daha vurguladı.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.