1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. CUMHURİYET MECLİSİ GENEL KURULU
CUMHURİYET MECLİSİ GENEL KURULU

CUMHURİYET MECLİSİ GENEL KURULU

Bugün, “Bazı Yasa Gücünde Kararnamelerin Yürürlükten Kaldırılması Hakkında Yasa Tasarısı” ile “Genel Tarım Sigortası Fonu 2013 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı” kabul edildi.

A+A-

BAZI YASA GÜCÜNDE KARARNAMELERİN YÜRÜRLÜKTEN KALDIRILMASI HAKKINDAKİ YASA TASARISI İLE GENEL TARIM SİGORTASI FONU 2013 MALİ YILI BÜTÇE YASA TASARISI KABUL EDİLDİ

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda, bugün, “Bazı Yasa Gücünde Kararnamelerin Yürürlükten Kaldırılması Hakkında Yasa Tasarısı” ile “Genel Tarım Sigortası Fonu 2013 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı” kabul edildi.

Genel kurul ilk olarak Bazı Yasa Gücünde Kararnamelerin Yürürlükten Kaldırılması Hakkında Yasa Tasarısı’nı görüştü. İlk sözü alan Ulusal Birlik Partisi Milletvekili Ersin Tatar, tüm belediyelerin devlete olan borçlarını ödemediğini belirterek, belediyelere imkan yaratılmasını gerektiğini söyledi.

Tatar, Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, belediyelerin sorunlarına değindi. Tatar, ayrıca çiftçilerin sorunlarına da el atmak gerektiğini kaydederek, Genel Tarım Sigortası Fonu’nun kaynaklarının yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini belirtti.

TDP Milletvekili Mehmet Çakıcı da konuşmasında, elektrik borcu bulunan çok sayıda vatandaş ve kurum bulunduğunu söyledi. “Evini satsa borcunu ödeyemeyecek durumda olan” vatandaş bulunduğunu kaydeden Çakıcı, bu konudaki haksızlıkların giderilmesi gerektiğini belirtti. Çakıcı ayrıca belediyeler yasasının elden geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Mehmet Çakıcı, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu’nun İlahiyat Koleji’nin açılış törenine katılmasını ve yaptığı konuşmayı eleştirdi. Yorgancıoğlu’nun önceki açıklamalarına dikkat çekerek, gerekli duruşu sergilememekle suçlayan Çakıcı, “Seçimden önce başka, seçimden sonra başka olmaz… UBP’den ne farkınız var?” dedi. Mehmet Çakıcı, Toma ihalesinin iptaliyle ilgili gerekli açıklamanın yapılmasını istedi.

UBP Milletvekili Nazım Çavuşoğlu da konuşmasında, UBP’nin “takkiyeci” bir parti olmadığını ve söylediğinin hep arkasında olduğunu söyledi. Çavuşoğlu, İlahiyat Koleji’nin açılacağını söyleyen UBP’nin açılışında da yer aldığına dikkat çekti. Nazım Çavuşoğlu, hükümetin eğitim politikalarını da eleştirdi.

Milli Eğitim Bakanı Mustafa Arabacıoğlu da konuşmasında, İlahiyat Koleji’nin 3 yıl önce açıldığını, okul binasının temelinin de geçen yıl atıldığını söyledi. Son törende de yeni binanın açılışının yanı sıra okulun ek binalarının ve caminin temelinin atıldığını kaydeden Arabacıoğlu, kendilerinin de sadece okul binası temel atma törenine katıldığını belirtti.

Arabacıoğlu, okul avlusunda bir caminin olmasının hükümet tarafından sorgulandığını ve konuşulduğunu söyledi. Arabacıoğlu, törene katılmalarının eleştirilmesine de değinerek, törene katılmamanın, okulu tam anlamıyla devretmek anlamına geleceğini söyledi. Okulun sorunlara gebe olduğunu kaydeden Arabacıoğlu, oradan uzak kalmanın, sorunları çözmek anlamına gelmeyeceğini ifade etti.

Bakan olarak törene katıldığını ancak orada kendini yabancı hissettiğini söyleyen Arabacıoğlu, bakanlığa bağlı bir okulun açılışına gittiğini, ancak hiçbir açılış fotoğrafında olmamasının dikkat çekici olduğunu belirtti.

Yurtlarla ilgili protokole değinerek, yurtlarda her şeyin “Beleş” olduğuna işaret eden Arabacıoğlu, “İngilizlerin ünlü bir sözü var. Beleş peynir fare tuzağında bulunur… Dikkatli olmak lazım” dedi.

DP-UG Milletvekili Zorlu Töre, İlahiyat Koleji’nin ihtiyaçtan doğduğunu belirterek, bir ülkede Fransız Okulu olduğu gibi, dini eğitim almak isteyen kişilerin gidebileceği bir okulun da şart olduğunu söyledi. Ülkede eğitim özgürlüğü olduğunu kaydeden Töre, hükümetin de bu konuda düzenleme yapması gerektiğini belirtti.

CTP-BG Milletvekili Ferdi Sabit Soyer de konuşmasında, mali disiplinin oturabilmesi için yıllardır devam eden “laubali” ilişkilerin sorgulanmasının yanı sıra sorunun kendisini konuşmak gerektiğini söyledi. Bütçe uygulamalarının açık ve şeffaf olması gerektiğini kaydeden Soyer, tüm belediyelerin de kendi muhasebelerini kamuya açmaları gerektiğini ifade etti.

Devletin dini yönlendirmesinin çok yanlış olduğunu ve bunun olmaması gerektiğini kaydeden Soyer, devletin bugün ruhban sınıfı yaratma çabasının yanlış olduğunu belirtti. Camilerin elektrik borcunun devlet tarafından ödenmemesi gerektiğini kaydeden Soyer, vakıf arazilerinin bugün başka amaçlarla kullanıldığını ve yandaşlara peşkeş çekildiğini savundu.

Ferdi Sabit Soyer, TDP Genel Başkanı Mehmet Çakıcı’nın, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu ve hükümetin İlahiyat Koleji’ne yönelik duruşunu eleştirisine de değinerek, söz konusu okula öğretmen nakillerinin geçiş hükümeti döneminde TDP’li eğitim bakanı tarafından yapıldığını hatırlattı.

Soyer, “Belirli bir zorunluluk vardı ve Başbakan da oraya gitti…” dedi.

TC Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay’ın tören sırasında yaptığı konuşmanın ilginç olduğunu söyleyen Soyer, “Bizi yeterince dindar bulmadıkları için dini açıdan eğitmeye çalışıyorlar… Kimse, kimsenin dini inançlarına karışamaz… Kimse bize nasıl yaşamamız gerektiğini tarif edemez… Bu meselenin özü de budur..” şeklinde devam etti.

BAŞBAKAN

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu da konuşmasında, yapılan eleştirileri, mantıklı zemini olduğu sürece değerlendirdiğine işaret etti.

İlahiyat Koleji ile ilgili eleştirilere değinen Yorgancıoğlu, “Bizim insanlarımızın çocukları bu okula gidiyorsa ve bizim öğretmenimiz o okulda görev yapıyorsa, o okulun kendi hedeflerimiz doğrultusunda gelişebilmesi adına hassasiyet göstermeliyiz” dedi.

TOMA ihalesinin iptaliyle ilgili zararın en aza indirgenmesi için görüşmelerde bulunduğunu söyleyen Yorgancıoğlu, ihale bedelinin 370 bin Euro olduğuna işaret etti.

Yorgancıoğlu, camilerin elektrik borcu konusunun siyasi açıdan istismar edildiğine işaret ederek, camilerin elektrik borcunun bugüne kadar devlet tarafından ödenmediğini söyledi. Yorgancıoğlu, bütün kurumların mali yapılarının açık olması gerektiğini kaydetti.

Başbakan Yorgancıoğlu, konuşmasının sonunda milletvekillerine gündemdeki konulara ilişkin konuşma yapma çağrısında bulundu.

Konuşmaların ardından Bazı Yasa Gücünde Kararnamelerin Yürürlükten Kaldırılması Hakkında Yasa Tasarısı’nın, yasa tasarısı madde madde görüşülüp, oylanmasına geçildi. Tasarı oy birliğiyle kabul edildi.

Genel Kurul daha sonra Genel Tarım Sigortası Fonu 2013 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı’nı görüşmeye başladı. Ekonomi, Maliye, Plan ve Bütçe Komitesi Başkanı, CTP-BG Milletvekili Birikim Özgür’ün komite raporunu sunuşunun ardından, ilk sözü UBP Milletvekili Ersin Tatar aldı. Tatar, bir kuraklık durumunda fon bütçesinin yetersiz kalacağını belirterek, bütçesinin artırılmasının şart olduğunu söyledi. Mali disiplinin önemine vurgu yapan Tatar, denetimin şart olduğunu belirtti.

TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli de konuşmasında, tarım kesiminin eyleminin haklılığına işaret ederek, çiftçinin ve hayvancının sürekli sorunlarla boğuşmasının yanlış uygulamalarından kaynaklandığını söyledi.

Genel Tarım Sigortası Fonu bütçesinin gecikmesinin sakıncalarına değinen Angolemli, fonun kapsamının genişletilmesi ve enginar üretiminin de dahil olması gerektiğini belirtti. Ekimin aksamaması için fon ödemelerinin yapılması gerektiğini savunan Angolemli, itiraz olması halinde yapılan ödemenin yeniden değerlendirilebileceğini kaydetti.

Kaçakçılığın kaba güçle engellenemeyeceğini savunan Angolemli, çiftçi ve hayvancıyı destekleyerek kaçakçılığın kısmen önüne geçilebileceğini söyledi. Angolemli, TDP’nin bütçe yasa tasarısına ret oyu vereceğini belirtti.

DP-UG Milletvekili Hakan Dinçyürek de konuşmasında, çiftçilerin eylemine değinerek, reformist bir hükümet olan hükümetin yapısal sorunları olan kurumlara el atma kararlılığında olduğunu söyledi. Bilimsellikten ve çağdışılıktan uzak yöntemlerle bugüne kadar gelindiğini kaydeden Dinçyürek, fonun, uluslararası normlarla ve bir sigorta şirketi mantığıyla çalışmasının şart olduğunu ifade etti.

Gıda, Tarım ve Enerji Bakanı Önder Sennaroğlu da konuşmasına, Genel Tarım Sigortası Fonu’nun 2013 bütçesinin Ekim 2013’de görüşülmesine dikkat çekerek başladı. UBP döneminde ilan edilen kuraklık haritasının gerçekleri yansıtmadığını belirten Sennaroğlu, haritayı yeniden ele alacaklarını ancak şu an bunun, yerinde inceleme yapılamayacak olmasından dolayı mümkün olmadığını söyledi.

Sennaroğlu, bütçe yasa tasarısın bugün yasallaşıp, resmi gazetede yayınlanması halinde üreticiye yarın ödeme yapılabileceğini belirtti. Tazminat miktarının yeterli olmadığı yönündeki eleştirilere değinen Sennaroğlu, beyan edilen zarar için öngörülen ödemenin 21 milyon TL olduğunu kaydetti.

Önder Sennaroğlu, fon gelirlerinin yetersizliğine ilişkin eleştirilere değinerek, bunlara katıldığını ancak Genel Tarım Sigortası Fonu’nun sigorta şirketi gibi hareket etmesinin mümkün olmadığını çünkü ana fikirlerinin farklı olduğunu söyledi.

Sennaroğlu, fonun şu an gelirleriyle üstüne düşen görevleri yerine getirmesinin söz konusu olmadığını belirtti. Vergisiz akaryakıt konusunu gündeme CTP tarafından getirildiğini kaydeden Sennaroğlu, bu uygulamanın Avrupa standartlarında gerçekleşebilmesi için önce “üretici” tanımının yapılması gerektiğini ve kendilerinin bu tanımı yapma yönünde çalışma başlattığını ifade etti.

UBP Milletvekili Nazım Çavuşoğlu, söz alarak, kuraklık haritasıyla ilgili eleştirileri yanıtladı ve teknik kurula hiçbir müdahalede bulunmadıklarını söyledi.

Gıda Tarım ve Enerji Bakanı Önder Sennaroğlu yeniden söz alarak, UBP Hükümeti’nin kuraklık haritasıyla ilgili uygulamalarını eleştirdi. Teknik kurula müdahale edilmediği yönündeki açıklamasının gerçekleri yansıtmadığını kaydeden Sennaroğlu, Çavuşoğlu’nun dönemin Tarım Bakanı ve İskele muhtarlarıyla bir toplantı yapıp, kuraklık değerlendirmesi gerçekleştirdiklerini ve ardından kuraklık haritasının açıklandığını belirtti.

Çavuşoğlu yeninden söz alarak, söz konusu toplantının, üreticiyle bakanı bir araya getirmek amaçlı olduğunu ve kesinlikle teknik kurula müdahale olmadığını söyledi. Çavuşoğlu, “Bu müdahale değildir, diyaloğa yardımcı olmaktır” dedi.

Genel kurul daha sonra Genel Tarım Sigortası Fonu 2013 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı’nı madde madde görüşüp, oy çokluğuyla kabul etti.

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, Dilek Komitesi’nin vatandaşların dilekçeleriyle ilgili kararlarını gösteren cetvelin sunumuyla devam etti.

Genel kurul daha sonra bugünkü çalışmalarını tamamladı. Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, yeni yasama yılının resmen başlayacağı yarın saat 10.00’da yeniden toplanacak.

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.