1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. DARBE SIRASINDA ÖLDÜRÜLENLERE VE NORATLAS UÇAĞINA İLİŞKİN KAZILAR
DARBE SIRASINDA ÖLDÜRÜLENLERE VE NORATLAS UÇAĞINA İLİŞKİN KAZILAR

DARBE SIRASINDA ÖLDÜRÜLENLERE VE NORATLAS UÇAĞINA İLİŞKİN KAZILAR

Güney Lefkoşa’daki “Ay.Konstantinu ve Eleni” Mezarlığı’ndaki, 15 Temmuz 1974 darbesinde...

A+A-

Güney Lefkoşa’daki “Ay.Konstantinu ve Eleni” Mezarlığı’ndaki, 15 Temmuz 1974 darbesinde, Başpiskopos Makarios’un ve Rum Başkanlık binasının alınmasına ilişkin saldırılar sırasında öldürülen komando askerlerin bulunduğu toplu mezardaki kazı çalışmalarının geçtiğimiz Çarşamba günü başladığı belirtildi.

Kathimerini gazetesi söz konusu kazı çalışmalarının, “Physicians for Human Rights”(PHR) isimli uluslararası örgüt tarafından, Rum gönüllülerle birlikte üstlenildiğini yazdı.

Gazete PHR’nin, 1998-2000 yılları arasında “Konstantinu ve Eleni” mezarlığı ile Lakadamya Mezarlığı’nda kazı çalışmaları yaptığını da anımsattı.

Gazete PHR tarafından geçtiğimiz hafta Çarşamba günü başlatılan kazı çalışmaları üzerine, ölen askerlerin ailelerden ikisinin, “çalışmaların neden 40 yıl sonra yapıldığı?” sorusunu gündeme getirerek çalışmaların durdurulmasını istediğini belirtti.

Gazete yaptığı araştırmalardan ve öldürülen askerlerin yakınlarının taleplerinden, askıda olan ve Rum Yönetimi’nin kapatması gereken üç konu bulunduğunun ortaya çıktığını yazdı.
 
Gazete bu üç konuyu şu şekilde sıraladı: “1.Yunan Askeri Mezarlığı altında bulunan (Rumlar tarafından düşürülen) ve Yunanstan’dan komandoları taşıyan Noratlas uçağına yönelik kazı ve uçaktaki ölülerle birlikte muhtemelen gömülenlerin kimliğinin belirlenmesi;  2.Yukarıda belirtilen kazı, Yunan ölülerin belirlenmesi ve Yunanistan’daki ailelerine teslim edilmesine yardımcı olacak, zira 1979’daki Lakadamya Mezarlığı’ndaki kazıların ardından ailelerine teslim edilen ancak daha sonraki araştırmalar sonucunda başkalarına ait olduğu belirlenen kemik kalıntıları bulunmaktadır. Yunanistan’daki 10 aile, kendi yakınlarının teslim edilmemesinden önce bu kemik kalıntılarını vermeyi ret ediyor; 3. Ay.Konstantinu ve Eleni Mezarlağı’ndaki toplu mezarda, darbe sırasında öldürülenlere yönelik kazılar, ailelerin talebi üzerine dört askere yönelik yapılmıştı ve bunların darbe sırasında öldürüldüğü tespit edilmişti. Ancak daha önce gerçekleştirilen  kazılarda, mezar taşlarındaki isimlerle, mezarda gömülü olanlar arasında uyumsuzlukların bulunduğunu buna bağlı olarak Rum Yönetimi, insani nedenlerden dolayı bütünlüklü bir kazı ve tüm kalıntılara kimlik tespiti yapma, ailelerine teslim etme kararı aldı”.

Gazete, kazıların yapılmasına karşı çıkan bazı ailelerin görüşlerine yer verirken söz konusu ailelerin, bu kazıların çok daha önce yapılması gerektiğine vurgu yaptıklarını yazdı.

TAK

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.