1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. DARBEYİ BİZ YEDİK!
DARBEYİ BİZ YEDİK!

DARBEYİ BİZ YEDİK!

Darbeyi biz yedik!

A+A-

Türkiye’deki başarısız darbe girişiminin ardından ilan edilen olağanüstü hal kararı, ülkemiz turizmini de vurdu. KKTC’deki otel rezervasyonlarında yüzde 80, uçuşlarda ise yüzde 50 oranında iptaller oldu
 
İPTALLER YAŞANIYOR… Türkiye’den ülkemize gelen turist sayısında büyük düşüşler yaşanıyor. KKTC pazarının yüzde 70’ini oluşturan Türkiyeli turistler, otellerimizdeki rezervasyonlarının yüzde 80’ini iptal ederken, uçak şirketleri de 15 Temmuz’dan sonra yüzde 50 oranında yolcularını kaybetti. Bu arada Avrupalı turistlerden de otel rezervasyonlarında yüzde 10 oranında iptaller yaşandı

KRİZ BÜYÜK… Otelciler, acenteler ve uçak şirketleri, yaşanan kayıplar yüzünden kara kara düşünüyor. Turizm paydaşları, yaşanan iptallerin ülke turizmini olumsuz etkileyeceği görüşünde birleşirken, Turizm ve Çevre Bakanlığı bu konuda kriz masası oluşturdu. Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu ise acilen Türkiye’ye giderek temaslarda bulundu

Ali CANSU

Türkiye’de 15 Temmuz’daki başarısız darbe girişimi ve sonrasında ilan edilen olağanüstü hal kararı, Kuzey Kıbrıs’ta en çok turizmi etkiledi. Turizmde umutlarını yaz aylarında gelen turistlere bağlayan ülkemiz, hesapta kitapta olmayan Türkiye’deki gelişmeler üzerine kötü günler yaşıyor.

KKTC’nin yüzde 70 pazar payını oluşturan Türkiyeli turistlerin otel rezervasyonlarının yüzde 80’ini, uçuşların ise yüzde 50’sini iptal ettiği bildirildi.

Otel rezervasyonların çok büyük bir bölümünün, uçuşların ise yarısının iptal edilmesiyle, KKTC turizmi büyük bir darbe yemiş oldu.

Otelciler, acenteler ve uçak şirketleri, yaşanan kayıplar yüzünden kara kara düşünüyor. Turizm paydaşları, yaşanan iptallerin ülke turizmini olumsuz etkileyeceği görüşünde birleşirken, Turizm ve Çevre Bakanlığı bu konuda kriz masası oluşturdu; ilk toplantısını yaptı ve alınabilecek önlemleri görüştü.

Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu ise acilen Türkiye’ye giderek temaslarda bulundu. Ataoğlu’nun, Türkiye ziyareti dönüşünde kapsamlı açıklamalar yapması bekleniyor.

Turizm sektöründe faaliyet gösteren otelci, acente sahibi ve uçak şirketi yetkilileri, önlerinde büyük bir kriz olduğunu ifade ederek, bu konuda önlem alınması gerektiğini vurguladı.

Bakanlık acil önlem alıyor

Turizm Bakanlığı Müsteşarı İsmet Esenyel, Türkiye’de yaşanan gelişmelerin ardından ülke turizminin etkilenmemesi için geçtiğimiz cuma bu konuda bir kriz masası oluşturulduğunu söyledi.

Esenyel, kriz masasında alınan kararları şöyle sıraladı:

“Ülke turizmi için acilen alınacak önlemler: Türkiye’de güvenlik tedbirleri çerçevesinde alınan önlemlerin KKTC turizm sektörünü etkilemeyecek şekilde düzenlenmesi, (Memurların önceden yaptığı rezervasyonların iptallerinin çoğalmaması için tedbir alınması), Atatürk Havalimanı’nda ve diğer havaalanlarında KKTC’ye seyahat edecekler için havaalanında bilet ve bagaj işlemlerinin yapıldığı bölümün (kontuar) ayrı tutulması ve yardımda bulunulması, KKTC Turizm ve Çevre Bakanlığı’nın Türkiye’de yapacağı reklam ve tanıtma etkinliklerinde yardımda bulunulması, TURSAB, TUROFED ve TC. Kültür, Turizm Bakanlığı’nca acil bir görüşmenin ayarlanması, Türkiye’deki Kıbrıs işlerinden sorumlu bakan ile görüşülerek Kıbrıs’a turizm için ayrılan fonun çoğaltılması, acil olarak kriz masasında konuşulan tedbirlerin özellikle alternatif turizm için yatırım yapacaklara yardımda bulunulması, deniz ve diğer yollardan gelecek olan turist başına teşvik verilmesi ve turizm lisesi oluşturulması için yardımda bulunulması (Girne OTEM)”.

Rezervasyonlarda yüzde 80 düşüş var

Kıbrıs Türk Seyahat Acenteleri Birliği (KTSAB) Başkanı Orhan Tolun, Türkiye’den Kuzey Kıbrıs’a gelişlere, özellikle yeni rezervasyonlarda büyük düşüşler yaşandığını belirterek, kesin rezervasyonlarda yüzde 20, yeni rezervasyonlarda ise yüzde 80 düşüş yaşandığını kaydetti.

KIBRIS’a konuşan Tolun, Türkiye’den Kuzey Kıbrıs’a yapılan “kesin rezervasyonlar’, yani bileti alınan, oteli ayrılan ve ücreti ödenenlerin yüzde 20’sinin iptal olduğunu ifade eden Tolun, iptallerin bir kısmının memur olduğu için Türkiye’den çıkış yapamadığı, bir kısmının ise güvenlik soruşturmasını alamadığı gerekçesiyle yaşandığını ifade etti.

Darbe girişiminin turizmde kısa bir süreyi etkileyecek olmasına karşın alınan üç aylık olağan üstü hal kararı ve buna bağlı uygulamaların, tedirginliği de ciddi anlamda artırdığına işaret eden Tolun, uzun vadeye yayılan bu durumun Kuzey Kıbrıs turizmini büyük ölçüde etkileyeceği söyledi.

Günde 100 rezervasyon 20’ye geriledi

Tolun, “Tatile gelecek olanların yüzde 80’i rezervasyonlarını iptal etti. Casinolarda da çok büyük düşüşler oldu. Tatil gruplarında da yeni rezervasyon almak zorlaştı” dedi.

Geçtiğimiz günlerde memurlara olan çıkış yasağının kalkmasının ardından rezervasyon düşüşünün yüzde 70’lere gerilediğini kaydeden Tolun, günde 100 rezervasyon alan turizmcilerin bugün 20 rezervasyon aldıklarını söyledi.

Başarısız darbe girişimden sonra Avrupalı turistlerden de yüzde 10 iptaller olduğunu anlatan Tolun, “Ancak charterlerde bir değişlik yok. Onlar devam ediyor. Avrupalı turistte yeni rezervasyon şu anda alamıyoruz” dedi.

 “Bakanlık yanımızda”

Turizm Bakanlığı’nın sektöre karşı ilgisinin çok iyi olduğunu ve geçtiğimiz hafta bu konuda bir kriz masası oluşturduğunu kaydeden Tolun, bakanlıktan, sektördeki borçların ertelemesini de talep ettiklerini belirtti.

Acentelerin iflas etmesi ile otellerin ve restoranların da zora düşeceğine dikkat çeken Tolun, “Bakanlık yanımızda, bizi ve sektörü çok iyi anlıyor. Ciddi bir toplantı yaptık” dedi.

Oteller ciddi boyutta etkileniyor

Kıbrıs Türk Otelciler Birliği (KTOB) Başkanı Hüseyin Aktığ da, terör riskinin ve yarının belirsizliğinin genel olarak tüm dünyaya hakim olduğunun görüldüğünü söyledi.

Türkiye’deki gelişmelerin darbenin başarılı olamamasından dolayı demokratik düzenin devamı için bir güven verdiğini de anlatan Aktığ, “Sürecin normale dönebilmesinin ne zaman olacağını bilemeyiz. Bu gelişmeler içerisinde turizm yapmaya alışmamız gerekiyor. Dünyada turizm yüzde 4 yükseldi” şeklinde konuştu.

İptallerin ne kadar olacağını birlikte göreceklerini ve KKTC’nin turizmde yüzde 70 pazarının Türkiye olduğunu anlatan Aktığ, “Ciddi boyutta bizi etkilemesi söz konusudur. Kriz yönetimini birlikte yapacağız” dedi.

Yüzde 50 düşüş yaşıyoruz

Kıbrıs’a en fazla uçuşu gerçekleştiren Pegasus Hava Yolları’nın KKTC temsilciliği Cyprus Xp Aviation Ltd Müdür Yardımcısı İlkay Aslım, uçaklar rezervasyonlarında yüzde 50 düşüş yaşadıklarını söyledi.

15 Temmuz’dan önce ve sonrasına bakıldığı zaman bu düşüşün gözle görülür olduğunu anımsatan Aslım, olayların yaşandığı tarihlerde birçok yolcunun uçuş tarihini ücret ödemeden başka tarihle değiştirdiğini belirtti.

Aslım, İstanbul’daki Sabiha Gökçen Havalimanı’ndaki yoğunluk nedeniyle sefer alamadıklarını da ifade etti.

Diğer hava yolları yetkilileri ise darbe nedeniyle KKTC’nin ağırlıklı pazarı olan Türkiye’den gelen yolcu sayısında önemli oranda azalma olduğunu bildirdiler.

Çok sayıda iptaller aldıklarını anımsatan uçak şirketi yetkilileri, özellikle Türkiye’deki memurların yurtdışına çıkışına engel konması ile güvenlik soruşturmasının, iptallerde büyük etkisi olduğunu vurguladı.

“En büyük korkumuz sefer azaltmaktır”

Atlas Global KKTC Müdürü Osman Malyalı, özellikle ülkeye gelen Türkiyeli turistlerde yüzde 50 düşüş yaşadıklarını söyledi.

Otellerde de yüzde 100’e varan iptaller yaşadıklarını anlatan Malyalı, bunun Kıbrıs genelinde olduğunu belirterek, “Şu anda büyük zarardayız. Uçaklarımıza Kıbrıs’a gelişlerde sürekli iptaller geliyor. Şu anda en büyük korkumuz hava yolu şirketlerinin Kıbrıs’a koydukları seferlerde kısıtlamaya gitmesidir” dedi.

Konuyu Turizm Bakanlığı’na aktardıklarını ve bakanın bu konu ile ilgili olarak Türkiye’ye gittiğini de söyleyen Malyalı, “Bakanlık kriz masası oluşturdu ve sorun ile yakından ilgileniyor” dedi.

Kıbrıs

 

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.