1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. DAVUTOĞLU: “CUMHURBAŞKANI EROĞLU EZBERLERİ BOZDU”
DAVUTOĞLU: “CUMHURBAŞKANI EROĞLU EZBERLERİ BOZDU”

DAVUTOĞLU: “CUMHURBAŞKANI EROĞLU EZBERLERİ BOZDU”

Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Yunanistan’daki temaslarını tamamlayıp Kıbrıs’a geldi, Rum yetkililer acil toplantı düzenleyip, durum değerlendirmesinde bulundu.

A+A-

Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, olumlu mesajlar verdiği Yunanistan Dışişleri Bakanı Evangelos Venizelos ile görüşmesinin ardından dün KKTC’ye gelerek, devlet ve hükümet yetkilileri ile görüştü, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile ortak açıklama yaptı.

Cumhurbaşkanı Eroğlu ve Türkiye Dışişleri Bakanı Davutoğlu başkanlığındaki TC-KKTC heyetleri de bir araya geldi. Görüşmeye cumhurbaşkanının yanı sıra KKTC’den Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş, Ana muhalefet UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün, Dışişleri Bakanı Özdil Nami ile diğer yetkililer de katıldı.

Ahmet Davutoğlu, adadan ayrılışını erteleyen BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer’le da bir araya gelerek, verimli bir görüşme yaptıklarını söyledi.

Ahmet Davutoğlu, yaptığı açıklamalarda, müzakerelerde olumlu bir sonuca ulaşılmasında bir engel göremediğini vurguladı.

Rum yönetimi Başkanı Anastasiadis’ten stratejik vizyonla müzakereleri başlatmasını isteyen Ahmet Davutoğlu, garantör ülkelerden de Kıbrıs’ta kalıcı barışın önünü açacak adımlar beklediklerini kaydetti. 

“Barış için ne gerekiyorsa yapacağız”

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye’nin Kıbrıs Türk halkının taleplerini, beklentilerini yerine getirecek bir barışın gerçekleşmesi için ne destek gerekiyorsa vermeye hazır olduklarını açıkladı.

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile TC Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Cumhurbaşkanlığı’nda 3,5 saat süren baş başa görüşme ve heyetler arası görüşmelerin ardından, basın toplantısı düzenledi. Davutoğlu konuşmasında, Türkiye’nin her zaman KKTC ve Kıbrıs Türk halkının yanında olduğu mesajını vererek, Kıbrıs Türk tarafının müzakere ederken karşılaşılan zorluklar konusunda kolaylaştırıcı ne yapılması gerekiyorsa yapmaya hazır olduklarını belirtti.

Davutoğlu,  iki taraflı, iki kurucu devletin iradesine dayalı ve bu iradeden neşet eden bir egemenlik anlayışına dayalı bir çözümü artık devreye sokmanın zamanı geldiğini kaydetti.

KKTC’nin tek bir hedefe kilitlenmesinin, tüm siyasi kesimlerin birlik ve beraberliğini muhafaza etmesinin önemine değinen Davutoğlu, “Kıbrıs’ta barışın parametreleri bellidir. Bu parametreler üzerine herkesin aklı selim içinde yaklaşması lazım” dedi.

Ortak akıl ve ortak yaklaşım vurgusu

Türkiye TC Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, KKTC’de müzakere sürecinde ortak bir akıl ve ortak bir yaklaşım bulunmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Bu, KKTC’nin en büyük zenginliğidir ve Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinin bir anlamda yansımasıdır. Türkiye olarak biz, her zaman Kıbrıs Türk tarafının üzerinde mutabık kaldığı her hususta onların yanda olmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

“Cumhurbaşkanı Eroğlu ezberleri bozdu”

Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun cumhurbaşkanlığına seçildiği andan itibaren, KKTC’nin ortak aklı ve devlet sürekliliğini gösterecek şekilde,’ kalınan yerden devam edeceğim’ diye BM Genel Sekreteri’ne mektupla beyanda bulunduğu hatırlatarak, “Bazı beklentileri yok edecek şekilde Sayın Eroğlu, bu devlet sürekliliği ve anlayışı içinde müzakereleri sürdürme iradesi ile aslında ezberleri bozdu. KKTC’de ortak bir aklın oluşmuş olduğunun liderliğini de göstermiş oldu” dedi.

Anastasiades’e “irade göster” mesajı

Davutoğlu, dünyada hiçbir uluslararası sorunun, Kıbrıs kadar tartışılmadığını dile getirerek, Rum Lider Nikos Anastasiadis’e siyasi irade göstermesi yönünde çağrıda bulundu.

Kıbrıs Türk tarafının gerekli olduğunda ne kadar esnek davranabileceğini ve ne kadar işbirliğine açık olduğunu ortaya koyduğuna işaret eden Davutoğlu, “Önemli olan liderlerin bir an önce buluşması. İnşallah bu müzakereler neticesinde metin üzerinde bir mutabakat oluşacaktır. Önemi olan sadece metinler değil, liderlerin göstereceği siyasi irade ve kararlılıktır” yönündeki düşüncelerini aktardı.

“İlgili taraflar pozitif katkı koymalı”

Davutoğlu, uluslararası topluma da mesaj göndererek, başta BM olmak üzere artık bu sorunu çözmek için taraflar nezdindeki ikna edici ağırlığını herkesin ortaya koyması gerektiğini belirtti. Davutoğlu sözlerine şöyle devam etti:

“Dün Yunanistan’la bu konuları ele aldık ve bundan sonra da ele almaya devam edeceğiz. İngiltere’yle de ele aldık. Tüm ilgili tarafların biran önce pozitif katkılarını ortaya koyup kalıcı bir barışın temin edilmesi yönünde çaba sarf etmesi lazım. Kıbrıs Türk halkı izolasyonlar altında inlerken, önü açık bir müzakere ile sürekli bu sorunun devamına ve bir gün Kıbrıs Türk halkı da bıkar da haklarından feragat eder gibi bir yaklaşıma izin verilmemesi lazım.”

Eroğlu: Aramızda tam görüş birliği var

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, TC Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve heyetiyle Kıbrıs sorunu ile ilgili çok yararlı görüş alışverişinde bulunduklarını belirterek, “Gelinen aşamada konunun ne noktada olduğunu ve buradan nereye gidebileceğimizi konuştuk. Aramızda tam bir görüş birliği vardır” dedi.

Rum Lider Nikos Anastasiades’in Şubat 2013’te Rum Yönetimi başkanı seçilmesinden itibaren, Anastasiadis’in ayak süren uzlaşmaz tutumuyla karşı karşıya olduklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Eroğlu, tam teşekküllü görüşmeleri yeniden başlatabilmek için üç aydan uzun bir süredir Kıbrıs Rum kesiminin ön koşulu olan ortak açıklama metni üzerinde çalıştıklarını aktardı.

Eroğlu, önkoşulsuz olarak görüşme masasına oturmaya ve müzakerelere bırakıldığı yerden devam etmeye hazır olduklarını anımsatarak, “Sayın Anastasiadis ortak açıklamasız müzakerelerin yeniden başlamasına karşı ise bununla ilgili olarak da bir öneri sunduk. Yalın ve müzakere masasında konuşulması gereken öze ilişkin konuları içermeyecek, görüşmeleri yapılandıracak bir yol haritası içeren öneri de yaptık. Onu da kabul etmediler” dedi.

Eroğlu, Cumhurbaşkanı olduğu tarihten önce sağlanan yazılı yakınlaşmaları ve görüşmelere kalındığı yerden devam etmeyi kabul ettiğini ve bunu BM Genel Sekreteri’ne bir mektupla bildirildiğini de anımsattı.

“Ancak Sayın Anastasiadis halen bunu yapmaktan kaçınıyor. Sayın Anastasiadis bunu yapmadığı gibi ortak açıklama oyunu ile zaman oynuyor” diyen Eroğlu, Yunanistan’ın Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum liderlerinin Özel temsilcilerinin Atina ve Ankara’ya yapacakları eş zamanlı ziyaretleri lider görüşmesinin yapılması koşuluna bağladığını da ifade etti.

Eroğlu’ndan Anastasiadis’e “Ön şartlardan vazgeç” çağrısı

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Anastasiadis’in müzakere masasına gelmemekle sürecin tıkadığını vurgulayarak, “Biz, müzakerelerin yeniden başlayabilmesi için elimizden gelen, bizden beklenen BM tarafından bize getirilen önerileri kendi haklarımızı koruyarak; Rumların beklentilerini de karşılayacak şekilde gereken açılımları yaptık. Bu durum, hem BM hem Kıbrıs Rum tarafı hem de diğer ilgili tüm taraflarca bilinmektedir. Size sunduğum tablo karşısında bundan sonra ne gibi hareket tarzı izleneceğini ilgili taraflarla istişare içersinde belirleyeceğiz” diye konuştu.

Anastasiadis’e masaya gelme çağrısında bulunan Eroğlu, “Bu vesileyle çağrımı yinelemek istiyorum: Bu ön şartlardan vazgeç; müzakerelerin önünü aç, masaya gel ve bu sorunu en erken zamanda tarihin sayfalarına gömelim” dedi.

Downer’le verimli toplantı

TC Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, cumhurbaşkanlığındaki basın toplantısının ardından BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel danışmanı Alexander Downer’la TC Lefkoşa Büyükelçiliği ikametgahında yaklaşık 40 dakika süren bir görüşme gerçekleştirdi.

Davutoğlu, Downer’le olan görüşmesinin samimi ve verimli geçtiğini, fikir alışverişinde bulunduklarını açıkladı.

Davutoğlu, şunları söyledi:

“Sayın Downer, benim buraya geleceğimi öğrendikten sonra dün görüşme talebinde bulundu. Dolayısıyla bugün Avustralya’ya gitmeden büyükelçiliğimizde bir görüşme gerçekleştirdik. Kendisi zaten daha önce de müzakere süreci bağlamında Ankara’ya gelmişti; görüşmeler yapmıştı. Ekiplerimizle sürekli temas halindeydi. Özellikle müzakerelerde gelinen son aşamayı, dün müzakerelerde yaptığım temaslarla ilgili kanaatlerimi ve bugün burada Sayın Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız, Dışişleri Bakanımız ve diğer dostlarımızla yaptığımız görüşlerle ilgili kanaatlerimizi de paylaştık. Samimi ve verimli ortamda fikir alışverişinde bulunduk.”

“Ortak metin için olumlu çaba gösterilmeli”

Davutoğlu, “İnşallah olumlu sonuca ulaşılır. Olumlu bir çaba gösterilmesi halinde her iki tarafça ve ilgili taraflarca bir mutabakat sağlanmasının önünde engel görmüyorum” dedi.

Kıbrıs

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.