1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. DAVUTOĞLU’NDAN ANASTASİADİS’E “GELİN BU BARIŞI BİR AN ÖNCE BULALIM…”
DAVUTOĞLU’NDAN ANASTASİADİS’E “GELİN BU BARIŞI BİR AN ÖNCE BULALIM…”

DAVUTOĞLU’NDAN ANASTASİADİS’E “GELİN BU BARIŞI BİR AN ÖNCE BULALIM…”

Davutoğlu, Rum Lider Nikos Anastasiades’e “Gelin bu barışı bir an önce, yarın değil bugün,

A+A-

DAVUTOĞLU’NDAN ANASTASİADİS’E “GELİN BU BARIŞI BİR AN ÖNCE BULALIM…”

“BM GENEL SEKRETERİ VE EKİBİNE GÜVENİMİZ TAM”

“YUNANİSTAN BAŞBAKANI HAZIRSA BEN HAZIRIM, GELİN ADAYA BİRLİKTE GİDELİM”

Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu, Rum Lider Nikos Anastasiades’e “Gelin bu barışı bir an önce, yarın değil bugün, gelecek hafta değil bu hafta, gelecek yıl değil bu yıl bulalım” diye seslendi ve bu akşam yapılacak liderler yemeğinin “bir ekip yemeği, ortak bir gelecek inşa edecek iki liderin ortak anlayışı geliştireceği bir yemek” olmasını temenni etti.

Davutoğlu, BM Genel Sekreterinin yeni atadığı Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’ye de; “Kıbrıs müzakerelerini artık nihai hedefe götürmek konusunda çabalarınızı artırarak devam ettirmenizde fayda var, adada daha çok bulunun, taraflar arasında daha çok mekik diplomasisi yapın, BM’yi daha çok devreye sokun” diye seslendi, BM Genel Sekreteri Ban-Ki Moon ve atadığı tüm ekibine güvenlerinin tam olduğunu da vurguladı.

Yunanistan’a da “komşu ve dost ülke” olarak, Kıbrıs’tan seslendiğini belirten Davutoğlu, “Çapraz ziyaretleri devam ettirelim. Mümkünse bunun seviyesini bakan, başbakan seviyesine çıkaralım, biz buna hazırız. Yunanistan Başbakanı hazırsa ben hazırım, gelin adaya birlikte gidelim, ilk önce Güney’e gidelim, birlikte çay içelim, sohbet edelim, sonra Kuzey’e gelelim yine birlikte olalım. Gelin beraber burada barışı inşa edelim” dedi.

Davutoğlu, aynı çağrıların BM için de geçerli olduğunu belirterek, “Ama bunlar yapılamayacaksa, herkes dürüstçe bunu ortaya koysun. Sayın Anastasiades bunu yapamayacaksa, yapamayacağını söylesin. Ya gelin beraber çözümü bulalım, yok çözüm iradeniz yoksa ambargoları kaldırıp, gerekiyorsa alternatif çözümler üzerinde birlikte düşünelim” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’yla düzenlediği basın toplantısında konuşan Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu, KKTC’yi ziyaret etmekten büyük bir mutluluk duyduğunu belirterek, ziyaretinin üç ana çerçevesi olduğunu kaydetti.

“KİM NE DERSE DESİN TÜRKİYE KKTC’Yİ DEVLET OLARAK TANIYOR”

Davutoğlu, ziyaretinin birinci çerçevesiyle ilgili konuşurken, Türkiye hükümetlerinin TBMM’den güven oyu aldıktan sonra ilk ziyaretini Lefkoşa’ya gerçekleştirdiğini, bunun sembolik öneminin çok yüksek olduğunu söyledi ve bunun “Kim ne derse desin Türkiye Cumhuriyeti devleti KKTC’yi devlet olarak tanımakta ve her düzeyde devlet olarak tanımanın getirdiği ilkelere saygı gösterdiği” anlamına geldiğini vurguladı.

Geçmişte olduğu gibi bugün de, yarın da ve gelecekte de TBMM’den güven oyu alan hükümetlerin, her Başbakanın KKTC’yi ziyaret edeceğini ifade eden Davutoğlu, buna bağlı olarak ikinci boyutun da, KKTC ve Kıbrıs Türk halkının esenliği, refahı ve güvenliği ile ilgili olarak Türkiye Cumhuriyeti’nin ve Türk halkının bağlılığını adaya getirdiğini söyledi. 

Davutoğlu, bugün yaptıkları görüşmelerde detaylı olarak iki ülkenin ilişkileri üzerinde durduklarını belirterek, 50 yılı aşkın bir süredir Kıbrıs meselesinin sürdüğünü, bu süreçte de hep Kıbrıs Türk halkının yanında olduklarını, olmaya da devam edeceklerini kaydetti.

KKTC’nin 40 yıllık mücadelede, 30 yıllık devlet tecrübesinde bir çok ülkede görülmeyecek kadar demokratik olgunluğa ve kurumsallığa ulaştığını, birçok seçimlerin ve demokratik yolla ortaya konan süreçlerde olgunluğunu gösterdiğini ifade eden Davutoğlu, ekonomik olarak da son yıllarda kendi destekleriyle ciddi iyileşmeler sağlandığını, bunun da Türkiye ile KKTC arasındaki yakın ilişkiden kaynaklandığını belirtti.

“İKİ ÜLKE ARASINDAKİ İLİŞKİLERİ DAHA DA DERİNLEŞTİRECEĞİZ”

Davutoğlu, ziyaretini, KKTC ile ilgili bakanları ile birlikte yaptığını, amaçlarının iki ülke arasındaki ilişkileri daha da derinleştirmek için ne yapılması gerekiyorsa yapmak olduğunu ifade ederek, bunun simgesel yansımalarından birisinin de su projesi olduğuna dikkat çekti.

Su projesinin bundan 10 yıl önce “hayal proje” olarak nitelendirilebileceğini, ancak şimdi bu önemli kararın hayata geçirildiğini ve yakında Anadolu’nun berrak, saf ve helal suyunun KKTC’ye, Yavruvatana akacağını ifade eden Davutoğlu, “Bu Ferhat ile Şirin’in aşkı gibi, dağları Ferhat nasıl delmişse, Anadolu’dan Yavruvatana engel tanımayız denizleri aşarız, Anadolunun suyunu Yavruvatana getiririz, bunu da kimse engelleyemez” dedi.

MÜZAKERE SÜRECİ

Davutoğlu, Kıbrıs’taki müzakere sürecine de değinerek, Türkiye ve KKTC’nin son 14 yılda, Annan Planı çerçevesinde ve daha sonra her zaman iyi niyetini gösterdiğini, Kıbrıs adasının barış adası olmasını istediğini ifade ederek, şöyle devam etti:

“İstedik ki; Kıbrıs adasında sağlanan barış üzerinden Doğu Akdenize barış refah huzur gelsin. İstedik ki, Türkiye Yunanistan KKTC ve Kıbrıs Rum Yönetimi aynı masa etrafında otursun, ve Doğu Akdeniz etrafını nasıl bir barış adası haline getiririz diye düşünsünler. Ama ne kadar güçlü irade kullanmışsak da maalesef istediğimiz ölçüde mukabele görmedik. Bu Annan Planının reddedilmesinde de böyleydi.”

Davutoğlu, son dönemlerde Kıbrıs Türk tarafının Kıbrıs Rum Yönetimi ve Rum Lider Nikos Anastasiades’e “süreci hızlandıralım, bir an önce netice alalım, zamana oynamayalım” çağrıları yaptığını, kendisinin de süreci çok yakından bildiğini kaydetti.

“BM GENEL SEKRETERİ VE EKİBİNE GÜVENİMİZ TAM”

Bugün Kıbrıs’a gelişinin zamanlamasının çok önemli olduğunu çünkü bu akşam iki liderin, BM Genel Sekreterinin yeni Kıbrıs Özel Danışmanı, Norveç eski Dışişleri Bakanı, “yakın dostu”, barış çabalarıyla bilinen “kıymetli” bir diplomat olan Espen Barth Eide’nin de katılımıyla bir yemek yiyeceğini ve yeni bir başlangıç yapacağını ifade eden Davutoğlu, BM Genel Sekreteri Ban-Ki Moon ve atadığı tüm ekibine güvenlerinin tam olduğunu vurguladı.

ANASTASİADES’E…

Davutoğlu, “Şimdi harekete geçme zamanıdır” diyerek, Anastasiades’e seslendi:

“Gelin bu barışı bir an önce, yarın değil bugün, gelecek hafta değil bu hafta, gelecek yıl değil bu yıl bulalım. İleriye ertelenen her çözüm aslında çözümsüzlüğü derinleştirir, ertelemeyelim. Her konuyu masaya koyalım ve bu çerçevede adımlar atalım. Bu akşam ve yarın yapılacak müzakerelerde artık geçmişi reddetmeden yola çıkalım.

Sayın (2. Cumhurbaşkanı) Talat ve (Rum eski Lideri) Hristofyas arasındaki yakınlaşma kağıtları Sayın Eroğlu tarafından benimsendi ve sürdürüldü. Ancak aynı yakınlaşma kağıtları Sayın Anastasiades tarafından aynı ölçekte benimsenmemiştir.

Çok ciddi çabalarla ortaya çıkarılan ortak metne onay verdik. Ancak Kıbrıs Rum tarafındaki ‘Ulusal Konsey’ diye bir mekanizmanın sürekli devrede olması karar almayı geciktiriyor. Hiçbir ülkede hiçbir süreçte herkesin mutabık olduğu bir müzakere süreci yürüyemez. Mutlaka görüş farklılıkları olur. Bu yüzden müzakerelerin gecikmesi zaman kaybıdır.

Sayın Anastasiades, ümit ederiz bu akşam başlayan sohbetin, yemeğin bir dostluk yemeği olmasına yardımcı olur… Ama sadece dostluk yemeği değil, bir ekip yemeği, ortak bir gelecek inşa edecek iki lider olarak ortak anlayışı geliştirecek bir yemek.”

EİDE’YE…

Davutoğlu, Eide’ye de şöyle seslendi:

“Sayın (BM Genel Sekreteri’nin eski Kıbrıs Özel Danışmanı) Downer’in bıraktığı yerden bayrağı aldınız, bunu artık nihai hedefe götürmek konusunda çabalarınızı artırarak devam ettirmenizde fayda var, adada daha çok bulunun, taraflar arasında daha çok mekik diplomasisi yapın, BM’yi daha çok devreye sokun.

Önünüzde BM Genel Kurulu var. O genel kurulda tarafları bir daha bir araya getirin gerekiyorsa bir odada, günlerce tutun ama artık bu adaya barış Doğu Akdenize huzur ve istikrar gelsin.”

YUNANİSTAN’A…

Türkiye Başbakanı Davutoğlu, Yunanistan’a da “komşu ve dost ülke” olarak Kıbrıs’tan seslendiğini  belirtti ve şöyle seslendi:

“Geçen yıl kararlaştırılan ve başlatılan müzakerecilerin çapraz ziyaretleri gibi güzel başlangıçları devam ettirelim. Mümkünse bunun seviyesini bakan Başbakan seviyesine çıkaralım, bir buna hazırız. Görüşmeye hazırım. Yunanistan Başbakanı hazırsa ben hazırım, gelin adaya birlikte gidelim, ilk önce Güney’e gidelim, birlikte çay içelim, sohbet edelim, sonra Kuzey’e gelelim yine birlikte olalım. Akdeniz birçok milletlerin ortak yeri oldu. Gelin beraber burada barışı inşa edelim.”

Davutoğlu, İngiltere, Amerika gibi sürece katkıda bulunan müttefik ülkelere de seslenerek, herkesin emeği olduğu müzakere çerçevesine sahip çıkılması çağrısında bulundu.

“TAKVİMLENDİRİLMİŞ BİR MÜZAKERE SÜRECİYLE BAŞARILABİLİR”

Bu ortak metin üzerinden Kıbrıs’ta bir barış inşa edilebileceğini, bu bölgede güzel bir örnek teşkil edecek barışın sağlanabileceğini, takvimlendirilmiş bir müzakere süreciyle bunun başarılabileceğini dile getiren Davutoğlu, aynı çağrıların BM için de geçerli olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

“Ama bunlar yapılamayacaksa, herkes dürüstçe bunu ortaya koysun. Sayın Anastasiades bunu yapamayacaksa, yapamayacağını söylesin. Ya da diğer aktörler. Gelin samimi bir şekilde ambargoları kaldıralım. Kıbrıs Türk halkının üzerindeki ambargoların hiçbir insani hukuki siyasi gerekçesi yoktur.

Bir gerekçe varsa bile bu gerekçe 2004’te referandumda ölmüştür. Hala bu ambargonun sürüyor olması, hiçbir gerekçeyle izah edilemez. Ya gelin beraber çözümü bulalım, yok çözüm iradeniz yoksa ambargoları kaldırıp, gerekiyorsa alternatif çözümler üzerinde birlikte düşünelim. Ama Türkiye kim ne derse desin ne tavır alırsa alsın bu ziyaretle bir kez daha göstermiştir ki, KKTC’nin yanındadır.

Türkiye’den Kıbrıs’a sadece barış, huzur, istikrar ve dostluk mesajları gelir ve Kıbrıs Türk halkını hiçbir zaman yalnız, kaderine terkedilmiş bırakmaz.”

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.