1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. DELEK-AVNER’İN AÇIKLAMASINDAN KARGAŞA
DELEK-AVNER’İN AÇIKLAMASINDAN KARGAŞA

DELEK-AVNER’İN AÇIKLAMASINDAN KARGAŞA

Güney Kıbrıs’ın tek yanlı ilan ettiği sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi - MEB” içerisindeki 12’inci parselinde gerçekleştirilen teyit sondajı sonuçlarının,

A+A-

“ASLINDA AYNI ŞEYİ FARKLI DİLDE SÖYLÜYORLAR”

Güney Kıbrıs’ın tek yanlı ilan ettiği sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi - MEB” içerisindeki 12’inci parselinde gerçekleştirilen teyit sondajı sonuçlarının, yapılan ilk açıklamadan daha da düştüğü şeklindeki haberler üzerine kargaşa yaşandığı haber verildi.

Öte yandan aslında teyit sondajıyla ilgili söz konusu açıklamayı yapan Delek-Avner ile ilk açıklamayı yapan Noble Energy’nin farklı dilde aynı şeyi söylediği kaydedilerek, aynı durumun ilk sondaj sonuçları açıklandığında da yaşandığı belirtildi.

Fileleftheros gazetesi “Delek’in Açıklamasından İkinci Kez Kargaşa... Aslında Herhangi Bir Tahmin Farklığı Yok... Noble ve Delek’in Sonuçları Değil, Metotları Farklılık Gösteriyor” başlık ve spotlarıyla verdiği haberinde, Delek Drilling ve Avner Oil’in 12’inci parseldeki teyit sondajının neticeleriyle ilgili İsrail borsasına yapmış olduğu açıklamanın aktarıldığı haberlerin, İsrail ve uluslararası basında kargaşaya neden olduğunu yazdı.

Güney Kıbrıs’ın sözde “MEB”inde 12’inci parseldeki doğalgaz rezervlerinin, teyit sondajı sırasında (Noble tarafından) açıklanandan daha az olduğundan söz edildiğini aktaran gazete, Pazar günü Tel Aviv Borsası’na açıklanan neticelerin, teyit sondajının sonuçlarıyla ilgili “Netherland, Sewell and Associates, Inc” raporunu içerdiğini belirtti.

Raporda yatağın en iyi muhtemel kapasitesinin 5,2 tcf’den (trilyon ayak küpten) 4,1 tcf’ye düştüğünün kaydedildiğini aktaran gazete, temel sebep olarak, yatağın kum tabakasının yoğunluğunun gösterildiğini kaydetti.

Gazete, 3 Ekim tarihinde, Noble Energy’nin, teyit sondajı neticelerinin açıklandığı gün, iki açıklamada rakamlar arasında farklılıklar olacağı uyarısında bulunmuş olduğunu anımsatarak, Noble’nin ABD modeli ve New York Borsası’nın taleplerine göre, Delek Drilling ve Avner Oil’in ise İsrail modeli temelinde açıklama yaptığını yazdı.

Gazete ayrıca Aralık 2011’deki ilk sondajda, Noble Energy ile Delek Drilling’in yine farklı rakamlar açıklamış olduklarını belirtti.

Öte yandan “Doğalgazla İlgili Ölçümlerde Hiçbir Şey Değişmiyor” başlıklı Haravgi gazetesine göre, Rum Hükümet Sözcüsü Stilyanidis, Delek ve Avner şirketlerinin 12’inci parselde daha az miktarda doğalgaza sahip olduğuna dair açıklamasının şirketlerin önceki açıklamasından farklılık göstermediği inancını dile getirdi.

Delek ve Avner şirketlerinin raporlarını yorumlayan Stilyanidis, önceki açıklamanın iki rakama; birinin zemin, diğerininse miktarların yüksekliğine değindiğini belirterek şimdi açıklamanın bu çerçevede olduğunu anlattı.

Stilyanidis, hiçbir şey değişmediğini, Rum Yönetiminin çalıştığı iki şirketin, tam zaman takvimleri içerisinde ve şimdiye kadarki aynı ritimde hareket ettiğini belirtti.

ENERJİ ŞARTI KONFERANSI

Fileleftheros gazetesi bir başka haberinde, Lefkoşa Rum kesiminde 5-6 Aralık tarihlerinde 24’üncü Uluslararası Enerji Şartı Konferansı’nın gerçekleştirileceğini de kaydetti.

Habere göre konferansa, 89 üye ve gözlemci ülkeyi temsilen 140 kişi katılacak.

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.