1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. DENKTAŞ: “İLK KEZ ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ KONUSUNDA BİR FIRSAT ORTAYA ÇIKTI”
DENKTAŞ: “İLK KEZ ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ KONUSUNDA BİR FIRSAT ORTAYA ÇIKTI”

DENKTAŞ: “İLK KEZ ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ KONUSUNDA BİR FIRSAT ORTAYA ÇIKTI”

Denktaş: “İlk kez anayasa değişikliği konusunda bir fırsat ortaya çıktı.”

A+A-

Başbakan Yardımcısı, DP-UG Genel Başkanı Serdar Denktaş, ilk kez anayasa değişikliği konusunda bir fırsat ortaya çıktığını, uzlaşılan meddelerle 29 Haziran’da referanduma gidilmesi halinde halkın da anayasa değişikliği yapabilecek bir meclis olduğunu göreceğini ve Cumhurbaşkanlığı seçiminde değişikliğe devam edilebileceğini söyledi.

DENKTAŞ: “İLK KEZ ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ KONUSUNDA BİR FIRSAT ORTAYA ÇIKTI”

Başbakan Yardımcısı, DP-UG Genel Başkanı Serdar Denktaş, ilk kez anayasa değişikliği konusunda bir fırsat ortaya çıktığını, uzlaşılan meddelerle 29 Haziran’da referanduma gidilmesi halinde halkın da anayasa değişikliği yapabilecek bir meclis olduğunu göreceğini ve Cumhurbaşkanlığı seçiminde değişikliğe devam edilebileceğini söyledi.

Denktaş anayasa paketinde eksiklikler olduğunu da dile getirerek, “şimdi yapmak istediğimiz siyasi partilerin aralarında uzlaşarak mümkün olduğunca anayasa değişikliği yapılabileceğini halka göstermek” dedi.

Anayasa değişikliğinin, sivil toplum örgütleri arasında da iyice tartışılması gerektiğini söyleyen Denktaş, anayasa üzerindeki çalışmaların referandumun ardından da devam edeceğini belirtti.

“İyi anayasa kötü anayasa başarılı anayasa başarısız anayasa diye bir şey olamaz” diyen Serdar Denktaş, önemli olan yöneticiler olduğunu söyledi.

Toptan retçi bir yaklaşımın sağlıklı olmayacağını kaydeden Denktaş, komitenin hızlı gittiğinin doğru olduğunu da dile getirdi.

Anayasa değişikliği konusunun devam edeceğini, başkanlık sisteminin de ele alınıp tartışılması gerektiğini ifade eden Denktaş, anayasa değişiklik paketinde yer alan meclisin nisabının 17 ile sağlanmasının meclisi daha işler hale getireceğine inandığını söyledi.

29 Haziran’da bu değişiklik başarılırsa bundan sonraki değişiklik çalışmalarına katılımın daha iyi olacağına inandığını kaydeden Denktaş, anayasal kurumların anayasa tarafından korunmasının önemine değindi.

ÇAKICI

TDP Milletvekili Mehmet Çakıcı da söz alarak, anayasa değişikliğine değişik bakış açıları olduğuna dikkat çekerek, herkesin anayasada değişiklik gerektiğini söylediğini kaydetti.

Geçmişte yapılan Anayasa değişikliği çalışmaları hakkında bilgi veren Çakıcı, anayasa tartışmasının 20 yıldır yapılmakta olduğunu söyledi.

Geçici 10. maddeden vazgeçmediklerini ancak halka sunum için 34 rakamı gerektiğini anlatan Çakıcı, tüm isteklerinin olmadığını ancak özde önemli değişiklikler olduğunu ifade etti.

Bir ay boyunca anayasa değişikliğinin halka açıldığını görüş alındığını kaydeden Çakıcı, 6 aydır da partilerin konuyu tartıştığını dile getirdi.

TDP’nin geçici 10. madde, vicdani ret ve azınlık hakları kon usunda bir duruşu olduğunu ifade eden Çakıcı, ancak uzlaşıcı bir parti de olduklarından mümkün olan meddelerde değişime destek verdiklerini söyledi.

Nisap için 17 maddesinin bazen iktidara bazen de muhalefete yarayacağının söylenmekte olduğunu kaydeden Çakıcı, bu rakamla bakanların meclise gelmeyebileceğini, buna anayasal kılıf sağlanmakta olduğunu söyledi.

Bakanların mecliste yasaları takip etmesi ve bilgi  vermesi gerektiğini, 17 rakamına sıcak bakmadıklarını ifade eden Çakıcı, çocuk mahkemeleri kurulmasına, anayasa mahkemelerine bireysel başvuru sağlanmasına karşı olunacağını düşünmediğini söyledi.

Cumhurbaşkanlığı seçimine başka maddeler eklenebileceğini, Anayasanın üzerinden geçilmesi gereken 140-150 maddesinin daha bulunduğunu ifade eden Çakıcı, paketin eksikler içerdiğini ancak bunların uzlaşılan maddeler olduğunu kaydetti.

Azınlıklar konusuna değinen Çakıcı, azınlık haklarının uluslararası azınlık hakları sözleşmesinde belirlendiğine dikkat çekti.

Çakıcı , azınlık hakları konusunda devletin ekonomik yükümlülük altında olması gerektiğini ifade etti.

Çakıcı, azınlıklar konusunda nisapla ilgili  salt çoğunlukla ve vicdani retle ilgili önerileri olacağını belirterek, Anayasa değişikliği fırsatının kaçırılmaması gerektiğine işaret etti.

Geçici 10 maddeyi demokratikleşme adımı olarak gördüklerini söyleyen Çakıcı bu madde ile ilgili öneri vereceğini ifade etti.

Çakıcı, Anayasa değişikliği önerisine  oylarının olumlu olacağını belirtti.

SANER

UBP Gazimağusa Milletvekili Hamza Ersan Saner de, Anayasa değişikliğinde Türkiye Anayasası’ndan referans verildiğini ancak Türkiye Anayasası’nda devletleştirme ve özelleştirme bulunduğunu ifade etti. Saner, KKTC Anayasası’nda özelleştirme bulunmamasına karşın ilgili yasalar çerçevesinde özelleştirme yapıldığını belirtti.

Saner, hükümetin icraatı olmadığı için Anayasa ile uğraştığını ileri sürdü.

Saner, Anayasa’nın çok daha kapsamlı çalışma gerektirdiğini belirterek Amerikan Anayasası’nın hazırlanma sürecini anlattı.

Saner, çocuk mahkemelerinin Fasıl 157 kapsamında kurulabileceğini ancak bu zamana kadar kurulmadığını, bunun için Anayasa’ya madde koymak gerekmediğini Anayasa’nın öz ve anlaşılır olması gerektiğini söyledi.

Saner, Anayasa çalışmalarında uzman hukukçulardan katkı alınması gerektiğini vurguladı. Saner, “Biz burada milletvekilliği yapabiliriz ama hukukçu değiliz” dedi.

Kıbrıs Türk toplumun azınlık diye bir sorunu olmadığını kaydeden Saner, olmayan bir sorun için Anayasa’ya madde koyulmaya çalışıldığını söyledi.

Saner, eğer Anayasa değişikliği kabul edilirse, devletin ekonomik açıdan zor durumda olduğunu gösteren ilk anayasa olacağını ileri sürdü.

Çocuk haklarının evrensel bir  konu olduğunu söyleyen Saner,  bugüne kadar çocuk mahkemelerinin kurulmamasının nedeninin Anayasal olmadığını kaydetti.

Saner, vicdani ret  konusunun profesyonel askerliğe geçilmesi halinde ortadan kalkacağını belirterek, değişiklik maddesine bu konunun eklenmemesini ciddi sıkıntı olarak gördüğünü ifade etti.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.