1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. DENKTAŞ'IN ÖNERİSİ REDDEDİLDİ!
DENKTAŞ'IN ÖNERİSİ REDDEDİLDİ!

DENKTAŞ'IN ÖNERİSİ REDDEDİLDİ!

Tartışmalar yaşandı;

A+A-

2013 YILINDA POLİS ÖRGÜTÜNDE YAPILAN TERFİLERLE İLGİLİ MECLİS ARAŞTIRMA KOMİTESİ’NİN TAMAMLANAN RAPORU TARTIŞMALARIN ARDINDAN OKUNDU

Meclis Genel Kurulu’nun bugünkü toplantısında ilk olarak “2013 Yılında Polis Örgütünde Yapılan Terfilerle İlgili Meclis Araştırma Komitesi”nin tamamlanan raporunun okunması gündeme geldi.

Raporla ilgili birçok milletvekili söz aldı, tartışmalar yaşandı.

İlk sözü alan Başbakan Yardımcısı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş, komite raporunun tamamladığını ancak konunun halen mahkemede olması nedeniyle raporun okunmasının ertelenmesi gerektiğini söyledi. Serdar Denktaş bu konuda öneri de sundu.

İZBUL

Komite Başkanı CTP-BG Milletvekili Salih İzbul ise komitede sadece tespitler yapıp rapor hazırladıklarını ve raporda mahkemeye etki edecek bir sonuç olmadığını, okunmamasını gerektirecek bir şey bulunmadığını söyledi.

ÇAVUŞOĞLU

UBP Milletvekili Nazım Çavuşoğlu, Serdar Denktaş’ın itirazını anlayamadıklarını, komite çalışmalarının iki kez oybirliği ile uzatıldığını hatırlattı.

Komitenin çalışmalarını, mahkemeyi etkileyecek diye açıklamamaları halinde komiteye gerek kalmayacağını belirten Çavuşoğlu, mahkeme kararını kendilerinin belirleyemeyeceğini sadece tespitleri paylaşacaklarını söyledi.

TAÇOY

DP-UG Genel Sekreteri Hasan Taçoy, sınav sisteminden dolayı mahkemeye başvurular olduğunu, komitenin de sınav sistemindeki aksaklıkları ortaya koyacağını kaydetti.

Raporda sınavlar ve soruların soruluş şeklinin ne denli ilgili olduğunun da komite raporunda olduğunu ve komitenin tespitlerinin mahkemeleri etkileyeceği görüşünde olduğunu ifade etti.

ÇAKICI

TDP Milletvekili Mehmet Çakıcı söz alarak, “Böyle önemli bir raporu konuşmamamız akıl işi değil” dedi.

Ülkede işkence bulunduğunu savunan Çakıcı, bunun mahkemelerde dava olduğu gerekçesiyle raporda yer almamasını da eleştirdi.

Çakıcı, işkence ile ilgili Meclis raporlarını dikkate almaması nedeniyle Savcılığı da eleştirdi.

Polis terfilerinde çok büyük adaletsizlikler yaşandığını kaydeden Çakıcı, bunu konuşmamanın haksızlık olduğunu vurguladı.

Çakıcı, raporun okunup tartışılması gerektiğini söyledi.

ŞAHALİ

CTP-BG Milletvekili Erkut Şahali ise, komitede yer alan unsurlara değinerek, 3 noktada yargı sürecine etkileri olacağı üzerinde durulduğunu ve bu konulara hassasiyet gösterildiğini kaydetti.

Komite raporunun oy birliği ile geçtiğini de ifade eden Şahali, Meclis gündemindeki birçok konunun yargının da gündeminde olduğuna dikkat çekti ve raporun okunması gerektiğini söyledi.

Şahali’nin konuşmasının ardından Denktaş’ın komite raporunun okunmasının ertelenmesi önerisi oy çokluğu ile reddedildi.

RAPOR

Daha sonra kürsüye gelen Komite Başkanı CTP-BG Milletvekili Salih İzbul raporu okudu.

Komitenin konu üzerinde yaptığı araştırmalarda, terfi sisteminde izlenen yöntemin, 100 puan üzerinden yapılan değerlendirmede 60 puanın sicil değerlendirmesi ve 40 puanın da meslekle ilgili sorulan sorulardan verildiğini ifade eden İzbul, sicil formlarının düzenli olarak doldurulmadığı, sicillerin memurlara gösterilmediği sadece sözlü olarak belirtildiği, 40 puanlık bölümün sınav sonuçlarında belirleyici olduğu gibi tespitler yapıldığını belirtti.

Komitenin, polis mensuplarının sicil değerlendirme tüzüğünün şeffaf olarak değiştirilmesi, sicil formlarının her yıl düzenli doldurulması gerektiğinin saptandığını belirten İzbul, Polis Sınav Tüzüğü’nün de değiştirilmesi gerektiğini kaydetti.

İzbul, mahkeme kararının polis tarafından uygulanmamasının da eleştirildiği raporda, işkence iddiaları ve terfilerin seçim yasaklarında yapıldığıyla ilgili olarak da konunun mahkemede olması nedeniyle değerlendirme yapılmadığını söyledi.

ÇAVUŞOĞLU

UBP Milletvekili Nazım Çavuşoğlu, rapor üzerine söz alarak, varılan sonuçların temkinli olarak raporda yer aldığını kaydederek, raporun terfilerle ilgili tartışmaların temelini oluşturduğunu söyledi.

Hak ederek terfi edenlerin hakkını teslim etmek gerektiğini kaydeden Çavuşoğlu, bundan sonraki terfilerde veya polis alımlarında bu tür tartışmalar yaşanmaması gerektiğini vurguladı.

Çavuşoğlu, her yıl doldurulan sicilin polis memuruna bildirilip, eksikliklerini gidermesinin sağlanması gerektiğini ifade ederek, sicil notlarının şeffaflaştırılarak polisin daha iyi duruma getirilmesinin şart olduğunu kaydetti.

Terfilerde sözlü mülakat ve dört sorudan birinin seçilerek cevaplanmasının belirleyici olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, bunda görsel kayıt da bulunmadığını ve mahkemelere gidişe neden olduğunu söyledi.

Çavuşoğlu, hiçbir kurumun tartışılamaz durumda olmaması gerektiğini, aksi takdirde tartışmanın sokakta yapılacağını ifade etti.

Sicil notu ile sonuç arasında paralellik yoksa ortada bir sorun olduğunu belirten Çavuşoğlu, çelişkilere mahal vermeyecek düzenlemeler yapılması gerektiğini söyledi.

ÇAKICI

TDP Milletvekili Mehmet Çakıcı da, Polis Genel Müdürlüğü’nün sicil formlarının düzenli olarak doldurulmadığı ve polis memurlarına gösterilmediği iddialarını araştırması gerektiğini belirtti.

Yazılı taleplere rağmen sicil formlarının gösterilmediğini ve itiraz hakkına engel olunduğunu kaydeden Çakıcı, kavanozdan soru çekip cevaplaması ile yapılan puanlamanın subjektif olduğunu, burada torpil olduğunu iddia etti.

Sınav sisteminin demokratik, adil ve şeffaf olmadığını savunan Çakıcı, “Bu yapılana sınav demek mümkün değil” dedi.

Sınav terfi sisteminin çöpe atılması gerektiğini kaydeden Çakıcı, bu konuda Polis Genel Müdürlüğü’nü göreve çağırarak haksızlığın giderilmesini istedi.

İşkence konusu mahkemede olduğu için raporda bu konuda değerlendirme yapılmadığına dikkat çeken Çakıcı, Meclis’ten poliste işkence olduğuna dair raporunun polise verilmesine rağmen, polisin işkenceci polisleri bulamadığını savunarak bunu eleştirdi.

“Bu Meclis’e ve Meclis Başkanı’na yapılan bir saygısızlıktır” diyen Çakıcı, Meclis Başkanı’nın raporların sonucunun takibini yapması gerektiğini, Polis Genel Müdürlüğü’ nün işkence yapan memurları tespit etmesi gerektiğini söyledi.

Çakıcı, Hükümeti “farkını gösterip” bu olayların üzerine gitmeye çağırdı.

İZBUL

CTP-BG Milletvekili Salih İzbul da, araştırma komitesi başkanı olarak raporu sunduğunu ve yoğun bir çalışmanın sonucu olduğunu belirterek, herkese teşekkür etti.

Çok titiz bir çalışma yaptıklarını kaydeden İzbul, polis terfi sınavlarının hep mahkemelik olduğuna dikkat çekti.

Polis memurlarının amirlerine güvenmediği durumda doğru dürüst görev yapmalarının nasıl beklenebileceğini soran İzbul, araştırma komitesinin yaptığı görev ve çıkardığı sonucun önemli olduğunu, bunun takibinin de yapılması gerektiğini ifade etti.

Sicillerin düzenli olarak doldurulduğuna inanmadığını, polislerin sicillerinden haberdar olmadığını, sicil amirinin kendi kendisine sorup memurun sicilini kafasından doldurduğunu savunan İzbul, “Bu demokratik, şeffaf bir sistem değil” dedi.

Gelişmiş ülkelerde sicilin memurla birlikte doldurulmakta olduğunu, böylece memurun da hatasını görüp düzeltme yoluna gittiğini vurgulayan İzbul, sicil tüzüğünün değişmesi gerektiğini söyledi.

Polis Sınav Tüzüğü konusuna da değinen İzbul, polisin sözlü sınava girdiğini, kavanozdan 2 soru çekip birini cevapladığını, değerlendirme yapanların kendi kişisel kanaatine göre doğru veya yanlış kabul ettiğini, itiraz hakkının da bulunmadığını ileri sürdü.

“Hiçbir objektif kriter yok” diyen İzbul, sınav tüzüğünün de değişmesi gerektiğini vurguladı.

İzbul, sınavda başarısız bulunan polis memurunun üzerindeki vekaleti de devam ettirdiğine işaret etti.

Yasa değişikliğinin şart olduğu görüşünü belirten İzbul, bu konuda bir çalışma olduğunu, hep birlikte çalışılması gerektiğini söyledi.

DP-UG Genel Sekreteri Hasan Taçoy’un yerinden laf atarak bu konudan haberleri olmadığı şeklindeki sözleri üzerine Taçoy ve İzbul arasında tartışma yaşandı.

İzbul, polise özerklik getirmek ve sivil idareye bağlamak gerektiğini kaydetti.

TAÇOY

Daha sonra söz alan DP-UG Genel Sekreteri Hasan Taçoy, raporun gayet iyi olduğunu, arazide çalışan memur ile masa başında çalışan arasındaki farkın da sınav tüzüğünde görülmesi gerektiği konusunun da raporda yer alması gerektiğine dikkat çekti.

İZBUL

Tekrar söz alan Salih İzbul, mahkeme yargıçları ile bu konuda görüş alışverişinde bulunduklarını ve raporu öyle açıkladıklarını söyledi.

İzbul, tüzüğün değişmesi için yasa değişikliğinin şart olduğunu ifade etti.

Meclis Genel Kurulu’nda daha sonra Ürün Güvenliği Yasa Önerisi’nin görüşülmesine geçildi.

 

Tak

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.