1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. DEVLETİN MAHKUM ETTİĞİNİ VATANDAŞ KURTARDI!
DEVLETİN MAHKUM ETTİĞİNİ VATANDAŞ KURTARDI!

DEVLETİN MAHKUM ETTİĞİNİ VATANDAŞ KURTARDI!

Devlete inat insani yardım seli...

A+A-

e1-001.jpg

e2.jpg

e3.jpg

Bozuk düzenin, adaletin ve sosyal devletin acizliği sonucu cezaevine düşen engelli bir vatandaşın çığlığının sosyal medyada paylaşılması üzerine harekete geçen vatandaşlar iki saat içinde sosyal medya üzerinden yaptığı yardımlarla Aygün Yınal isimli vatandaşı aynı gün cezaevinden kurtardı ve ailesine kavuşturdu.

Mazbata mağduru engelli bir vatandaşın çığlığını sosyal medyada paylaştıran Kartal Harman ve Av. Ayşe Öztabay kısa sürede yardımsever insanlarla paylaşarak mazbataya neden olan para miktarının toplanmasını sağladı.

Ölen hayvanları tazmin edilmedi

Güzelyurt’a bağlı Gaziveren Köyü’nde uzun bir süreden beri ailece hayvancılık yapan Yınal Ailesi bundan 3-4 yıl önce hastalanan hayvanları tazmin edilemediği için maddi sıkıntı yaşamaya başladı. Devletten alamadığı ölen hayvanlarının tazminatı bir yana, Toprak Ürünleri Kurumu’ndan faizle aldığı yem paraları da katlandı. Elektrik faturalarını ödeyemediğinden elektrikleri kesildi. Hepsi bir yana dört çocuğundan birinin engelli oluşu ve tedavisi aileyi iyice çaresizliğe itti. Tüm bunlarla mücadele eden Aygün ve eşi Sevgi Yınal, biriken borçlarını ödeyemeyince ardı ardına mazbatalar çıkmaya başladı. Ve beklenen son geldi.

e4-001.jpg

Polisleri görünce çaresizliği yaşadı

Çaresizlikten hapse girmenin kaçınılmaz olduğunu fark eden Aygün Yınal’ı korkutan en büyük tehdit ise eşi ile aynı anda cezaevine girmek olacaktı. Zira eşi Sevgi Yınal’ın adına da mazbatalar geliyordu. Dün sabah kendisinin Güzelyurt Polis Müdürlüğü’ne çağrılmasıyla kaçınılmaz sonun geldiğini anlayan Aygün Yınal, adeta polislere yalvardı ve “beni götürüyorsanız eşimi bırakın, bize bir şans tanıyın, o da hapse girerse çocuklara kim bakar” dedi. Çaresiz, elleri kelepçelenen Aygün Yınal, Lefkoşa Merkezi Cezaevi’ne götürülmek üzere polisler eşliğinde Lefkoşa’ya hareket etti.

Olay nasıl duyuldu?

Ailenin çektiği sıkıntıları, hastalıktan ölen hayvanları için tespit edilen tazmin paralarını Tarım Bakanlığı’nın onaylamasına rağmen vermeyen Maliye Bakanlığı hakkında daha önce haber yaparak kamuoyuna duyurulmasını sağlamamızdan dolayı, kendisini Lefkoşa’ya götüren polislerden bir telefon ricasında bulundu Aygün Yınal ve durumunu telefonla bize bildirdi.

e5-001.jpg
Para yatmazsa bir ay hapiste kalacaktı

Haberal Kıbrıslı Gazetesi’nde köşe yazarlığı yapmakla kalmayıp adeta vatandaşların sorunu için zamanını feda eden Avukat Ayşe Öztabay’a durumu aktarınca, mazbata mağduru Aygün Yınal’ın tutuklanmasına neden olan para miktarının ödenmemesi halinde hapisten kurtulamayacağını,  mazbata için bir ay yatmak zorunda kalacağını öğrendik. Tek kurtuluş bu paranın ödenmesiydi. Aygün Yınal’ın hapsine neden olan miktar 2500 lira, eşi Sevgi Yınal için çıkan mazbata miktarı ise 800 lira civarındaydı.

Süratle harekete geçildi

Bu paranın bir anda bulunabilme zorluğu ve para yatmadığı takdirde, bir ayını Merkezi Cezaevi’nde geçirecek olan Aygün Yınal’ın geride bıraktığı ve bayramı babasız geçirecek olan çocuklarının yaşadığı çaresizlik gazetede herkesi derinden etkiledi. Ani bir düşünce ile bu dramı sosyal medya facebook’ta paylaşan ve yardım isteyen Ayşe Öztabay’ın imdadına Haberal Kıbrıslı Gazetesi Yayın Yönetmeni Kartal Harman yetişti. “Bu kadarcık parayı tedarik edecek merhametli dostlarımız ve arkadaşlarımız var, insanlık ölmedi” diyen Kartal Harman ve Av. Ayşe Öztabay sosyal medyada çağrı yaptı.

e6.jpg
Bu suç ise insanlık onuruna biz bu suçu işleriz

Hatta birilerinin, para toplamak suçtur, önceden izin almalısınız demesine rağmen, şu irade hâkim oldu; “Eğer, sosyal devletin sahip çıkamadığı, Maliye Bakanlığı’nın mağdur ettiği Yınal Ailesi için yardım çağrısı suç olacaksa, varsın biz bu insanlık suçunu işleyelim, gerekirse hapse bile gireriz” denerek karalılıkla olayın üzerine yüründü. İki saat içinde merhametli Kıbrıslı Türklerin neler yapabileceği ortaya çıktı. Ve Erdim Oras, Mustafa Arabacıoğlu, Hakan Tayf, Sıtkı Karaöz Cano, Cenk Diler, Bilgin Günsoy, Erksun Günsel, Derviş Özdevrim, Emine Atabek, Sedat Hacımehmet, Yılmaz Akbaş, Ahmet Altuner, Ersan Uluçan, Hüseyin Umay, Buket Palabıyık, Üstekar Özfuttu ve isimsiz zarflarla katkıda bulunan yurdumuz insanları karınca kararınca yardımı gerçekleştirdiler.

Zaman daralıyordu!

Aygün Yınal’ın cezaevinden kurtulabilmesi için zaman daralmakla birlikte, kısa bir süreliğine bir sıkıntı yaşandı. Mazbata parası nereye yatacaktı? Saatler 16.00’yı gösterirken sadece iki saat kalmıştı mesai bitimine. Aygün Yınal’a Güzelyurt mahkemesi tarafından mazbata çıkarıldı ama Aygün Yınal Lefkoşa Merkezi Cezaevi’nde tutuluyordu. Mazbata parası Lefkoşa’dan gidip Güzelyurt mukayyitliğine yatırılsa, oradan gelip evrakları cezaevine gösterip Aygün Yınal’ı çıkarmak için zamanla yarışmak gerekecekti. Yapılan telefon trafiği sonrası Aygün Yınal’ı cezaevinden kurtaracak 2500 lira tutarındaki miktar Lefkoşa Mukayyitliğine giden Kartal Harman ve Av. Ayşe Öztabay tarafından yatırılarak makbuzlar alındı. Derhal cezaevine giden ekibimiz, makbuzları vermek suretiyle Aygün Yınal’ın cezaevinden kurtulmasını sağladı.

Sevinç gözyaşlarına hâkim olamadı

İçeriye girdiği andan itibaren çaresizce cezaevinde olup bitenden habersiz bekleyen Aygün Yınal ilk şaşkınlığı gardiyanın, “Hadi müjde çıkıyorsun” sözüyle yaşadı. Gardiyanla birlikte hapishane çıkışına gelen ancak nöbetçi kulübesinde demir kapının açılmasını bekleyen Aygün Yınal, elektriklerin bir an gitmesiyle demir kapı açılamadığı için içeride kaldı. Haberal Kıbrıslı Gazetesi Yayın Yönetmeni Kartal Harman ve ekibimiz demir kapıyı elleri ile iterek açtı ve Aygün Yınal’ı cezaevinden çıkardı. Sabahtan yaşadığı şoku üzerinden atamayan Aygün Yınal, birden kendini özgür bulunca hıçkırıklara boğuldu ve gözyaşlarına hâkim olamayarak Haberal Kıbrıslı ekibine sarılarak ağladı.

Eşine ait mazbata tutarı da ödendi

Aygün Yınal’ı cezaevinden çıkaran Kartal Harman ve Av. Ayşe Öztabay bu kez eşi Sevgi Yınal için çıkarılan diğer mazbatayı ödemek için adeta zamanla yarışırcasına Güzelyurt Polis Müdürlüğü’ne hareket etti. Haberal Kıbrıslı ekibini gayet iyi karşılayan ve mazbatanın ödenmesine yardımcı olan Güzelyurt Polis Müdür İsmail Manicioğlu’nun desteğinin ardından Aygün Yınal’ı ailesine kavuşturmak için Gaziveren’deki evine doğru hareket edildi. Olayı sosyal medyadan takip eden gazetemiz yazarlarından Arif Alasya da bizleri yalnız bırakmadı ve bizle birlikte Yınal Ailesi’nin yaşadığı Gaziveren’deki evlerine geldi.

Evde bayram havası esti

Sabah tutuklanan Aygün Yınal’ı karşılarında gören eşi, çocukları, anne ve babasının kısa süren şaşkınlığının ardından evde bayram havası esti. Zira 10 gün sonra kutlanacak olan Ramazan Bayramı’nda Aygün Yınal yanlarında olacaktı. Bizlere teşekkür eden ailesine asıl teşekkür edilecek olanın yardımsever Kıbrıs insanı olduğunu,  hapishaneye girdikten sonra yardımsever Kıbrıs insanının kendisi için nasıl çaba harcadığını anlattığımız Yınal Ailesi, kendisi için çaba harcayan insanlara müteşekkir olduğunu söyledi.

Gıda yardımı da yapılacak

Aygün Yınal’ı cezaevinden çıkaran yukarıda isimleri olan ve isimlerinin açıklanmasını istemeyen yardımsever Kıbrıs insanı, önümüzdeki Ramazan Bayramı için Yınal Ailesi’ne gıda ve diğer ihtiyaçları için yardım talebinde bulundu. Bizlerde aileyi takip edeceğimizi ve devletin bu aileye tazminatını ödemesi için takibimizi sürdüreceğimiz sözünü verdikten sonra gönül rahatlığı ile Gaziveren’den ayrıldık.

Sosyologlar ne dedi?

Yaşadığımız bu inanılmaz günün ardından, kısa süre içinde sosyal medyada nasıl bir duygu seli oluştuğunu ve tarihte ilk defa bu kadar süre içinde cezaevinden çıkarılan bir insanın durumunu sosyologlara sorduğumuzda şu ayrıntıları aldık;

Sosyal devlet çökmemeli

 Artık insanlar devlete olan güvenlerini yitirme noktasına geldi ve çöken sosyal devlet imajına inat, sosyal medyada her şeye rağmen duygusallığın ve yardımseverliğin ön plana çıkarak tavan yaptığını ifade etti. Vatandaşlar, “Devlet vatandaşı zor duruma sokar ve mağdur ederse, biz ona sahip çıkarız” demek istedi. Ancak bu durumun gidişatının hiç iyi olmadığını, sosyal devlet anlayışının ve adaletin çökmesiyle yakında vatandaşların adaleti de kendilerinin sağlamak istemesiyle hoş olmayan olayların ortaya çıkabileceği tehlikesine dikkat çekti.  Ve devletin vakit geçirmeden bir an evvel asıl görevi olan sosyal devlet olgusunu devreye sokmasını istedi.

 

Haberal Kıbrıslı

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.