1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. DEVLETTEN ÖDENENLERE VE EMEKLİLERİNE KÖTÜ HABER
DEVLETTEN ÖDENENLERE VE EMEKLİLERİNE KÖTÜ HABER

DEVLETTEN ÖDENENLERE VE EMEKLİLERİNE KÖTÜ HABER

Devletten ödenenlere ve devlet emeklilerine kötü haber;

A+A-

Devletten ödenenlere ve devlet emeklilerine kötü haber!

Kamu görevlileri ile emekli olan kamu görevlilerine uygulanan “Hayat Pahalılığı Ödeneği Hakkı” 2015 yılı için kaldırıldı.

 “Kamu Görevlileri Yasasının Hayat Pahalılığı Ödeneği Hakkını Düzenleyen 25. Maddesinin Uygulanmasının Durdurulması Hakkında Yasa Gücünde Kararname” düzenleyen Bakanlar Kurulu, kararnamenin gerekçesini; “ekonomik koşullar ve bütçe imkanlarındaki zorunluluğun ivediliğin dikkate alınması” olarak gösterdi.

Resmi Gazetede yer alan “Yasa Gücünde Kararname”, “2015 Mali Yılında Kamu Görevlileri ile Kamu Görevlileri Yasasına bağlı kurumlarda çalışan ve emekliye ayrılmış olan kamu görevlisine, Ocak ve Temmuz aylarında olmak üzere yılda iki kez konsolide edilerek uygulanan Hayat Pahalılığı Ödeneği Hakkını düzenleyen değiştirilmiş şekliyle 7/1979 sayılı Kamu Görevlileri Yasası’nın 25. Maddesinin 2015 yılı için uygulanmaması amacıyla düzenlendi.

Maliye Bakanlığı'nın 2015 Hayat Pahalılığı ödeneği hakkındaki açıklaması şöyle:

Bakanlar Kurulu’nun çıkardığı Yasa Gücünde Kararnameler Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu düzenleme ile kamudan maaş çeken kesimlerin 2015 yılına yönelik maaş (ücret) düzenlemelerinde farkındalık yaratılabilmesine olanak sağlamak amacıyla Hayat Pahalılığı hakkını düzenleyen ve bu çerçevede 6 aylık TÜFE endeks artışlarının yansıtılması Ocak 2015 ve Temmuz 2015 tarihleri için dondurulmuştur.

Ancak, bu düzenlemeye ülkede kamudan maaş çeken kesimlerin 6 aylık TÜFE artışları dolayısıyla alacakları ek menfaatlerin, ülkede refah düzeyinin alt gelir gruplarına etkisini artırabilme amacına yönelik olarak; Oluşacak TÜFE  endeks artışının bütçeye getirebileceği yükün altında olmamak üzere eşit miktarlarla ödenmesi ve özellikle 01.01.2011 tarihinden sonra kamuya her ne ad altında olursa olsun istihdam edilen çalışanlara ek REFAH ARTIŞ ödemesi yapılması öngörülmektedir.

Bu düzenleme OCAK 2015 maaşlarından başlamak üzere, Aralık 2014 TÜFE değerleri netleştikten sonra yapılacak teknik çalışmalarla şekillendirilecektir.

KAPTAN: “BU HAKKIN ELİMİZDEN ALINMASINA ASLA SESSİZ KALMAYACAĞIZ”

 Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS) Başkanı Ahmet Kaptan, “Hayat Pahalılığı Ödeneği Hakkını” düzenleyen yasanın maddelerinin yürürlükten kaldırılmasını eleştirerek, yıllarca verilen mücadeleler ile kazanılan bu hakkın ellerinden alınmasına asla sessiz kalmayacaklarını vurguladı.

Kaptan yaptığı yazılı açıklamada, “hak budamaya yönelik bu uygulamaya karşı tüm kamu çalışanlarını sendikamız etrafında örgütlenmeye ve mücadele etmeye çağırırız” dedi

Kaptan yaptığı yazılı açıklamada, Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler- Demokrat Parti Ulusal Güçler hükümetinin dünkü resmi gazetede yayınlanan yasa gücünde kararname ile kamu görevlilerine, kamu sağlık çalışanlarına, öğretmenlere, sivil savunma teşkilatı çalışanlarına, vakıflar örgütü ve din işleri dairesi çalışanlarına, güvenlik kamu görevlilerine ve emeklilere, Ocak ve Temmuz aylarında olmak üzere yılda iki kez konsolide edilerek uygulanan “Hayat Pahalılığı Ödeneği Hakkını” düzenleyen yasa maddelerini yürürlükten kaldırdığını söyledi.

Kaptan, hükümette yetkili sendikaları bu amaçla 25 Aralık Perşembe saat 10.00’da KTAMS’ta toplantıya davet ettiklerini, bu uygulama ile emeği ile geçinen insanların alım gücünün hayat pahalılığı karşısında eriyeceğini söyledi.

ÖZKARDAŞ: "SAMİMİ DEĞİLSİNİZ! DÜN SÖYLEDİKLERİNİZİ HATIRLAYIN"

Kamu-Sen Genel Başkanı Mehmet Özkardaş, Hayat Pahalılığı ile ilgili açıklama yayımladı. Açıklama şöyle:

"Emek En Yüce Değerdir ! " diyenler hükümet oldukları günden beri sermayenin sırtını sıvazlamaya ve emekçinin sofrasındaki ekmeği almaya devam ediyorlar.

İki ayda bir uygulanan HP'yi UBP hükümeti önce dondurup, sonra altı ayda bir uygulamaya başladığında, aslan kesilen emekçi partimiz, bugün hükümettedir ve UBP'nin eksik bıraktıklarını bir ödev kabul ederek, büyük bir zevkle yerine getirmektedir.

Ekonomik koşullar ve bütçe imkanlarındaki zorluğun ivediliği dikkate alınarak, 2015 Mali Yılı'nda uygulanması gerekli olan HP'lerin tümünü kaldıran Yasa Gücündeki Kararname bu hükümetin bir utancı olarak tarihe geçecektir.

Bütçe imkanlarında zorluk varmış! Ekonomik koşullar bunu gerektiriyormuş !

Bunları söylerken gerçekten kendileri inanarak mı söylüyorlar ?

Yani bu ülkede yılda en az 400 milyon dolar vergi kaçıranlara "AF" çıkartıyorsunuz, Batık Bankaları soyup, yaklaşık 700 milyon doların üstüne yatanlara dokunamıyorsunuz, "bir bakan üç milyon dolar rüşvet aldı" iddialarını duymuyorsunuz, ihalelere karşı şaibeleri umursamıyorsunuz, tüm hırsızlıklara, yolsuzluklara göz yummanız bir yana, onların arkalarını da sıvazlıyorsunuz, sonra da "Bütçe imkanları bu kadar, ekonomik koşullar bunu gerektiriyor !" diyerek zaten alım gücü en az % 50 düşmüş insanların HP ödeneğini kaldırıyorsunuz.
Ortaya koyduğunuz gerekçelerin tümü halkı uyutmaya yöneliktir. Ama artık bunlara kimse inanmıyor beyler.

Sizinde dün eleştirip, halkımıza ihanet etmekle suçladığınız hükümetlerden hiçbir farkınız yoktur.

Ciddi değilsiniz. Samimi hiç değilsiniz. Dün söylediklerinizi hatırlayınız lütfen !

Hem yetkili sendikaları masaya çağıracağız diyorsunuz, hem de masadan önce emrivaki yaparak HP'yi ortadan kaldırıyorsunuz.

Eğer cesaretiniz varsa ve siyasi iradeniz bunu yapmaya engel değilse, hırsızların peşine düşün. Rüşvetçi bakanın kim olduğunu açıklayan, yüz kırk bin adet akıllı sayaçların perakende birim fiyatı Güneyde 40 dolarken (veya Euro) KIB-TEK'tek neden 80 Dolar'dan (veya EURO) ihaleye verildiğini aradaki on milyon dolara yakın paranın ne olduğunu söyleyin.

Ama bunları yapamazsınız, çünkü sizler de sermayeden besleniyorsunuz. Sizin için en kolay yol, emeği ile geçinenlerin ekmeğini küçültmektir.

Halkımız artık şunu görmeli ve bilmelidir ki ; gelen de giden de aynıdır.

Onun için farklılıklarınızı bir kenara bırakıp, emek düşmanı olan herkesle topyekün bir mücadeleye başlamalıyız. Gün, "Bana dokunmayan yılan bin yaşasın" günü değildir.

Mehmet Özkardaş

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.