1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. DİKKAT! KIBRIS KIYILARINDA ÖLÜMCÜL BALIK UYARISI
DİKKAT! KIBRIS KIYILARINDA ÖLÜMCÜL BALIK UYARISI

DİKKAT! KIBRIS KIYILARINDA ÖLÜMCÜL BALIK UYARISI

“ÖLÜME DE NEDEN OLABİLİR”

A+A-

ZEHİRLİ OLAN ASLAN BALIKLARININ ENDEMİK TÜRLERİN AZALMASINA NEDEN OLABİLECEĞİ KAYDEDİLDİ

Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Sualtı Araştırma Merkezi, zehirli bir cins olan “Aslan Balığı”nın Kıbrıs kıyılarında da görülmeye başlandığı ve söz konusu balıkların ekosistemi bozabileceği uyarısında bulundu.

GAÜ Akdeniz Sualtı Araştırma Merkezi’nden yapılan yazılı açıklamada söz konusu balıkların hızlı bir biçimde avlanarak ortadan kaldırılması gerektiği kaydedildi.

Kıbrıs kıyılarında ilk defa 4 Ağustos’ta görülen Aslan Balığı’nın Pterois Miles türünden olduğu kaydedilen açıklamada, Pterois Miles türünün Hint Okyanusu ve Büyük Okyanus'un batı kısımlarında mercan kayalıklarında yaşayan bir cins olduğu belirtildi.

62574.jpg

“ÖLÜME DE NEDEN OLABİLİR”

Renkli görüntüleriyle ilgi çekici olan Aslan Balıklarının üst kısımlarında bulunan iğnelerin insan ile teması halinde birkaç gün süren yanma, terleme ve solunum zorluğuna, hatta ölüme de neden olabileceği ifade edildi.

Kıyıdan 50 metre derinliklere kadar yaşayan Aslan Balıklarının istilacı bir tür olduğu kaydedilen açıklamada, deniz suyu sıcaklığının artması sonucu işgalci tür olarak nitelendirilen balık türü sayısının 70’e yaklaştığı savunuldu.

Öldürücü etkileri olabilen bu türlerin bulundukları yerde diğer canlılarla rekabete girerek besin zincirlerinin değişmesine, yeni hastalıkların taşınmasına ve özellikle endemik türlerin azalmasına neden olduğu kaydedildi.

AKDENİZ TEHLİKE ALTINDA

Aslan Balığının Kızıldeniz üzerinden Doğu Akdeniz’e geldiği ve ilk olarak İsrail ile Lübnan kıyılarında görüldüğü ifade edilen açıklamada, nisan ayında İskenderun’da daha sonra ise Kekova’da görüldüğü ifade edildi. Gazimağusa’da ve Girne’de sahile çok uzak olmayan ve sportif dalış limitlerinde tüplü dalgıçlar tarafından gözlemlendiği belirtildi.

AVLANIP ORTADAN KALDIRILMALI

Bu balıkların avlanıp ortadan kaldırılması için teşvikler oluşturulması gerektiği kaydedilen açıklamada şu anda yayılım aşamasında olan ve Kıbrıs kıyıları için büyük tehlike oluşturan Aslan balıkları konusunda adım atılmazsa önlem alınması için birkaç yıl sonra çok geç olabileceği kaydedildi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.