1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI, HRİSOSTOMOS’UN İDDİALARINI YANITLADI: “YIKICI DEMEÇLERDEN UZAK DURSUN”
DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI, HRİSOSTOMOS’UN İDDİALARINI YANITLADI: “YIKICI DEMEÇLERDEN UZAK DURSUN”

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI, HRİSOSTOMOS’UN İDDİALARINI YANITLADI: “YIKICI DEMEÇLERDEN UZAK DURSUN”

Dışişleri Bakanlığı, Kıbrıs Rum kesimindeki dini liderlikten beklentisinin; yeniden başlayan müzakere süreciyle ortaya çıkan olumlu atmosfere katkıda bulunması ve adadaki kültürel varlığın adada yaşayan tüm insanlara ait olduğunun bilinciyle bu hassas kon

A+A-

“HRİSOSTOMOS’UN GÜNEYDEKİ CAMİLERLE İLGİLİ İDDİALARI ASILSIZDIR. 30’DAN FAZLA CAMİNİN HARAP DURUMDA OLDUĞU BİRÇOK ULUSLARARASI RAPORLA TESCİLLENDİ”

 Dışişleri Bakanlığı, Kıbrıs Rum kesimindeki dini liderlikten beklentisinin; yeniden başlayan müzakere süreciyle ortaya çıkan olumlu atmosfere katkıda bulunması ve adadaki kültürel varlığın adada yaşayan tüm insanlara ait olduğunun bilinciyle bu hassas konuda yıkıcı demeçler vermekten uzak durması olduğunu bildirdi.

Dışişleri Bakanlığı yaptığı yazılı açıklamada, Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu II. Hrisostomos’un son dönemde Rum basınında yer alan demeçlerinin endişe ile takip edildiğini kaydetti.

Bakanlık, Hrisostomos’un 18 Nisan tarihinde Gazimağusa Suriçindeki Ayios Yorgos Xorinos Kilisesi’nde ayin düzenlenmesine izin verilmesinin “Türk propagandasının bir parçası olduğunu”; “Türklerin kutsal mekanlara saygı gösterdiği şeklindeki gerçek olmayan bir imaj aktarılmasına sebebiyet verdiğini” iddia ettiğini anımsattı.

Hrisostomos’un ayrıca Güney Kıbrıs’taki tüm camilerin Rum hükümetince restore edildiğini ileri sürerek KKTC Din İşleri Başkanı Prof. Dr. Talip Atalay’a çağrıda bulunduğu ve Güney’de bulunan tüm camilerin restore edildiğini göstermeye hazır olduğunu da ifade ettiğini belirten Dışişleri Bakanlığı, açıklamasında şunları kaydetti:

“OLUMLU ORTAMI ZEDELİYOR”

“Devam etmekte olan müzakere sürecinin müspet bir şekilde neticelendirilmesi için tarafların birbirlerini suçlayıcı veya karalayıcı demeçlerden kaçınmalarının son derece önem arz ettiği bu dönemde Hrisostomos’un böyle bir açıklamada bulunması oluşturulmaya çalışılan olumlu ortamı zedelemektedir.

Hrisostomos’un bu demeci, adadaki dini liderlerin yeniden başlayan müzakere sürecine verdikleri desteği ifade eden 26 Şubat 2014 tarihli açıklamaları ile de bağdaşmamaktadır.

Uzun zamandan beri, Kıbrıs Türk tarafının Kuzey’de gerçekleştirilmek istenen tüm dini ayin taleplerine hassasiyetle yaklaştığı ve dini özgürlüklerin yerine getirilmesini temin etmek üzere azami gayret sarf ettiği ortadadır.

“GÜNEYDEKİ CAMİLERLE İLGİLİ İDDİALARI ASILSIZ”

Hrisostomos’un Güney’de bulunan camilerimiz ile ilgili iddiaları ise tamamen asılsızdır. Güney’de bulunan 30’dan fazla caminin harap durumda olduğu ve Güney’deki cami, mezarlık ve diğer dini mekanların restorasyonunun GKRY tarafından yapılmadığı birçok uluslararası rapor ile tescillenmiş iken, Hrisostomos’un aksi yönde bir iddiada bulunması gerçeklerden çok uzaktır.

Kıbrıs Rum kesimindeki dini liderlikten beklentimiz yeniden başlayan müzakere süreci ile ortaya çıkan olumlu atmosfere katkıda bulunması Ada’daki kültürel varlığın Ada’da yaşayan tüm insanlara ait olduğunun bilinciyle bu hassas konuda yıkıcı demeçler vermekten uzak durmasıdır.”

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.