1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN BİDEN YORUMU
DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN BİDEN YORUMU

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN BİDEN YORUMU

Dışişleri Bakanlığı, ABD Başkan Yardımcısı’nın 42 yıl aradan sonra;

A+A-

Dışişleri Bakanlığı, ABD Başkan Yardımcısı’nın 42 yıl aradan sonra adayı ziyaret etmesini memnuniyet verici bir gelişme olarak değerlendirdi.

Dışişleri Bakanlığı Enformasyon Dairesi tarafından yapılan açıklamada, “Kıbrıs sorununun kapsamlı çözümüne yönelik çabaların arttığı bir dönemde bu ziyaretin gerçekleşmiş olması, kapsamlı çözümün uluslararası toplumun gündeminde öncelikli bir yer taşıdığının en açık göstergesidir” denildi.

BM şemsiyesi altında sürdürülmekte olan tam teşekküllü müzakerelerin hızla başarıya ulaştırılarak Kıbrıs’ta eşit güç paylaşımına dayalı federal bir ortaklığın kurulmasının, gerek adada güven ve barış ortamının yaratılmasına, gerekse de Doğu Akdeniz’deki işbirliği ve istikrar alanlarının oluşturulmasına katkı koyması bakımından büyük önem taşıdığı ifade edilen açıklamada, “Bu nihai hedefe yönelik olarak uluslararası toplumun vereceği her türlü desteğin mevcut ivmenin güçlendirilmesine fayda sağlayacağı düşünülmektedir” ifadeleri yer aldı.

Biden’ın, kapsamlı çözümün öncelik olduğunu vurgulayarak, Liderlerin müzakere sürecinin hızlandırılması ve yoğunlaştırılması hususunda uzlaştıklarını açıklamış olmasının bu çerçevede atılmış somut bir adım olduğu belirtilen açıklamada,  “Biden ABD’nin müzakerelerin son safhasına geçilmesini mümkün kılacak ana konularda hızlı ve özlü ilerleme görmeyi ümit ettiğini açıklamıştır. Bu hedefe ulaşılması ancak bugüne kadar oluşturulmuş ortak metinlere saygı duyulması ve 11 Şubat 2014 tarihli Liderler Ortak Açıklaması’nda da ifade edildiği üzere müzakerelerde henüz çözümlenmemiş ana konulara yoğunlaşılması ile mümkündür. Biden ziyareti ile Liderlerin teknik komitelerin yeniden canlandırılması yönünde aldıkları karar da olumludur. Diğer çalışmalar gibi bu çalışmaların da kapsamlı çözüme hizmet edecek şekilde kurgulanmaları büyük önem taşımaktadır” denildi.

Kıbrıs sorununa kapsamlı çözüm bulma müzakerelerinin halen devam ettiği bir ortamda, Kıbrıs’ta tüm Ada’yı temsil kabiliyetine sahip meşru bir hükümetin dün olduğu gibi bugün ve yarın da ancak Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum halklarının özgür iradelerinin eşitlik temelinde bir araya gelmesi ile oluşabileceğinin unutulmaması gerektiği dile getirilen açıklamada, Kıbrıs Türk tarafının, Ortak Açıklama metninde de ortaya konan ilkeler temelinde ve her iki halkın etkin katılım ve temsiliyetini sağlayacak yeni bir ortaklığın kurulması yönünde samimiyetle çaba sarf etmeye devam edeceği vurgulandı.

Açıklamada, uluslararası toplumun söz konusu çabalara yerleşmiş BM parametreleri ve hakkaniyet çerçevesinde destek vermesinin bu sürecin başarıyla sonuçlandırılmasında önemli rol oynayacağının da altı çizildi.

Tak

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.