1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. DOĞAL GAZ KAYNAKLARI AB’NİN RESMİ HARİTASINA GİRDİ
DOĞAL GAZ KAYNAKLARI AB’NİN RESMİ HARİTASINA GİRDİ

DOĞAL GAZ KAYNAKLARI AB’NİN RESMİ HARİTASINA GİRDİ

Güney Kıbrıs’ın ilk kez AB enerji haritasına resmen girdiği belirtildi.

A+A-

POLİTİS, ANASTASİADİS’İN DE KATILDIĞI AB ZİRVESİNİN SONUÇ BİLDİRGESİNDE, DOĞAL GAZ YATAKLARININ YUNANİSTAN ÜZERİNDEN AB’YE GÖTÜRÜLMESİ PLANLARINDAN İLK KEZ RESMEN SÖZ EDİLDİĞİNİ YAZDI

Güney Kıbrıs’ın sözde Münhasır Ekonomik Bölgesinde (MEB) bulunan yataklardan çıkarılacak doğal gazın Yunanistan üzerinden Avrupa Birliği’ne götürülmesine ilişkin bir haritanın dün Brüksel’deki AB Liderler Zirvesi sonuç bildirgesinde yer alırken, böylece Güney Kıbrıs’ın ilk kez AB enerji haritasına resmen girdiği belirtildi.

Politis “Kıbrıs AB’nin Resmi Haritasında – Ülkemiz İlk Kez, Yunanistan ve İsrail’le Birlikte Planlara Dahil Oluyor” başlıkları altında verdiği haberinde, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in de katıldığı dünkü AB zirvesi sonuç bildirgesinde, Güney Kıbrıs’ın doğal gaz yataklarının Yunanistan üzerinden AB’ye götürülmesi planlarından ilk kez resmen söz edildiğini yazdı.

Gazete, zirvenin sonuç bildirgesinde ilk kez “AB içerisinde kara ve denizde bulunan doğal enerji kaynakların hemen araştırılması ve geliştirilmesine ihtiyaç duyulduğu” ifadesinin yer aldığını ve İsrail ile Güney Kıbrıs’ın doğal gazının Yunanistan üzerinden AB’ye götürüldü bir de haritanın yayımlandığını vurguladı.

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ise zirve sonrasında yaptığı açıklamada, “Kıbrıs-İsrail-Yunanistan enerji üçgeninin artık AB planları içerisinde yer almasından ötürü dün Brüksel’de ele alınan konuların çok büyük önem taşıdığını” belirtti.

Güney Kıbrıs’ın “AB’nin enerji merkezi olabileceğini” iddia eden Anastasiadis, temasları sırasında Güney Kıbrıs’ın sözde MEB’inde bulunan doğal gaz yatakları konusunda bilgi verdiğini de vurguladı.

SAMARAS “YUNAN KITA SAHANLIĞINDA” DOĞAL GAZ OLDUĞUNU AÇIKLADI

Gazete, Yunanistan Başbakanı Andonis Samaras’ın da yaptığı açıklamada, zirvede AB’nin kendi iç enerji kaynaklarının araştırılması ve kullanılmasına ilk kez açıkça değinilmesinin önemine dikkat çektiğini ve bu ifadenin Yunanistan ve Güney Kıbrıs’ı doğrudan ilgilendirdiğini vurguladığını yazdı.

Habere göre Samaras “Kıbrıs kıta sahanlığında bulunan ve değerlendirilmekte olan enerji kaynakları gibi ciddi kaynaklar Yunan kıta sahanlığında da olduğunu gösteren güçlü deliler mevcuttur. Bu sebepten ötürü, iç doğal kaynakların kullanımında ilerlenmesi tüm Avrupa’nın çıkarınadır” şeklinde konuştu.

Gazete, AB zirvesinde yaşanan bu gelişmenin, Güney Kıbrıs’ın AB’deki enerji alanındaki rolünü ve İsrail ile AB’nin enerji birleşmesini ortaya koyması sebebiyle, diplomatik kaynaklar tarafından, Kıbrıs açısından çok önemli bir gelişme olarak addedildiğini belirtti.

Gazete ayrıca, zirvede Avrupa’nın kendi enerjisi olmayan ve dışarıdan enerji ithal eden tek kıta olarak kalma yönünde ilerlediğine dikkat çekildiğini de yazdı.

Alithia gazetesi haberini: “İsrail-Kıbrıs-Yunanistan Hattıyla Barosso Haritası-İsrail-Kıbrıs-Yunanistan Boru Hattı Avrupa’nın Enerji Haritasında” başlığı altında verdi ve Anastasiadis’in zirveden “çok memnun” döndüğünü yazdı.

Habere göre Anastasiadis zirvede, “Levant Havzası’nda bulunan doğal gaz yataklarının önemi ve Güney Kıbrıs’ın bölgenin enerji merkezi haline gelmesi perspektifini” ortaya koydu.

Anastasiadis açıklamasında, “Güney yolunun AB için güvenli ve faydalı bir öneri olduğunu vurguladım ve tüm görüşmeden, AB liderliğinin, İsrail-Kıbrıs-Yunanistan bağlantısının AB’yle bağlantısını, sunulan alternatif yollardan biri olarak planlarına dahil ettiği sonucu ortaya çıkmaktadır” şeklinde konuştu.

Gazete, Anastasiadis’in basın toplantısı sırasında AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso tarafından sunulduğu belirtilen söz konusu haritayı da ortaya koyduğunu yazdı.

Diğer gazeteler ise konuya ilişkin haberlerini şu başlıklarla yansıttılar:

Simerini: “AB Enerji İşbirliğine İyi Gözle Bakıyor – Enerji Ekseni AB’nin Planında”.

Fileleftheros: “Kıbrıs AB’nin Enerji Haritasında”

Haravgi: “MEB İçerisindeki Yatakların Kullanımı – Kıbrıs ve Yunanistan Enerji Politikası Konulu AB Zirve Toplantısının Sonuçlarından Memnun”.

Kaynak:TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.