1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. DOĞAL GAZ SIVILAŞTIRMA TERMİNALİNE ALMAN İLGİSİ
DOĞAL GAZ SIVILAŞTIRMA TERMİNALİNE ALMAN İLGİSİ

DOĞAL GAZ SIVILAŞTIRMA TERMİNALİNE ALMAN İLGİSİ

Alman “Deutsche Bank’”ın, Güney Kıbrıs’ta yapılması planlanan doğal gaz sıvılaştırma terminaline ilgi gösterdiği

A+A-

Alman “Deutsche Bank’”ın, Güney Kıbrıs’ta yapılması planlanan doğal gaz sıvılaştırma terminaline ilgi gösterdiği belirtildi.

Alithia gazetesi ve diğer gazeteler, Deutsche Bank’tan bir heyetin, dün Rum Enerji, Ticaret ve Sanayi Bakanı Yorgos Lakkotripis ile bir araya geldiğini ve Vasiliko’daki doğal gaz sıvılaştırma kara terminaline yatırım perspektifleri konusunu ele aldığını yazdı.

Alman bankasının, Vasiliko’da yapılması planlanan doğal gaz sıvılaştırma terminalinin finansmanı ve hazırlıklarına ilgi gösterdiğini yazan gazete, elde ettiği bilgilere dayanarak Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, Berlin’e yapacağı (6 Mayıs’taki) ziyaret çerçevesinde Deutsche Bank ile işbirliği perspektiflerini konuşacağını da belirtti.

Habere göre Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis, gazeteye yaptığı açıklamada Alman bankacılarla gerçekleştirdiği görüşmenin çok iyi geçtiğini ve Deutsche Bank heyetine, Güney Kıbrıs’ın enerji planlarını sunduğunu ifade etti.

Lakkotripis, Deutsche Bank heyetinin, çalışmanın finansmanına ilgi gösterdiğini bununla birlikte Almanların, önkoşulunun ise, çalışmanın sürdürülebilir kılınması olduğunu söyledi.

Lakkotripis, bu çalışmanın, sürdürülebilir olabilmesi için daha fazla doğal gazın bulunmasına gereksinim olduğunu buna bağlı olarak Güney Kıbrıs’ın “Münhasır Ekonomik Bölgesi” içerisindeki araştırma sonuçlarının yaz ayına kadar beklenmesi gerektiğinin de altını çizdi.

Alman heyetin, Güney Kıbrıs’ın izlediği strateji ve Noble ile yürüttüğü görüşmeler konusunda kendileri ile hem fikir olduğunu söyleyen Lakkotripis, bir soru üzerine, Alman bankasının, terminalin idaresini istediği şeklindeki haberleri yalanladı ve görüşmelerin ön hazırlık niteliğinde olduğunu söyledi.

Gazete ayrıca çalışmanın, sürdürülebilirliğinin, yatakların büyüklüğü konusunda var olan belirsizlik ve geniş bölgede şekillenmekte olan planlar nedeniyle henüz kesin olmadığını da yazdı.

Öte yandan Politis gazetesi, Deutsche Bank heyetinin temasına yer verirken, Alman heyetin, dün Rum Enerji Baklanı Yorgos Lakkotripis ile gerçekleştirdiği görüşme çerçevesinde, doğal gazın işlenmesi altı yapılarının finansmanına ve Rum Yönetimi ile Güney Kıbrıs Hidrokarbon Şirketi’ne finans danışmanlığı sağlamaya ilgi duyduğunu teyit ettiğini belirtti.

Alman heyetin, yatırımların finansmanına müdahil olmalarına yönelik ilgi boyutu konusunda Lakkotripis’e sabırlı olma tavsiyesinde bulunduğunu yazan gazete, Alman heyetin ayrıca Noble (2014 sonuna kadar), ENI (2014 yazı) ve Total’in (2015 yılının ilk altı ayındaki) yeni sondajları konusunda da başarılar dilediğini de belirtti.

Habere göre Deutsche Bank’ın, ekonomik danışmanlık rolü üstlenmesi konusundaki ilgisi, Rum Yönetimi’nin, içerisinde bu tür danışmanlıkların aranacağı prosedürleri kesinleştirmesinin ardından resmiyet kazanacak.

ANASTASİADİS CNN’E KONUŞTU

Politis gazetesi, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in CNN’e yaptığı doğal gaza ilişkin açıklamasına da yer verdi.

Habere göre Anastasiadis açıklamasında, doğal gaz yataklarının zenginliğinin, Kıbrıs’ın yeniden birleşmesine yardımcı olacağına yönelik inancını dile getirdi.

Doğal gazdan Kıbrıslı Rumların ve Kıbrıslı Türklerin faydalanacağını ifade eden Anastasiadis (Kıbrıslı Türklere yönelik olarak) “Gelin, üzerinde uzlaşmaya varılan bir zemin üzerinde çözüm bulalım ve sonra da size denk gelen payı alın” ifadesini kullandı.

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.