1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. DOĞAL GAZ TAŞINMASINDA ZORLUKLAR
DOĞAL GAZ TAŞINMASINDA ZORLUKLAR

DOĞAL GAZ TAŞINMASINDA ZORLUKLAR

KASİNİS, DOĞU AKDENİZ’DEN AVRUPA’YA DOĞAL GAZ TAŞINMASI KONUSUNDA KONUŞTU

A+A-

“TEKNİK ZORLUKLAR VAR”

Rum Enerji Dairesi eski Başkanı Solon Kasinis, Rum kesimi ile Girit arasında 2 bin 500 hatta 3 bin metreye ulaşan büyük derinliklerin, hidrostatik basınç yüzünden, Doğu Akdeniz’den Avrupa’ya doğal gaz taşıması beklenen borunun çapını kısıtladığını, ayrıca ele alınması gereken başka teknik meseleler de bulunduğunu söyledi.

“Doğal Gaz Nakil Borusuyla İlgili Teknik Zorluklar” başlıklı haberinde, Kasinis’in, Doğu Akdeniz’den Avrupa’ya doğal gaz nakledilmesi konusunda Atina’da yayımlanan Ethnos gazetesine söylediklerine yer veren Fileleftheros, Kasinis’in İsrail ve Güney Kıbrıs doğal gazının Girit’e, oradan da Avrupa’ya taşınması konusunda açıklamada bulunduğunu belirtti.

Bu seçeneğin, birçok teknik ve ekonomik zorlukla baş etmesi gerekeceğini yazan gazete, atıfta bulunduğu Yunan kaynaklarının, boru hattı inşa edilmesinin basit bir mesele olmadığını, ancak böyle bir projenin mümkün olduğunu söylediklerine yer verdi.

Teknolojinin hızlı bir şekilde gelişmesine bağlı olarak, boru hattı inşasına 2015 yılına kadar karar verilmesi halinde, bunun 2019 yılında işleve girebileceğini kaydeden gazete, göz önünde bulundurulması gereken bazı unsurlar bulunduğuna da dikkati çekti.

Rum kesiminde ise, dikkatlerin, Tel Aviv’den Rum kesimine bir miktar doğal gaz tahsis edeceği yönünde bir taahhüt alınmasına çevrildiğini ifade eden gazete, İsrail’in tahsis edeceği doğal gazın, 12’nci parseldeki doğal gazla birlikte, Vasiliko’da inşa edilecek doğal gaz sıvılaştırma terminali (LNG) yatırımı için, ekonomik fayda sağlayacağını anlattı.

Rum hükümetinin, “Afrodit” olarak bilinen 12’nci parsel ile İsrail’in Leviathan parsellerinde faaliyet gösteren Noble Energy ve Delek şirketleriyle hali hazırda bir mutabakat anlaşması imzaladığını da anımsatan gazete, İsrail hükümetinin Yüksek Mahkemenin kararını beklediğini, öte yandan Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis’in, önümüzdeki hafta görüşmelerde bulunmak için Tel Aviv’e gitmesinin beklediğini belirtti.

Haberde, Lakkotripis’in Tel Aviv’de yapacağı görüşmelerde, İsrail’in olur görüşünün alınması halinde, Rum kesiminin LNG terminali için yatırımcı arayışıyla, şirketlerle görüşmelere başlayacağını ekledi.

HİDROKARBONLA İLGİLİ BAKANLAR KOMİTESİ KURULMASINA ONAY

Haravgi ve diğer gazetelerde yer alan bir haberde ise, Rum Bakanlar Kurulu’nun, hidrokarbon sektöründeki gelişmelerin yakından takip edilmesi için, hidrokarbon ve jeopolitik konularla ilgili bir Bakanlar Komitesi kurulmasına dün onay verdiği haber verildi.

Gazeteye göre, dünkü Bakanlar Kurulu toplantısının ardından açıklama yapan Rum Hükümeti sözcü yardımcısı Viktoras Papadopulos Komitenin, Dışişleri, Enerji-Ticaret-Sanayi-Turizm, Savunma aynı zamanda Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlarından oluşacağını söyledi.

Noble Energy şirketinin, “ara çözüm” hedefine kanalize etmek için, 2016 yılına kadar tek yanlı olarak ilan edilen sözde Rum MEB’inden doğal gaz çıkarma konusundaki önerisini de yorumlayan Papadopulos, hükümetin, elektriğin fiyatının düşürülmesi için, bulabildiği bütün perspektifleri, olanakları ve deneyimleri araştırdığını ifade etti.

Hükümetin değişmez amacının, ekonominin iyileşmesi için, elektriğin fiyatını mümkün olan en kısa zamanda düşürmek olduğunu dile getiren Papadopulos, sunulan her önerinin, ayrıntılı bir şekilde incelenmekte olduğunu sözlerine ekledi.

Gazete başka bir haberinde ise, güvenilir kaynaklara dayanarak, Enerji Bakanlığında, hidrokarbon bölümü ya da hizmetleri kurulmasına dair düşüncelerin, ileri aşamada olduğunu aktardı.

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.