1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. DOĞALGAZ VE ORTAK DOĞALGAZ İHRACATLARI
DOĞALGAZ VE ORTAK DOĞALGAZ İHRACATLARI

DOĞALGAZ VE ORTAK DOĞALGAZ İHRACATLARI

Güney Kıbrıs ile İsrail arasında enerji konularında başlayan diyalogda

A+A-

Güney Kıbrıs ile İsrail arasında enerji konularında başlayan diyalogda, elektrik üretimi için İsrail’den doğalgaz tedariki ve ortak doğalgaz ihracatlarına odaklanıldığı haber verildi.

Fileleftheros gazetesi “İsrail’den Doğalgaz... Lakkotripis Önkoşullarla Evet Aldı... Ortak Doğalgaz İhracatları Konusu Da Masada” başlıklarıyla verdiği haberinde, Rum Enerji, Ticaret, Sanayi ve Turizm Bakanı Yorgos Lakkotripis, İsrail’in bu iki konuya olumlu baktığını ve görüşmelerin devam ettiğini söylediğini aktardı.

Habere göre dünkü DİKO kongresinde konuşan Lakkotripis, geçen hafta İsrail’deyken gerçekleştirilen birinci diyaloğun Güney Kıbrıs’ın elektrik üretiminde kullanılmak üzere doğalgaz tedarikiyle, ikinci diyaloğun da hem Güney Kıbrıs hem de İsrail yataklarından ortak doğalgaz ihracatlarıyla ilgili olduğunu söyledi.

Güney Kıbrıs’ın elektrik üretimi için İsrail doğalgazının kullanılması konusunda, İsrail’in, önkoşullarla olumlu yanıt verdiğini belirten Lakkotripis, bu ön koşulların Güney Kıbrıs’ın ihtiyaç duyacağı miktar ve doğalgazın tedarik edileceği zamanla ilgili olduğunu belirtti.

İsrail Tamar’ından tedarik edilen doğalgazın gün boyunca tam olarak değerlendirildiğini ve tek seçeneğin gece boyunca tedarik olduğunu anlatan Lakkotripis, Güney Kıbrıs için İsrail’den doğalgaz tedarik etmekle ilgilenen şirketlerin bunu incelemesi gerekeceğini vurguladı.

Ortak ihracatlar konusunda ise Lakkotripis, geçen hafta bir görüşmenin başladığını ve İsrail’in, her iki tarafın da “Münhasır Ekonomik Bölgeleri”nden (doğalgaz) yataklarının en iyi ihracat yönteminin bulunması için bir diyaloğun başlamasına olumlu baktığını söyledi.

Ortak ihracatlarla ilgili şu anda var olan seçeneğin, Leviathan yatağından (ihracat) olduğunu belirten Lakkotripis, Güney Kıbrıs’a gidebilecek doğalgazla ilgili yöntemlerin çok olduğunu, bu nedenle diyaloğun da devam edeceğini aktardı.

Türkiye üzerinden borularla bağlantı senaryosu konusunda uyarılarda bulunan AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu ve Vatandaşlar İttifakı Başkanı Yorgos Lillikas’a da yanıt veren Lakkotripis, komplo teorileriyle meşgul olunmaması gerektiği üzerinde durdu.

MEB’deki araştırmanın büyük belirsizlikler içerdiğini söyleyen Lakkotripis, teyit sondajının, 2011 yılındaki ilk tahminlerle uyuşmadığı örneğini verdi.

Lakkotpiris, Güney Kıbrıs yataklarının sorumlulukla kullanılması için çaba gösterdiklerini belirterek, partisel çıkarlardan uzak durmayı arzuladıklarını sözlerine ekledi.

Diğer gazeteler Lakkotripis’in açıklamalarını şu başlıklarla aktardı:

Alithia: “Kıbrıs-İsrail Ortak Doğalgaz İhracatları İçin Görüşüyor”

Simerini: “Önkoşullar Altında İsrail Doğalgazının Kullanımı... Lakkotripis Kıbrıs-İsrail Arasında Görüşmeler Yapıldığını Söylüyor... Leviathan’dan Ortak İhracatlar... Komplo Teorileri”

Haravgi: “İsrail’den Ortak Doğalgaz İhracatları İçin Görüşmeler”

Politis: “İsrail İle Ortak İhracatlar Masada... Enerji Bakanı Komşu Ülkenin Doğalgaz Konusunda İşbirliğine Olumlu Baktığını Açıklıyor... Komplo Teorilerine Hayır”

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.