1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. DÖNÜŞÜMLÜ BAŞKANLIK
DÖNÜŞÜMLÜ BAŞKANLIK

DÖNÜŞÜMLÜ BAŞKANLIK

Dönüşümlü Başkanlık

A+A-

Güney Kıbrıs ve Yunanistan’ın Kıbrıs sorununun güvenlik başlığına ilişkin yeni bir formül üzerinde çalıştıkları iddia edildi. Formülün ilk taslağının Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocas’ın Güney Kıbrıs’ı ziyareti sırasında Rum başkanlık sarayında gerçekleştirilen “gizli bir toplantıda” ele alındığı ileri sürüldü.

Fileleftheros gazetesi: “Güvenlikte Yeni Formül – Güvenlik İçin Yeni Formül Hazırlanıyor – Atina ve Lefkoşa, Temel İlkesi ‘Garantiler Yok, Asker Yok’ Olan Belgeler Üzerinde Çalışıyor” başlıklarıyla manşet ve iç sayfalarından verdiği haberinde, Güney Kıbrıs ve Yunanistan’ın güvenlik konusunda yeni bir formül hazırlığında olduklarını iddia etti.

Gazete, Güney Kıbrıs ve Yunanistan’ın güvenlik-garantiler konusunda ayrıntılı, tam ve iyi çalışılmış bir formül hazırlığında olduklarını; bu formülün ilk adımlarının geçtiğimiz Pazar günü, Yunan Dışişleri Bakanı Kocas’ın, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’le Rum başkanlık sarayında yaptığı “gizli toplantıda” atıldığını yazdı.

Toplantıya, Kocas ve Anastasiadis’in yanı sıra Yunan ve Rum heyetlerin de katıldıklarını belirten gazete, söz konusu formülün temel ilkesinin “garantiler ve askerlerin varlığının kabul edilmemesi” olduğunu savundu.

Formülün, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin Güney Kıbrıs ve Yunanistan ziyaretlerine kadar hazır olması ve Kerry’ye iletilmesinin amaçlandığını vurgulayan gazete, Yunanistan’ın formül üzerinde çalışma sorumluluğunu üstlendiğini yazdı.

Haberde, Yunanistan Dışişleri Bakanlığı Genel Müdürü Dimitris Paraskevopulos ve Siyasi İşler Müdürü Petros Mavroidis’in, Kocas’a eşlik eden uzmanların desteğiyle bu formüle ilişkin bir belge hazırlayacakları ve ardından bu belgenin Rum hükümetiyle ele alınacağı ileri sürüldü.

Gazete, Yunan ve Rum yetkililerin, garantilerin bugünkü şekliyle referandumda kabul görmeyeceğini çeşitli kez dile getirdiklerini belirtirken, tüm tarafların kabul edebileceği bir formülün nasıl olacağının merak konusu olduğu yorumunda bulundu.

Habere göre, hazırlanması halinde, ABD Dışişleri Bakanı’nın yanı sıra İngiltere, Rusya, Fransa, Çin ve AB’nin bilgisi getirilecek söz konusu formülün müzakerelerde de gündeme geleceğini öne sürdü.

Öte yandan Kathimerini gazetesi, “Garantiler Konusunda Türkiye’ye Baskı” başlığı altında verdiği haberinde, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in kasım ayında gerçekleştirecekleri altı görüşmede “mülkiyet kriterlerini” ele alacaklarını ve görüş ayrılıklarını çözmeye çalışacaklarını yazdı.

Gazete, Kıbrıs Rum tarafının kabul etmemesine rağmen, Akıncı’nın “Kıbrıslı Türkler için toprak ve nüfus çoğunluğunun garanti altına alınmasında” ısrar etmesine karşın liderlerin müzakereleri doğrudan gerçekleştirecek olmalarının uzlaşı formüllerinin bulunması beklentilerini arttırdığı değerlendirmesinde bulundu.

Rum hükümetinin, Türkiye’deki seçimlerin sonuçlarının belirsizliğinden ve bunun Kıbrıs sorununu etkilemesinden ötürü endişeli olduğunu da belirten gazete, Akıncı’nın kalıcı sapmalarda ısrar ettiği ve bunu mülkiyet tezleriyle ilişkilendirdiğini de iddia etti.

Bu konuda çözümün, AB Komisyonu Başkanı’nın kişisel temsilcisi Pieter Van Nuffel ve grubundan gelmesinin beklendiği savunuldu.

Gazete, mülkiyet konusunda yaşanan zorluklara karşın güvenlik ve garantiler konularında Rum hükümetine iletilen mesajların “cesaret verici olduğu” iddiasında da bulundu.

Rum Yönetimi’nin Yunanistan Dışişleri Bakanı Kocas’la gerçekleştirdiği görüşmelerde, Kocas’ın garantilerin kaldırılması konusunda yurt dışı temasları hakkında bilgi aldığını ve uluslar arası alanda Türkiye’ye, garantilerden vazgeçmesi yönünde baskıların bulunduğunu gözlemlediğini yazdı.

Gazete, Yunanistan’ın garantilerin kalkması gerektiği tezini uluslar arası alanda dile getirmeyi sürdürmesi konusunda fikir birliğine varıldığını belirtirken, Yunanistan ve Güney Kıbrıs’ın, “mevcut garantörlük sisteminin kalkması ve çözümden sonra uygulanacak güvenlik sistemine ilişkin belgeler üzerinde çalışma başlatacaklarını” da yazdı.

Gazete, bu konuda Kocas’ın bugün gazetede yer alan söyleşisindeki ifadelerine atıfta bulundu.

“DÖNÜŞÜMLÜ BAŞKANLIK KESİN”

Öte yandan Mahi gazetesi, “Kıbrıs Sorununun Çözümü Durumunda Dönüşümlü Başkanlık” başlığı altında manşetten verdiği haberinde, Kıbrıs Türk tarafının dönüşümlü başkanlık tezinin Kıbrıs Rum tarafınca kabul edildiğini iddia etti.

Gazete, elde ettiği bilgilere dayandırarak verdiği haberinde, dönüşümlü başkanlık konusunun müzakerelerin sonunda ele alınması yönünde karar olmasına karşın Kıbrıs Türk tarafının Hristofyas-Talat uzlaşılarını da kullanarak geri adım atmadığını iddia etti.

Gazete, çalıma grupları ve Rum müzakereciye destek veren hukuk komitesinde artık dönüşümlü başkanlık unsurunun değil, başkan ve başkan yardımcısının yetkilerinin ele alınmakta olduğunu da öne sürerek, Kıbrıs Rum tarafının çabasının, Kıbrıslı Rumların bunu kabul etmesini sağlayacak şekilde, başkan ve yardımcısının yetkilerinin sınırlandırılması yönünde olduğunu ileri sürdü.

“AMERİKAN PROTOTİPİ”

Gazete, Kıbrıs Rum tarafının dönüşümlü başkanlık olgusuna ilişkin olarak “Başkan ve Başkan Yardımcısının ortak oy pusulası” unsurunu şart olarak koştuğunu ve bunun “iki toplumdan görüşlerin sentezlerinin olmasını ve Kıbrıs Rum ile Kıbrıs Türk partilerinin aralarında uzlaşıların gerçekleşmesini  sağlayacağı” görüşünü savunduğunu aktardı.

Kıbrıs Rum tarafının, bu şekilde,  “partiler tarafından önerilecek liderler ikilisi tarafından ileri götürülecek politikalar temelinden oy veren vatandaşların oylarının garantiye alınacağı” görüşünü taşıdığı belirtilen haberde, “böylece vatandaşların, yer değişiminde bulunacak ve aralarında işbirliği olması gereken Başkan ve Başkan yardımcısının birlikte sunacakları programa oy verecekleri” vurgulandı.

Gazete ayrıca, liderlerin müzakerelerinde mülkiyet konusuna odaklanacakları ve Cuma günkü görüşmede de bu konunun ele alındığını belirtirken, Kıbrıs Rum tarafının, TC kökenli vatandaşların adadan gitmesinin mülkiyet konusunun çözümünde büyük kolaylık sağlayacağı konusunda Kıbrıs Türk tarafını ikna etmeye çalıştığını öne sürdü.

ANASTASİADİS VE HRİSTODULİDİS’TEN AÇIKLAMALAR

Öte yandan gazeteler, Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis ve Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis’in açıklamalarına da yer verdiler.

Alithia gazetesinin haberine göre, Anastasiadis “Pera Pedi” köyündeki bir müzenin açılışında yaptığı konuşmada, “müzakerelerin Kasım ayında yoğunlaşması ve yeni müzakere temelinin, Kıbrıs sorununun çözümünün parçalarının oluşmasına ve adanın işgalden kurtulmasına imkan sağlaması” dileğinde bulundu.

Anastasiadis, Kıbrıs sorununa kalıcı bir çözüm bulunması ve özellikle gençlere umutlu bir gelecek bırakmanın temel vizyonu olduğunu da belirtti.

Fileleftheros gazetesi ise Rum sözcü Hristodulidis’in dün Rum radyosuna yaptığı açıklamada, Kıbrıs sorununun çözümü müzakerelerinin “çapraz müzakereyle devam edeceğini” söylediğini yazdı.

Habere göre, Hristodulidis, Kasım ayının müzakerelerin geleceği bakımından belirleyici olduğunu vurgulayarak “tüm konuların müzakere edilmesiyle ilerleme sağlanacağına olan inancını” ifade etti.

Görüş ayrılıklarının bulunduğunu ancak bunların aşılması yönünde isteğin de bulunduğunu belirten Hristodulidis, liderlerin görüşmeleri sonrasında açıklama yapılmaması kararının, altı görüşmenin de tamamlanmasıyla, bütünlüklü bir bilgilendirme yapılması amacıyla alındığını söyledi. Hristodulidis, bütünlüklü bilgilendirme toplantısı için 26 Kasım’ın belirlendiğini sözlerine ekledi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.