1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “DÖNÜŞÜMLÜ BAŞKANLIK VAZGEÇEMEYECEĞİMİZ BİR KONU”
“DÖNÜŞÜMLÜ BAŞKANLIK VAZGEÇEMEYECEĞİMİZ BİR KONU”

“DÖNÜŞÜMLÜ BAŞKANLIK VAZGEÇEMEYECEĞİMİZ BİR KONU”

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Rum tarafının “tek seçmen listesi” düşüncesi de olduğuna dikkat çekerek, bunu benimsemenin de mümkün olmadığını, müzakere masasında;

A+A-

“TEK SEÇMEN LİSTESİNİ BENİMSEMEMİZ MÜMKÜN DEĞİL”

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, dönüşümlü başkanlığın Kıbrıs Türk tarafının vazgeçmediği ve vazgeçemeyeceği konulardan biri olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Rum tarafının “tek seçmen listesi” düşüncesi de olduğuna dikkat çekerek,  bunu benimsemenin de mümkün olmadığını, müzakere masasında karşılıklı görüşleri tartışacaklarını  ifade etti.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, İzmir Narlıdere Emekli Astsubaylar Derneği heyetini kabulü sırasında, Rum tarafının dönüşümlü başkanlık konusunda geri adım atmasıyla ilgili bir soru üzerine, “Dönüşümlü başkanlık bizim vazgeçmediğimiz, vazgeçemeyeceğimiz konulardan biri” dedi.

Yeni bir ortaklık devleti kurulacaksa devlet başkanlığında rotasyon olması gerektiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Eroğlu, Kıbrıs Türklerinden de devlet başkanı olması gerektiğini, aksi taktirde Kıbrıs Türkleri’nin “bu devlet bizimdir” diyemeyeceğini ifade etti.

Eroğlu, “eğer sadece Rumlar devlet başkanı olur, devlet başkan muavini Kıbrıslı Türk olursa böyle bir anlaşma bizim arzuladığımız bir anlaşma olmaz. Çünkü Kıbrıs Türk halkı 1960 cumhuriyetini yaşadı. O devletten dışlandıktan sonra yaşadıkları var. Dolayısıyla bu devletin bizim de olabilmesi için devlet başkanlığı rotasyonu mutlaka olmalı” dedi.

TEK SEÇMEN LİSTESİ

Rum tarafının “tek seçmen listesi” şeklinde bir düşünceleri olduğunu ifade ettiğini de belirten Cumhurbaşkanı Eroğlu, bu olması halinde cumhurbaşkanı muavinini seçerken oy potansiyeli fazla olan taraf Rum tarafı olduğundan onların istediği kişinin muavin olacağını, bunu benimsemenin mümkün olmadığını söyledi.

Rumların bu tekliflerinde ne kadar ısrarcı olacaklarını bilemediğini kaydeden Cumhurbaşkanı Eroğlu, “Masaya koydukları böyle bir teklif var. Bunu müzakere masasında tartışacağız. Bizim görüşlerimiz zaten belli. Müzakere masasına konan bizim ve onların görüşleri var. Bunları müzakerecilerimiz tartışacak. Biz 23 Haziran’da tekrar bir araya geleceğiz. Bu konularda ilerleme olup olmadığını göreceğiz ve biz tartışacağız” ifadelerini kullandı.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.