1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “DÖVİZ ARTIŞIYLA İLGİLİ ÖNLEMLER ALMAKTAN ÇEKİNMEYECEĞİZ”
“DÖVİZ ARTIŞIYLA İLGİLİ ÖNLEMLER ALMAKTAN ÇEKİNMEYECEĞİZ”

“DÖVİZ ARTIŞIYLA İLGİLİ ÖNLEMLER ALMAKTAN ÇEKİNMEYECEĞİZ”

oturup kaderine boyun eğmediğini belirterek açıkladı

A+A-

SERDAR DENKTAŞ: “DÖVİZ ARTIŞIYLA İLGİLİ ÖNLEMLER BİZİ LİBERAL ANLAYIŞIN DIŞINA ÇIKMAYA ZORLASA DA BUNU YAPMAKTAN ÇEKİNMEYECEĞİZ”

ATUN: “BU HÜKÜMET YENİ BİR BÜTÇE AÇIĞI REKORUNA İMZA ATACAK”

Başbakan Yardımcısı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş, dövizdeki artışa karşı hükümetin oturup kaderine boyun eğmediğini; Merkez Bankası ve Maliye Bakanlığı ile alınacak önlemler üzerinde çalıştıklarını; bunları önümüzdeki günlerde açıklayabileceklerini söyledi.

Serdar Denktaş, “Özellikle döviz artışıyla ilgili önlemler bizi liberal anlayışın dışına çıkmaya zorlarsa da bunu yapmaktan çekinmeyeceğiz” dedi.

ATUN: “2014 BÜTÇESİNDE AÇIK 500 MİLYONU BULACAK”

UBP Gazimağusa Milletvekili Sunat Atun, 2014 bütçesi açığının 500 milyon TL’yi bulacağını savunarak “Bu hükümet yeni bir bütçe açığı rekoruna imza atacak” dedi.

Meclis’te ilk gündem dışı konuşmayı “hükümet icraatları” konusunda UBP Gazimağusa Milletvekili Sunat Atun yaptı.

Atun, hükümetin 4. ayını geride bıraktığını belirterek, tüm sektörlerin devlet finansmanıyla güçlendirilmesini beklediğini söyledi.

“Muhalefetteyken lanetlenen 2013-15 Ekonomik Protokolü’ne hükümetin şimdi ne zaman başı sıkışsa sarıldığını” belirten Atun, hükümet ortaklarının 2014’ün “yıkımın tamir yılı” diye nitelenmesini eleştirdi.

2014 bütçesinde ekonominin yüzde 4 büyümesinin öngörüldüğüne işaret eden Sunat Atun, “Hem bütçede yüzde 4 büyüme beklentisini yasalaştırıyorsunuz, hem de ‘bu yıl ekonomide büyüme olmaz, biz yıkımı iyileştireceğiz, bir şey beklemeyin’ diyorsunuz. Vatandaş bundan nasıl bir sonuç çıkarmalı?” diye sordu.

“YÜZDE 4 BÜYÜME NASIL SAĞLANACAK?”

Atun, yüzde 4 büyümenin nasıl sağlanacağını çok sorduklarını ancak yanıt alamadıklarını söyledi.

Faiz destekli kredilere ayrılan payın kendi dönemlerine göre çok düşürülmesini eleştiren Sunat Atun, “Bu resmen esnafla dalga geçmektir, ihtiyaçlarını görmemektir” dedi.

“AÇIK REKORUNA İMZA ATILACAK”

UBP Gazimağusa Milletvekili Sunat Atun, bütçede enflasyon etkisiyle 390 milyon TL açık oluşacağını belirterek, birçok devlet dairesinin bütçelerinin çok azaltıldığını; bu yüzden beklenmedik giderlerin artacağını ve açığın 500 milyon liraya ulaşacağını; hükümetin yeni bir bütçe açığı rekoruna imza atacağını savundu.

Atun, öngörüsüzlük yüzünden artan bütçe açıklarının zamlarla kapatılmaya çalışılacağını öne sürerek, CTP/BG’nin daha önceki hükümeti döneminde de benzer şeyler yaşandığını belirtti.

Şu anda dövizin yükseldiğine işaret eden Sunat Atun, hükümetin bu döviz artışına bütçe açığıyla yakalandığı ve beceriksizlik sergilediği görüşünü dile getirdi.

Atun, halkın zamlara tahammülü kalmadığını belirterek, “Ortada yol haritası olmayan bir hükümet var” dedi.

Kendi hükümetleri dönemiyle bugünkü hükümet arasında bazı rakamsal kıyaslamalar yapan Sunat Atun,”Esnaf bu hükümete ekonomi notunu kaç verecektir, merak ediyorum” dedi.

DENKTAŞ: “LİBERAL ANLAYIŞ DIŞINA DA ÇIKIP ÖNLEM ALACAĞIZ”

Başbakan Yardımcısı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş, Atun’un konuşmasını yanıtlarken, döviz artışı yanında Türkiye’de faiz artışının da gündeme geleceğinin çok açık olduğunu görerek geçen hafta Merkez Bankası’yla bir çalışma başlattıklarını açıkladı.

Serdar Denktaş, Maliye Bakanlığı’nın da gerekli çalışmaları yaptığını, TC’de faiz artışına karşı ne yapılacağının önümüzdeki günlerde netleştireceklerini söyledi.

Denktaş, döviz artışının turizmde bir avantaj sağlayacağını belirterek, “Oturduk, kaderimize boyun eğdik bekliyoruz noktasında değiliz. Kendi iç çalışmalarımız devam ediyor. Özellikle döviz artışıyla ilgili önlemler bizi liberal anlayışın dışına çıkmaya zorlarsa da bunu yapmaktan çekinmeyeceğiz” dedi.

Dövizin yıl sonuna kadar artacağının görüldüğünü ifade eden Denktaş, kendi çaplarında, kendi imkanlarıyla neler yapılabileceği üzerinde çalışmaların sürdüğünü, henüz net olarak ne yapılacağını söyleme noktasına gelmediklerini belirtti.

Halkın nefes alabilmesi için liberal anlayış dışına çıkabileceklerini yineleyen Serdar Denktaş, üniversitelerin döviz artışından olumsuz etkilenebileceğini düşünerek görüşmeler başlattıklarını; bazı üniversitelerin döviz kurlarını sabitleme kararı alıp duyurduklarını hatırlattı.

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.