1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. DOWNER GELDİ, GÖRDÜ...
DOWNER GELDİ, GÖRDÜ...

DOWNER GELDİ, GÖRDÜ...

Tüm belirtilerin, Downer’in, Ada’da başka temas yapmayacağı

A+A-

BM Genel Sekreteri Ban’ın Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer’in dün liderlerin özel temsilcileriyle yaptığı görüşmelerin ardından, liderlerle görüşmeden yarın sabah Ada’dan ayrılacağı belirtildi.

Fileleftheros gazetesi BM Genel Sekreteri Ban’ın, dün Ada’ya geldiğini ve hemen temaslarına başladığını bu çerçevede, ilk olarak Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun Özel Temsilcisi ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Osman Ertuğ, daha sonra da Rum tarafının müzakereci olarak atadığı Andreas Mavroyannis ile görüştüğünü yazdı.

Tüm belirtilerin, Downer’in, Ada’da başka temas yapmayacağı ve Cumhurbaşkanı Eroğlu ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile görüşme nedeni görmediği şeklinde olduğunu kaydeden gazete, bu nedenden dolayı Downer’in New York’a gitmek için yarın Ada’dan ayrılmasının beklendiğini yazdı.

Türk tarafının, ortak açıklamayı daha fazla ele almadığını bunun da, üç ay önce başlayan görüşmeler turunu özlü olarak kapattığını savunan gazete, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun Özel Temsilcisi ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Osman Ertuğ’un, dün görüştüğü Downer’e, “ortak açıklamaya ilişkin tek önerinin, Türk tarafının 14 Aralık’ta sunduğu öneri olduğunu ve görüşmelerin tamamlandığını addettiklerini” ilettiğini ileri sürdü.

Gazete, Türk tarafının bu öneri içerisinde her bir toplumunun, diğerinin üzerinde egemenlik kuramayacağından bahsettiğini anımsatarak bu ifadenin, ayrı egemenliklere atıfta bulunduğunu belirtti.

Habere göre Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun Özel Temsilcisi ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Osman Ertuğ, Downer’e ayrıca Kıbrıs Türk tarafının ortak açıklama ve önkoşullar olmaksızın müzakerelere başlamaya hazır olduğunu da iletti.

Temasları çerçevesinde daha sonra Rum tarafının müzakereci olarak atadığı Andreas Mavroyannis ile görüşen Downer, Mavroyannis’i Türk tutumu konusunda bilgilendirdi.

Mavroyannis ise ortak açıklamanın şekillendirilmesi gerektiğine ilişkin Kıbrıs Rum tarafının tezini Downer’a yinelerken Downer’e, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in kısa ve özlü bir ortak açıklama şeklindeki alternatif önerisi konusunda da bilgi verdi.

Gazete görüşme sırasında Downer’in, Mavroyannis’e, Türk tarafına herhangi bir şey iletmek isteyip istemediğini sorduğunu ve bunun ardından görüşmenin tamamlandığını yazdı.

Gazete böylelikle Downer’in Ada’daki misyonun tamamlandığını ve bir sonraki adımın Downer tarafından BM Güvenlik Konseyi’nin bilgilendirilmesi olduğunu anımsattı.

DOWNER’İN GÖREVİ DEĞİŞİYOR

Politis gazetesi “Liderleri Görmeksizin ve Görüşleri Kaydetmek İçin Geldi ve Gidiyor- Downer’in Görevi Değişiyor” başlıklı haberinde BM Genel Sekreteri Ban’ın Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer için Kıbrıs sorunun kısa bir süre zarfında geçmişi teşkil edeceğini yazdı.

Gazete elde ettiği bilgilere atıfta bulunarak Avustralya Hükümeti’nin, Downer’i önemli bir başkente Yüksek Komiser olarak atama niyetinde olduğunu belirtti.

Gazete bu nedenden dolayı Downer’in Ada’ya, temaslarını kısıtlayarak, Güvenlik Konseyi’ni bilgilendirmesi ışığında, iki tarafın tutumlarını yeniden tespit etmek için “küçük bir sepetle” geldiğini yazdı.

Habere göre gazete kaynakları, (gazeteye) yaptıkları açıklamada BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer’in, iki tarafın muhtemelen ortaya koyabileceği düşünceleri iyi karşılamaya hazır olduğunu gösterse de, ortak açıklama konusunun nasıl ileriye götürülebileceğine yönelik somut önerilerle Ada’ya geldiğinin görülmediğini ifade ettiler.

Downer’in Ada’dan ayrılış tarihinin düne kadar netleşmemesine karşın, kendisinin, yurt dışında bulunan her iki liderle görüşme talebinde bulunma niyetinde olmadığını belirten gazete, Downer’in dün liderlerin özel temsilcileriyle bir araya geldiğini, bugün ise BM Güvenlik Konseyi’nin bilgilendirilmesi hazırlığı için yakın çalışma arkadaşlarıyla görüşmesinin beklendiğini yazdı.

ORTAK AÇIKLAMA KONUSU

Gazete haberinin devamında, Downer’in dün gerçekleştirdiği temaslar çerçevesinde, iki tarafın- yeni yıl yortusu öncesindeki geçici aradan önce dile getirdikleri görüşlerinde kalmaya devam ettiklerinin ortaya çıktığını, Kıbrıs Türk tarafının, ortak açıklamaya ilişkin görüşmenin tüketildiğini düşündüğünü ve anlaşma olmaksızın görüşmelerin başlamasını istediğini, Kıbrıs Rum tarafının ise ortak açıklamaya ilişkin öneride ısrarlı olduğunu yazdı.

Gazete aynı haberinde, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun Özel Temsilcisi ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Osman Ertuğ’un, Downer görüşmesinin ardından yapmış olduğu açıklamaya da yer verdi.

“DOWNER SADECE DİNLEDİ”

Haberi “Downer sadece dinledi” başlığıyla veren Alithia gazetesi, KİPE’nin (Rum Haber Ajansı) atıfta bulunduğu iyi haber alan kaynaklara dayanarak, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer’in, kendisine iletilmek üzere yeni bir şey olup olmadığını taraflardan duymakla sınırlı kaldığını yazdı.

Gazete Downer’in, Rum tarafınca müzakereci olarak atanan Andreas Mavroyannis’le gerçekleştirdiği görüşmenin prosedürel nitelikli olduğunu da belirtti.

Habere göre Osman Ertuğ, görüşmelerin başlaması için ortak açıklamanın yayımlanmasını arzulamadığını, Mavroyannis ise ortak açıklamanın yayımlanması gerekliliğini dile getirdi.

Simerini gazetesi ise Downer’e ilişkin haberi “Geldi, Dinledi, Gidiyor” başlığıyla aktardı.

PARTİLERİN AÇIKLAMALARI

Simerini gazetesine göre DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos, yaptığı açıklamada “gerek Downer gerekse Kıbrıs Türk tarafının, Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun masadan kaçacağı her defasında, Rum tarafının tavizde bulunmasının söz konusu olmadığını anlaması gerektiğini” söyledi.

Papadopulos, müzakerelerden önce Kıbrıs sorununun kapanmasına da karşı olduklarını belirtti.

EDEK ve Meclis Başkanı Yannakis Omiru, ortak açıklamanın şekillenmesi konusunda Kıbrıs Rum tarafının tüm sınırları ve olanakları tükettiğini belirterek bu konu hakkında istişarelerin devam etmesinin yarar getirmediğini söyledi.

Omiru, BM Genel Sekreterliği’nin, bu müzakere zemininin şekillenmesi için faaliyet göstermesinde fayda bulunacağını belirtti.

EVRO.KO Başkan Vekili Mihalis Yorgallas müzakerelerin yeniden başlamasına ilişkin Kıbrıs Rum tarafının tezlerine saygı göstermesi için Downer’e çağrıda bulundu.

Yorgallas, “BM Genel Sekreteri çözüme yol açacak özlü müzakerelerin başlamasını istiyorsa Türk tarafını, uzlaşmaz tezlerinden saptırmaya yoğunlaşmasında fayda bulunmaktadır” şeklinde konuştu.

Rum Çevreciler ve Ekologlar Hareketi adına açıklama yapan Basın Sözcüsü Elenis Hrisostomu, Downer’in görevinden alınması gerektiğini yineleyerek Çevreciler olarak kendilerinin herhangi bir sonuç beklemediklerini de ifade etti.

Rum Vatandaşlar İttifakı Başkanı Yorgos Lillikas ise açıklamasında Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in gösterdiği müsamahanın, Downer’e, işaretli desteyle (hileli kartlarla) oyununu tek taraflı oynama olanağı sağladığını söyledi.

Lillikas, Downer’in bugüne kadar olan davranışlarını ve geçmişini bilerek, BM Güvenlik Konseyi’ne yapacağı bilgilendirmede, Kıbrıs Rum tarafı karşısında şantajcı bir şekilde faaliyet göstererek, bunu kullanacağını da belirtti.

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.