1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. DOWNER, MÜZAKERELERE “ZEMİN HAZIRLAMAYA” ÇALIŞIYOR
DOWNER, MÜZAKERELERE “ZEMİN HAZIRLAMAYA” ÇALIŞIYOR

DOWNER, MÜZAKERELERE “ZEMİN HAZIRLAMAYA” ÇALIŞIYOR

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer’ın, Kıbrıs’ta gerçekleştirdiği temaslarda müzakerelere zemin hazırlamaya çalıştığı bildirildi.

A+A-

RUM BASININA GÖRE, ALEXANDER DOWNER PERŞEMBE GÜNÜ TÜRKİYE’YE GİDECEK.  CUMA GÜNÜ DAVUTOĞLU İLE GÖRÜŞECEK

“MARAŞ, TÜRKİYE’NİN İYİ NİYETİNİN TEST EDİLMESİ AÇISINDAN YENİ SİYASİ KOZ”

ANASTASİADİS, ABD BAŞKAN YARDIMCISI BIDEN İLE GÖRÜŞMEYE ÇALIŞIYOR...

NİKOS ANASTASİADİS: “BİR BAŞARISIZLIĞA DAHA UĞRAYAMAYIZ”

“FÜLE, PAPADOPULOS’U BİR KEZ DAHA HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRATTI”

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer’ın, Kıbrıs’ta gerçekleştirdiği temaslarda müzakerelere zemin hazırlamaya çalıştığı bildirildi.

Downer, müzakerelerin arifesinde “Türkiye’nin Kıbrıs sorunundaki niyetini not etmek” üzere Kıbrıs’ın ardından Ankara’ya gidecek ve Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile görüşecek.

Bu arada Rum basınında yer alan haberlere göre, Rum tarafı, sürecin verimli olabilmesi için prosedürün değişmesi yönündeki görüşünü Downer ile paylaştı. Haberlere göre, Downer’in Güney Kıbrıs’ta gerçekleştirdiği görüşmelerde, ekim ayında başlayacak müzakerelerde izlenecek usul ele alındı. Kıbrıs Rum tarafının özellikle “bütün ana konuların aynı zamanda ancak paralel görüşülmesi ve başlıklara ayrılmaması” üzerinde durduğu kaydedildi.

Fileleftheros “Kıbrıs’tan Sonra Türkiye’ye Gidiyor... Downer Lefkoşa’da Temaslarına Başladı. Ertuğ ve Mavroyannis’le Görüştü” başlıklı haberinde dün Cumhurbaşkanlığı Özel Temsilcisi Osman Ertuğ ve Rum yönetiminin müzakereci olarak atadığı Andreas Mavroyannis’le görüşen Downer’ın bu akşam Downer ve Mavroyannis ile ara bölgede yemekte bir araya geleceğini yazdı.

Alexander Downer’ın yarın da Cumhurbaşkanı Dr. Derviş Eroğlu ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’le ayrı ayrı görüşeceğine işaret eden gazete, Downer’ın bu ziyaretinin müzakerelerin yeniden başlaması arifesinde zemin hazırlama ziyareti olduğuna işaret etti.

“PROSEDÜR DEĞİŞMELİ”

Haber, şöyle devam etti:

“Görüşme, ekim ayında başlayacak müzakerelerde izlenecek usulle de alakalıdır. Kıbrıs Rum tarafı bütün ana konuların aynı zamanda ancak paralel görüşülmesi, başlıklara ayrılmaması gerektiğini düşünüyor. 2008’de başlayan prosedürde ‘Yönetim’ konularının görüşülmesi üzerine odaklanıldığına ancak ‘Toprak’ ve ‘Güvenlik’ gibi bir dizi ana konuya dokunulmadığına işaret ediliyor. Bu nedenle Lefkoşa verimli olabilmesi için prosedürün değiştirilmesini istiyor.”

Gazete, Cumhurbaşkanı Dr. Eroğlu’nun İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) toplantısı, Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in de BM Genel Kurulu için gideceği New York’ta paralel görüşmeler yapacaklarına işaret ederek, “Eroğlu, Türk Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla Anastasiadis’i adım adım takip ederek, BM merkezinde temaslar ayarlamaya çalışıyor” ifadesini kullandı.

Politis haberi “Ankara’ya Da Didecek... Downer, Cuma Günü Davutoğlu’nu Görecek” başlığıyla yansıttı ve Downer’ın Perşembe günü Ankara’ya gideceğini yazdı.

Haberde, Downer’ın Kıbrıs’ta dün başladığı temasları çerçevesinde önce Osman Ertuğ, sonra da Andreas Mavroyannis’le bir araya geldiği kaydedildi.

“MARAŞ, TÜRKİYE’NİN İYİ NİYETİNİN TEST EDİLMESİ AÇISINDAN YENİ SİYASİ KOZ”

Alithia, Alexander Downer’ın temaslarını okurlarına “Müzakereler Öncesinde Downer’ın Ön Hazırlıkları” başlığıyla aktardı. Gazete, “Maraş Çözüm İçin Olumlu Katalizör” başlığı altında da sözde “Maraş Belediyesi”nin yazılı açıklama yaparak, Maraş’ın Kıbrıs sorununun çözümünde olumlu katalizör olacağı görüşünü ortaya koyduğunu yazdı.

Habere göre, sözkonusu açıklamada, sözde “Belediye”nin Anastasiadis hükümetinin, “Türkiye’nin Kıbrıs sorunundaki tavrını değiştirme ve müzakerelerde ilerleme sağlanması için uygun ortam oluşturma çabalarına” destek verdiği iddia edildi.

Gazete, sözde “Belediye Meclisi”nin son toplantısında iki toplum arasındaki müzakerelerin yeniden başlamasıyla birlikte Maraş’ın Rumlara verilmesi konusunu masaya yatırdığını yazdı. Gazeteye göre, “Maraş’ı, Türkiye’nin iyi niyetinin test edilmesi ve Avrupa üyelik sürecindeki çabalarının ilerlemesi açısından Avrupa’nın yeni siyasi kozu haline getirdiğimize inanıyoruz” iddiasında bulunan “belediye”, Maraş’la ilgili bilgilendirme-propaganda faaliyetlerini sürdüreceğini açıkladı.

ANASTASİADİS, ABD BAŞKAN YARDIMCISI BIDEN İLE GÖRÜŞMEYE ÇALIŞIYOR...

Fileleftheros, “Başkan Bidden’ı Görecek Mi?” başlıklı haberinde, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in BM Genel Kurulu vesilesiyle gerçekleştireceği ABD ziyareti sırasında ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile görüşmek istediğini ve Beyaz Saray’ın bu görüşmeye olumlu baktığını yazdı.

Rum Haber Ajansı’nı kaynak göstererek Anastasiadis-Biden görüşmesinin 26 veya 27 Eylül’de gerçekleşebileceğini yazan gazetenin haberine göre, görüşmenin hem Rum, hem de Amerikan kaynakları tarafından doğrulandı ancak ABD Başkan Yardımcısı’nın ofisi, Suriye’deki siyasi gelişmeler nedeniyle Anastasiadis’e kesin bir görüşme tarihi verebilecek veya görüşmeyi resmen açıklayacak durumda değil.

Gazete, Anastasiadis’in 22-28 Eylül döneminde ABD’de olacağını hatırlattı.

ANASTASİADİS: “BİR BAŞARISIZLIĞA DAHA UĞRAYAMAYIZ”

Öte yandan Simerini “Başkan Kıbrıs Sorunuyla İlgili Müzakerelerin Birinci Öncelik Olduğunu Vurguluyor... Bir Başarısızlığa Daha Uğrayamayız” başlıklı haberinde, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Kıbrıs sorununu “birinci önceliği” olarak nitelediğini yazdı.

Gazete, Anastasiadis’in Danimarka yeni büyükelçisi Casper Klynge’ın güven mektubunu sunması vesilesiyle düzenlenen özel törende yaptığı konuşmada, “Kıbrıs sorununa adil ve yaşayabilir bir çözüm bulunması hedefiyle müzakerelerin yeniden başlaması birinci önceliğimizdir. AB’nin bu prosedüre özlü katılımının arzu edildiği kanaatindeyim” dediğini yazdı.

Habere göre, Anastasiadis, BM Genel Sekreteri’nin himayesindeki müzakerelerin, soruna adil, karşılıklı kabul edilebilir, Güvenlik Konseyi kararlarıyla “AB’nin işleyiş ilkelerine uygun bir çözüm” hedeflediği görüşünü ortaya koydu. Anastasiadis şunları söyledi:

“Çözüm, meşru çıkarlara hizmet etmeli ve herhangi üçüncü bir ülkenin değil, Kıbrıs halkının çıkarına olmalı.  Bu hedeflerin ortak, müzakerelerin de verimli olması için müzakerelere doğru ve tam hazırlık yapılmalıdır. Bir başarısızlığa daha uğrayamayız. AB’nin bu prosedüre özlü katılımının arzu edildiği kanaatindeyim”

FÜLE, PAPADOPULOS’U BİR KEZ DAHA HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRATTI

Fileleftheros “Yerleşikler... Komisyon Islık Çalıyor ve Yine Kayıtsız” başlıklı haberinde, AB’nin Genişlemeden Sorumlu Komiseri Stefan Füle’nin son 5 yılda KKTC’de vatandaşlık verilen Türkiye kökenliler konusunu gündeme getiren Rum Avrupa Milletvekili Antigonis Papadopulos’a, “Kıbrıs sorununun çözüm müzakerelerinin süratle tamamlanması hedefiyle yeniden başlaması gerektiği” yönünde bir cevap verdiğini yazdı.

“Füle’nin dile getirdiği bu görüş klişedir. Kıbrıs’la ilgili bütün konularda kullanıyor” yorumunu yapan gazeteye göre Papadopulos, KKTC’de demografinin değiştirildiğini öne sürdü. Papadopulos, AB Komisyonu’nun “bunu durduracak somut önlemler almaması” ve “şahsen yönelttiği soruları cevapsız bırakması” nedeniyle hayal kırıklığına uğradığını belirtti.

Politis haberi “Füle, Yerleşikler Konusunda: Tek Çözüm Süratle Çözüm” başlığı altında özetlerken, Simerini “Füle, Ekspres Müzakerelerden Söz Ediyor” başlığını kullandı.

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.