1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. DURDURMALAR HÜKÜMETLE İLİŞKİLENDİRİLEMEZ…
DURDURMALAR HÜKÜMETLE İLİŞKİLENDİRİLEMEZ…

DURDURMALAR HÜKÜMETLE İLİŞKİLENDİRİLEMEZ…

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, Meclis Başkanı Sibel Siber başkanlığında toplanmasıyla; durdurmalar...Karpaz bölgesindeki okulların sorunları.. , insanların “günah keçisi” yapıldığı ve çeşitli konular ele alındı, işte detaylar;

A+A-

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, Meclis Başkanı Sibel Siber başkanlığında toplandı.

 

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, genel kurulda Vakıflar Bankası’nda yapılan durdurmalarla ilgili yaptığı açıklamada, durdurmaların tamamen Yönetim Kurulu’nun kararı olduğunu, hükümetle ilişkilendirilemeyeceğini, hükümetin sadece yönetim kurulunu atadığını, ama her gün her konuda işine karışmak için atamadığını vurgulayarak, “Bankada benim yetkimle durdurma yapılmadı” dedi.

HAMZAOĞULLARI

Gündem dışı konuşmaların yer aldığı Genel Kurul toplantısında ilk sözü CTP/BG İskele Milletvekili Biray Hamzaoğulları aldı ve Karpaz bölgesindeki okulların sorunlarına dikkat çekti, öğretmen eksikliklerine değindi.

Hamzaoğulları, Karpaz bölgesine öğretmenlerin gitmek istemediğini, bu yüzden bakanlıktan bu konuya daha hassas davranmasını, görevlendirmeler değil kadrolar verilmesini talep ederek, Karpaz’ın eğitim sisteminin çöktüğünü savundu.

Mehmetçik Ortaokulu’nun liseye çevrilmesi gerektiğini, çünkü buradan Gazimağusa’ya giden öğrencilerin uyum sağlamakta zorlandığını ifade eden Hamzaoğulları, Karpaz bölgesindeki okullara daha çok önem verilmesini istedi.

Mehmetçik Belediyesi’nde maaşların ödenmediğine de değinen Hamzaoğulları, bu konuda kimseden ses çıkmadığını savundu ve eleştirdi.

ARABACIOĞLU

Milli Eğitim Bakanı Mustafa Arabacıoğlu da, özellikle Dipkarpaz’da eğitimle ilgili sorunlar yaşandığını, nakil tüzüğünün sıkıntısını da Karpaz’ın çektiğini çünkü ilk fırsatta öğretmenin oradan ayrılabildiğini kaydetti.

Arabacıoğlu, yeni Nakil Tüzüğü’nü tamamladıklarını, bu çalışmanın, öğretmenin nakil olduğu yerde 1 yıl veya asaleti onaylanana kadar o bölgede kalmasını içerdiğini, bu konuda sendikalar ile görüşüp son kararı vereceklerini kaydetti.

Kolej uygulamalarına yönelik çalışmalar olduğunu da ifade eden Arabacıoğlu, Karpaz bölgesinde okuyan öğrenciler ile Gazimağusa bölgesinde okuyan öğrencilere fırsat eşitliği yaratmak için çift tercih hakkının kaldırılacağını söyledi.

Arabacıoğlu, bu uygulama ile Gazimağusa bölgesinde okuyan öğrencilerin Gazimağusa’da koleji, Karpaz bölgesinde okuyan öğrencilerin ise İskele’deki koleji seçebileceğini kaydetti.

SUCUOĞLU

UBP Lefkoşa Milletvekili Faiz Sucuoğlu da “son siyasi gelişmeler ile ilgili” gündem dışı konuşma yapmak için söz aldı.

Sucuoğlu, hükümetin gençlere yönelik “kıyımının” devam ettiğini, devlete ve bankalara alınan son gençlerin durdurulduğunu, insanların “günah keçisi” yapıldığını savunarak, işten durdurmaların süreceğini, hükümetin uyarıları dikkate almadığını, işten durdurmaların “marifet” gibi görüldüğünü ileri sürdü.

Hükümetin işten durdurma değil yeni istihdamlar yaratması gerektiğini ifade eden Sucuoğlu, son olarak Vakıflar Bankası’nda 24 kişinin durdurulduğunu hatırlatarak, bunu eleştirdi ve dönemin Başbakanı’na banka yönetim kurulu tarafından verilen raporu okudu.

Bankanın işten durdurmaları “iş azlığı” gerekçesi ile yaptığını, ancak aksine bankanın büyüdüğünü, ancak partizanlık olduğunu ifade eden Sucuoğlu, hükümetin işten durdurmalar yerine ülkenin önünü açacak işler yapmasını beklediklerini, bunu yapması halinde destek vereceklerini, ancak aksini yaptığını, gençlere yazık edildiğini söyledi.

İşten durdurulanların çoğunun UBP ile ilişkilendirildiğini, ancak çoğunun bir partiye bile mensup olmadığını ifade eden Sucuoğlu, 2004’ten itibaren tüm istihdamların gözden geçirilmesi gerektiğini, ancak durdurmaların 2009 sonrası için yapıldığını kaydetti.

YORGANCIOĞLU

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu da söz alarak, ülkede o kadar sorun varken hükümetin Vakıflar Bankası’na ve kararlarına karışmadığını, karışmak için yönetim kurulu atamadığını söyledi.

Bunun üzerine UBP İskele Milletvekili Nazım Çavuşoğlu yerinden, Başbakana “bu konudan haberim yok dersen yalancısın” dedi.

Yorbacıoğlu, bunun üzerine tepki göstererek, bunun siyasi bir olay olmadığını, yönetim kurulunu atadığını ve işine karışmadığını, bunun daha önceleri yapıldığı için ülkenin bu durumda olduğunu ifade etti.

Banka Yönetim Kurulu’nun bu kararı aldığını, bu durumun mevzuata göre ortaya çıktığını, 2009’dan sonrası için durdurmalar yapılıyor diye bir şey olmadığını, bu konuda mevzuatların değişik olduğunu ifade eden Yorgancıoğlu, bu konuda muhalefetin açıklamalarının, “sanki hükümet oturdu da bu işlerle uğraşıyor” olduğunu söyledi.

TDP Milletvekili Mehmet Çakıcı da yerinden söz alarak Başbakan Yorgancıoğlu’na, Vakıflar Bankası Yönetim Kurulu’nun bilgi verip vermediğini sordu.

Bunun üzerine Yorgancıoğlu, “Benim yetkimle durdurma yapılmadı” dedi.

SANER

UBP Gazimağusa Milletvekili Ersan Saner de, hükümet icraatları ile ilgili gündem dışı konuşma yaptı. Saner, Vakıflar Bankası’nda durdurmaların Savcılık ve Sayıştaylık’tan alınacak raporla yapılmasının doğru olacağını belirtti.

Saner, işten durdurulan insanların aile hayatı kalmadığını, çok sıkıntı çektiğini ifade ederek, geçmişte yapılan sınavların ve işe almaların olduğunu, ancak bundan sonra UBP’lilerin eve gönderilme kaderinin CTP/BG’lilerin elinde olmayacağını kaydetti.

Ersan Saner, UBP grubu olarak, 2004-2009 yılları arasında devlete yapılan istihdamların nasıl yapıldıkları konusunu araştırmak üzere araştırma komitesi kurulması başvurusu yapacaklarını söyledi.

Saner, karayollarında yapılan çalışmalara da değinerek, vizyonun yanlış olduğunu belirterek, bariyerler konusunda eleştirilerde bulundu.

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.