1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. EİDE, BUGÜN ADADAN AYRILIYOR
EİDE, BUGÜN ADADAN AYRILIYOR

EİDE, BUGÜN ADADAN AYRILIYOR

“Her iki tarafın da ne istediği, neyi kabul edip edemeyeceği bellidir. Kritik soru...

A+A-

 

Kıbrıslı Türk Müzakereci Kudret Özersay ile Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, önceki gün bir araya gelerek, müzakere sürecini ele aldı.

Görüşme sonrasında açıklama yapan Özersay, bir saati aşkın süren görüşmede müzakere sürecinin geleceğini ve atılması gereken adımları ele aldıklarını bildirdi.

“Eide’nin yeni üslendiği göreve ciddiyetle yaklaştığını ve zaman kaybedilmemesi gerektiğine vurgu yapan tutumunu görmek bizleri memnun etmiştir” diyen Özersay, görüşmede, 46 yıldır devam eden müzakere sürecinde zaman içinde yerleşen BM parametrelerinden bazıları konusunda Kıbrıs Türk tarafının hassasiyetlerini Eide’ye anlatma fırsatı bulduğunu kaydetti.

Özersay, Kıbrıs Türk tarafının, her iki tarafın da kabul edeceği bir yol haritası üzerinde uzlaşmaya varılırsa, adım adım çözüme gidilebileceğini, bunun için çaba sarf etmeye değer olduğu görüşünü dile getirdi.

Özersay bir soru üzerine Müzakere sürecinde bundan sonra yeni bir aşamaya geçilmesi gerektiğini söyledi.

“Her iki tarafın da ne istediği, neyi kabul edip edemeyeceği bellidir. Kritik soru, iki liderin 17 Eylül’de bir araya gelişi ile başlayacak yeni aşamada gerçek bir müzakerenin yapılıp yapılmayacağıdır” diyen Özersay, Kıbrıs Türk tarafının bu konudaki tutumunun olumlu olduğunu belirtti.

Özersay “Biz tartışma toplantıları şeklinde bir süreç değil, gerçek müzakerenin yapılacağı bir süreç arayışı içerisindeyiz. Artık olumlu ve somut sonuç elde etmek istiyoruz. Eide’ye de bu konudaki beklentimizi net şekilde aktardım. Kıbrıs Türk tarafı olarak biz, ister New York’ta isterse bir başka merkezde iki liderin BM Genel Sekreteri ile üçlü bir görüşme yapabileceğini ve bunun gelinen aşamada süreç açısından yararlı olacağını düşünüyoruz” dedi.

Kıbrıs temaslarını sürdüren Eide, dün de Kıbrıs’ta görevli Birleşmiş Milletler Barış Gücü yetkilileriyle birlikte ara bölgede incelemeler yaptı…

Eide, bugün ise müzakere heyetleriyle görüşmeler yapacak, ardından da adadan ayrılacak.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.