1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. "Ekmek paramızı çalıyorlar"
"Ekmek paramızı çalıyorlar"

"Ekmek paramızı çalıyorlar"

Lefkoşa’daki taksiciler, korsan taksicilerin ve turistik araçların haklarını gasp etmelerine tepki gösterdiler

A+A-

Yeni Bakış Gazetesi’nden Melin Dobran’ın haberine göre; Lefkoşa’daki taksiciler, en büyük sıkıntılarının korsan taksiciler ve turistik araçlar olduğunu söyledi. Şoförler, taksilerin taksimetreye göre ücret aldığını ifade ederek, korsan taksilerin ve turistik araçların ise gelişi güzel para aldığını iddia etti. Taksiciler, ekmek paralarını çalanlar için yasa çıkarılması ve ceza kesilmesi gerektiğini belirtti. Şoförler, para kazanmak için durakta beklediğini ifade ederek, korsan taksilerin ve turistik araçların arı gibi çalıştığını söyledi.

 “Taksicinin ekmek parası yeniyor”

Lefkoşa Taksiciler Birliği Asbaşkanı Menteş Öztürk, sürekli olarak taksicilerin haklarının yendiğini söyledi. Artık turistik arabaların da taksicilik yaptığını ifade eden Öztürk, gelmiş geçmiş bakanların “Yasa çıkartacağız” dediği halde yasa çıkarmadığını belirtti. Korsan taşımacılığa karşı ciddi şekilde önlem alınması gerektiğini söyledi.

Taksiciler ne dedi?

Lefkoşa Taksiciler Birliği Asbaşkanı Menteş Öztürk: Yasa yapılmasını bekliyoruz

“Ben 27 seneden beri bu mesleği yapıyorum. Hep hakkımız yenildi. Haksız kazanç oldu. Artık turistik arabalar da taksicilik yapıyor. Kaç bakan geldiyse, yasa çıkacak dedi. Bu yasa ne zaman çıkacak? Bizim en büyük sıkıntımız korsan taksiler ve turistik araçlardır. Taksiciler, taksimetreye göre para alıyor. Turistik araçlar  ise kendi kafasına göre para alır. Turistik araçlarda sağ kapı olmaması lazım. Kapının yola açılmaması gerekiyor. Salon araca turistik araç iznini nasıl veriyorlar? Bu araçlar muayeneye gittiğinde, arabanın kapısına punto koyuyorlar. Aracı muayeneden çıkardıklarında ise bu puntoyu söküyorlar. Resmen onlara torpil yapıyorlar hem de her konuda. Turistik yazan aracın koçanında otobüs yazıyor. Taksi yazan aracın koçanında ise salon araç yazıyor. Hepsi taksi olarak kullanılıyor. Yaklaşık 5-10 dakikalığına Ulaştırma Bakanlığı’na bağlı izin kurulu başkanı ile görüştük. Konuyla ilgili olarak yasa oluşturup, düzeltme yapılacağını söylemişti. Halen yasa yapılmasını bekliyoruz.”

Mehmet Abdurrahman Albayrak: Yetkililer turistik araçları ve korsan taksicileri nasıl görmüyor?

“Ben 18 yıldan beri taksicilik yapıyorum. 18 yıl önce işler çok iyiydi. Şimdi ise para kazanmak için savaş veriyoruz. En büyük sorunumuz korsan dediğimiz hırsız taksiciler ve turistik araçlardır. Biz ekmek parası için durakta sıra bekleriz, müşteri bekleriz, başkası da gelip bizim ekmeğimizi çalıyor. Bu hırsızların, korsanların ve turistik araçların önlemini alamadıktan sonra bu iş düzelmez. Defalarca söyledik halen ilgilenen veya bir yasa çıkaran yok.

Onlar vızır vızır çalışıyor, biz ise eve bir lokma ekmek götürmek için durakta saatlerce sıra bekliyoruz. Korsanlar daha çok öğrenciye yönelik çalışıyor. Sivil araçla 3 kişi alıyor, 40’ar liradan Lefkoşa’dan Ercan Havaalanı’na götürüyorlar. Korsan taksicilik yapanlarda ve turisttik araçlarda taksimetre yoktur. Otel arabası sanılsın diye T koymuyorlar. Aracın üzerinde üçgeni olmalıdır. Turistik yazısı ise büyük harflerle 50 metreden görünecek şekilde olmalıdır. Turistik, turizm amaçlı verilen izindir. Turiste yönelik tur yolcularını taşıyabilir.

Öğrenci ve normal yolcu götüremez. Yetkililer görevini yapmıyor. Bunları nasıl görmüyorlar anlamıyorum. Aracın üstünde 4 yolcu logosu var ama hangi bölgeye ait olduğu yazmıyor.

 

Örneğin Gazimağusa’daki taksici Lefkoşa’ya gelip iş yapıyor. Hüseyin Özgürgün başbakan iken eylemlerde yüzümüze bile bakmadı. Kemal Dürüst ise ulaştırma bakanıyken önüne gelene T izni dağıttı.”

Özkan Çetinkaya: Korsan taksiye binene de sürene de ceza yazılmalıdır

“Korsan taksiciliğin önüne bir şekilde geçilmesi lazım. Bu da yasa ile olur. Yasa çıkaracaklar ki korsan taksiyi sürene de bu taksiye binene de ceza yazılsın. Bu iş eşya çalmakla aynı şey. Resmen bizim müşterimizi, ekmek paramızı çalıyorlar. Hakkıyla yol parasını çıkarmaya çalışan, her şeyi yasal olan taksici haksız ama taksicinin ekmeğini çalan ve ucuza yolcu taşıyan mı haklıdır? Ben 6 senden beri taksicilik yapıyorum.

Taksiciler geçmişten beri korsan çalışanlarla mücadele ediyor. Bu sorunun acilen önüne geçilmesi gerekiyor. Gün geliyor trafikte stres çekiyoruz, saatlerce durakta sıra bekliyoruz. Bize yazık değil mi? Korsan taşımacılık yüzünden bizim arabalarımız durakta yatıyor. Bu kişilerin mesleki sürüş ehliyeti de yoktur.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.