1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ELEKTRİKSİZLİK CAN SIKTI
ELEKTRİKSİZLİK CAN SIKTI

ELEKTRİKSİZLİK CAN SIKTI

Elektriksizlik can sıktı

A+A-

“38. KKTC Uluslararası Fuarı”nın açılışı, dün 19.30’da yaşanan genel elektrik kesintisinin gölgesinde kaldı; KKTC reyonlarından stant kiralayan birçok firma yetkilisi, saatlerce süren kesinti nedeniyle şikayetçi oldu

DENKTAŞ: ÖNLEM ALMIŞ OLMALIYDIK… “38. KKTC Uluslararası Fuarı”, açıldıktan yarım saat sonra ülke, meydana gelen elektrik arızası nedeniyle karanlıkta kaldı. Türkiye reyonunda jeneratör olması nedeniyle herhangi bir sıkıntı yaşanmazken, KKTC reyonlarından stant kiralayan 90 civarında yerli firma, ürünlerini sergileyemedi. Konuyla ilgili konuşan Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş, “Önlem almış olmalıydık” dedi.

“ÇÖZÜM UFUKTA BİLE DEĞİL”… Birçok firma yetkilisi durumdan şikayetçi olurken, stant kirası olarak toplanan paranın bir kısmıyla en azından bu gibi durumların önlenmesi için bir jeneratör alınabileceğini belirtti. Kıbrıs Türk Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı, önlem almaktan ziyade ülkedeki elektrik sorununa köklü bir çözüm bulunması gerektiğini, ancak bu çözümün ufukta bile görünmediğini kaydetti. Fuar, 15 Haziran’a kadar ziyaretlere açık olacak.

“38. KKTC Uluslararası Fuarı”, dün açılışından yarım saat sonra santrallerdeki arıza nedeniyle meydana gelen kesinti sonucu karanlıkta kaldı. 34 firmanın yer aldığı Türkiye reyonu, jeneratör olması nedeniyle elektrik kesintisinden etkilenmezken, KKTC’ye ait reyonlardan stant kiralayan 90 firma, yaklaşık 2.5 saat elektriksiz kalması nedeniyle mağduriyet yaşadı.

Bazı firma görevlileri, ellerindeki cep telefonlarıyla ziyaretçilere yardımcı olmaya çalışırken, diğerleri karanlığın içinde beklemek zorunda kaldı.

Ülkedeki iki santralde de aynı anda meydana gelen arıza sonucunda saat 19.30’da kesilen elektrikler, saat 20.45’te fuar alanına yeniden verilmeye başlandı. Ancak 10 dakika sonra elektriklerin yeniden kesilmesi, fuara katılan yerli firmaları zor durumda bıraktı.

Stant kirası olarak binlerce TL ödeyen firma sahipleri, özellikle kapalı alanda olanlar ürünlerini sergileyememekten yakınırken önlem olarak fuar alanında bir jeneratör olması gerektiğini belirti.

Denktaş: Önlem almış olmalıydık

Başbakan Yardımcısı Ekonomi Turizm Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş, “Madem ki uluslararası bir fuar düzenliyoruz, Kıbrıs’ta da bu elektrik kesintisi hale daha maalesef bir sorundur, bu önlemi almış olmalıydık” dedi.

Denktaş, fuara katılan firmaların mağduriyetleri varsa bunun nasıl giderilebileceğini, tazmin edilip edilemeyeceğini fuarı organize eden Sanayi Dairesi Müdürü ile görüşeceğini kaydetti.

Denktaş, “Hazırlıklı olunmalıydı. Ancak eldeki imkanlar belli ki bu kadar. Bu akşam (dün akşam) için ivedi olarak yapılabilecek bir şey yoktur” derken, elektrik kesintilerinin sürmesi ihtimaline karşılık fuar alanına elektrik sağlanması için KIB-TEK’e talepte bulunduklarını, bugün elektrik verileceğini söyledi.

Tatar: Büyük talihsizlik

Elektrik kesintisinin fuar alanının büyük bir kısmını etkilemesini “büyük talihsizlik” olarak nitelendiren Maliye eski Bakanı Ersin Tatar, birçok insanın mağduriyet yaşadığını kaydetti. Ülkede yapılması gerek pek çok şeyin mali sıkıntılar nedeniyle yapılamadığını belirten Tatar, “Devletin burayı sahiplenmesi gerekirdi. Firma sahipleri bir aksilik olmuş olabileceğini ancak en azından yetkililerin yanlarında olması gerektiğini söylediler. Sorunu paylaşsalar insanların öfkesi azalacak. Durumdan şikayetçidirler” dedi.

Ali Çıralı: Çözüm ufukta bile yok
Kıbrıs Türk Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı, elektrik kesintilerinin normal olarak karşılanmasının mümkün olmadığını söyledi.

Çıralı, “Fuara katılan firmalar ürünlerini sergileyebilmek için büyük masraf ettiler, stantlar kurdular, personel istihdam ettiler. Planladıkları etkinlikleri elektrik olmaması nedeniyle gerçekleştiremiyorlar. Fuarlar ürünleri teşhir etmek için düzenlenir ancak bu karanlıkta hiçbir şey görünmez. Yani yüz karası” diyerek, yaşanan olumsuzluğa karşılık önlem almaktan ziyade ülkedeki elektrik sorununun çözülmesinin zamanı geldiğini söyledi.

“Elektrik kesintilerinin olmaması lazım. Sadece fuarda değil, evinde olanlar, fabrikada olanlar da mağdur” diyen Çıralı, sürekli elektrik sağlayacak, arz güvenliğinin olabileceği bir altyapının olması gerektiğini ancak elektrik sorununun çözümünün ufukta bile görünmediğini kaydetti.

15 Haziran’a kadar10 gün sürecek olan fuar için stant kirası olara metre kare başına 85TL alınırken, bazı firma sahipleri, KKTC’nin kapalı alan reyonlarında stant kiralamak için 2 bin 625 TL ödedi.

Bahçeci: Herhalde elektrik kesintisi beklenmiyordu
Sercan Görgüner Bahçeci, KKTC’de elektriklerin kesilmesinin sürpriz olmadığını, bu nedenle pek şaşırmadığını söyledi.

“Bir jeneratör olması gerekirdi ama herhalde elektrik kesintisi beklenmiyordu” diyen Bahçeci, uzun zamandır fuara katıldıklarını ve ilk kez böyle bir şey yaşandığını ifade etti.
Bahçeci, “Stant sahipleri karanlık olduktan sonra gerçekten zor durumda kaldı. Umut ediyoruz ki kısa sürede gelecek” dedi.

Güngör: Hoş olmadı
Bir diğer firma yetkilisi İrfan Güngör ise elektriklerin kesik olmasının hoş olmadığını, ışıklar olsaydı stantlarına ilginin daha fazla olacağını kaydetti. Güngör, “İnsanlar ürünleri görebilseler ilgi de duyarlar” dedi.

Açılışta yetkililer yer aldı
KKTC ile Türkiye’den toplan 130 civarında firma ve kuruluşun ürünlerini tanıtacağı “38. KKTC Uluslararası Fuarı” dün 19.00’da açıldı.
Lefkoşa’da Atatürk Kültür Parkı ve Fuar Alanı’ndaki fuarın açılışına Cumhurbaşkanı Vekili ve Meclis Başkanı Sibel Siber, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, Başbakan Yardımcısı Ekonomi Turizm Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş, bazı bakan ve milletvekilleri, Türkiye Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Özgür Volkan Ağar ve Lefkoşa Belediye Başkanı Kadri Fellahoğlu da katıldı.
Fuarda KKTC’den yaklaşık 90 imalatçı, ithalatçı firma ve kuruluş; Türkiye Cumhuriyeti’nden de 34 firma ve kuruluş yer alıyor.

Siber: Ürünlerin uluslararası standartta olması önemli
Cumhurbaşkanı Vekili ve Meclis Başkanı Sibel Siber açılışta yaptığı konuşmada, ülkede imal edilen ürünlerin uluslararası standartlarda olmasının önemini vurguladı.
Siber, “Dünya piyasasında rekabet edebilir koşullara hazırlanmamız gerekiyor, çünkü dünyaya açılacağımız günler yakındır. Uluslararası toplumun bir parçası olacağız ve ürünlerimiz dünya piyasasında sergilenecek” dedi.
Fuarın çok yönlü katkısı olduğunu kaydederek, bunlardan birinin de Kıbrıs Türk üreticilerinin öz güveninin artması olduğunu kaydeden Siber, fuarın tüketicilerin yeni ürünleri tanıması, dış ülkelerdeki tüccarların yeri ürünleri tanıması açısından ekonomiye katkısı olduğunu kaydetti.

Yorgancıoğlu: Fuarlar önem taşıyor
 Başbakan Özkan Yorgancıoğlu da, ekonominin gelişmesi adına fuarlara önem vermenin çok doğru bir yaklaşım olduğunu kaydetti.
Uluslararası rekabete hazır etme, uluslar arası standartta ürün üretme ve ithal ürünlerde standart arama adına fuarların önemli olduğunu kaydeden Yorgancıoğlu, adada varılacak bir antlaşma sonrası Güney Kıbrıs’ta üretilen mallar ile rekabet edebilmek açısından fuarların katkısının önemli olduğunu ifade etti.
Yorgancıoğlu , “Ülkemizde yapılan üretimin muhtemel bir çözümden sonra Rum tarafıyla da rekabet edebilecek bir noktaya taşınması açısından da fuarın önemi vardır… Bu standartlara ulaşabilme adına yardım etmek hepimizin amacıdır” dedi.

Ağar: İlişkilerin gelişmesinde katkısı büyük olacak
Türkiye Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Özgür Volkan Ağar da, fuarın KKTC ile olan ilişkilerin gelişmesine katkısının büyük olacağını belirtti ve “Türkiye her zaman KKTC’nin dünya ekonomisine entegre olması ve küresel dış ticaretten hak ettiği payı alması için tüm imkânlarını seferber etmiştir” dedi.
Türkiye’nin fuara geçen yıl 32, bu yıl ise 34 firma ile katıldığına işaret eden Ağar, “Bu katılım, ortak iş ve işbirliği imkânlarına olan inancımızın göstergesidir” dedi.
KKTC ile olan dış ticaret hacminin 2013’de 1,2 milyar dolar olduğunu kaydeden Ağar, “İlerleyen günlerde bu hacmin daha da artacağına olan inancımız tamdır” dedi.
Ağar, “(KKTC) Ekonomik, siyasi, ticari ve toplumsal alanlarda işbirliği yapmayı arzuladığımız çok önemli bir partnerimizdir” dedi.

Denktaş’tan temenni
Başbakan Yardımcısı Ekonomi Turizm Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş da, “Üreticilerimizin dünya standartlarına uygun ürünleriyle, sertifikasyon ve kalite açısından en üst düzeye ulaşmış şekliyle, teknolojilerini yenileyebilecek ekonomik yapıya kavuşmuş şekliyle uluslararası fuarlarda kendi ürünlerimizi pazarlarken de görmeyi temenni ederim“ dedi.

Maliyeti düşürme çalışması
Bakanlık olarak üretim maliyetlerini düşürme üzerinde bir çalışmaları bulunduğunu kaydeden Denktaş, alternatif enerji kaynakları kullanarak üretim maliyetini düşürme yönündeki bu çalışmaları için pilot bölge olarak Lefkoşa Sanayi Bölgesi’ni seçtiklerini ifade etti. Denktaş, girişimin başarılı olması halinde uygulamanın diğer sanayi bölgelerine de hayata geçirilebileceğini belirtti.

Kıbrıs Türk Standartları Enstitüsü
Bakanlık olarak ikinci çalışmalarının Türk Standartları Enstitüsü ile imzaladıkları protokol kapsamında Kıbrıs Türk Standartları Enstitüsünü kurmak olduğunu kaydeden Denktaş, “Türkiye pazarı yeterince açık değil, giremiyoruz diye en fazla şikâyetçi olanlardan biriyim. Ama bu şikâyetleri yaparken farkında olduğum bir şey var burada sertifikasyon açısından özellikle büyük eksikliklerimiz var. Laboratuar açısından eksikliklerimiz vardır” dedi.
Denktaş, “Avrupa pazarına giren Türkiye pazarına ulaşmak için Avrupa Birliği standardında sertifikasyonlu ürünler üretmemiz gerekir” dedi.
İhracatta ve üretimde yaşanan gelişmenin de yeterli olmadığını ifade eden Denktaş, “Türkiye’den su geldikten sonra tarım sanayisinin gelişeceğini öngörerek ona göre hazırlığımızı yapabilmek ev ödevlerimizden birisidir” dedi.

Sanayi bölgelerine demokratik yöntemlerle seçilmiş yönetimler
Sanayi bölgelerini daha düzenli bir hale getirmek için bazı yapısal değişikliklere gideceklerini ifade eden Denktaş, sanayi bölgelerinde sanayideki işletmecilerin yer aldığı yönetimler kurmayı öngördüklerini ifade etti.
Başbakan Yardımcılığı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanlığı’na bağlı Sanayi Dairesi Müdürlüğü’nce düzenlenen fuar, cuma ve cumartesi günleri 19.00–24.00, diğer günlerde 19.00–23.00 saatleri arasında halkın ziyaretine açık olacak.

Fuara Turizm Tanıtma ve Pazarlama Dairesi de katılacak
Bakanlık açıklamasında, geçen yıl fuara, KKTC’den 90 firma, kurum ve kuruluş; Türkiye’den ise 30 firma temsilcisinin katıldığı ve fuarı yaklaşık 50 bin kişinin ziyaret ettiği; bu yıl ziyaretçi sayısının artmasının beklendiği ifade edildi
Saygı duruşunun yapıldığı, ardından İstiklal Marşı’nın okunduğu fuar açılışında, Gençlik Dairesi Müdürlüğü Halk Dansları Topluluğu da bir gösteri sundu.

Kıbrıs

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.