1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. EMAİL YERİNE FAKS GİDİNCE...
EMAİL YERİNE FAKS GİDİNCE...

EMAİL YERİNE FAKS GİDİNCE...

İnternet kesik... Raporlar faks olarak gönderildi ve;

A+A-

Meteoroloji Dairesi Müdürü  Raif İlke Buran, Güzleyurt’ta önceki gün etkili olan yağış konsunda önceden hazırladıkları hava raporlarının internetin kesik olması nedeniye basın kuruluşlarına uşlaşmadığını ve raporları faksla geçtiklerini söyledi. Buran, “Raporlar faksla gitti ama medya kuruluşları email ortamına alıştığı için bu faksları değerlendirmemişler” dedi.

Buran, ayrıca, bölgesel kötü hava şartlarını tespit edemediklerini, bunun için meteorolojik radara ihtiyaçları olduğunu söyledi.

Meteoroloji Dairesi Müdürü Raif İlke Buran, Güzelyurt Belediye Başkanı Mahmut Özçınar’ın, açıklamasında, bölgede etkili olan yağmurla ilgili Meteoroloji’nin önceden uyarı yapmamasını eleştirmesine yanıt vererek, şöyle konuştu:

“Biz meteoroloji raporlarımızda gökgürültülü sağanak yağış olacağını akşam saatlerinde belirtmiştik. Öğlen ve akşam raporlarımızda da yer yer etkili yağış beklediğimizi belirttik. Fakat internet hatlarındaki arıza nedeniyle bu basına ulaşmamış. Ulaşmadığını tespit edince, abonelerimize faks aracılığıyla ilettik. Raporlar faksla gitti ama medya kuruluşları email ortamına alıştığı için bu faksları değerlendirmemişler. Bizim de elimizden gelen  buydu, internetten gitmediği için faksdan göndermek zorunda kaldık, o da ulaşmamış, o konu da bir sıkıntı yaşandı ama bizim raporlarımızda var.”

Meteorolojik radarın alınması şart

Meteoroloji Müdürü Raif İlke Buran, “İnternet ve faksdan ulaşılmadıysa, etkili yağış bekleniyor diye telefonla da mı uyarı yapılmadı?” sorusu üzerine, “Telefonla uyarma imkanınız olmadı. Telefon ve internet hatları bir ara gitti geldi. Tam da yağış o saatlerde oldu. Böyle bir sıkıntı yaşanmış oldu” dedi.

“Hava tahminleri bir gün öncesinden de açıklanıyor: Yağmurdan önceki gün, etkili yağış bekleniyor diye uyarı yapılmadı mı?” sorusuna karşılık ise Buran, “Bir gün öncesinde haritalarımızda öyle bir belirti beklentisi yoktu. Öğleden sonra yapılan üst atmosfer sondajında ‘şiddettli kararsızlık’ tespit ettik, tabi bunu tespit etmek, uydu görüntülerinde o kadar kolay değil, bir meteorolojik radarınızın olması şart. O da Meteroroloji Dairesi’nin bir eksikliği, meteorolojik radarımız şuanda yok. O yüzden kısa süreli ihbarları çıkaramıyoruz. Yani, bölgesel olarak şuanda Güzelyurt bölgesinde şu olacak, Lefkoşa’da bu olacak diyemiyoruz. Bu, teknolojik eksiklikten kaynaklanıyor. Meteorolojik radarın alınması şart. Bunu gündeme getirdim. Göreve 5 Mart’ta başladım, bu konuda Bakanlıkla istişare içinde çalışıyoruz” şeklinde cevap verdi.

Raporlar belediyelere de gitsin

Buran, hava raporlarının belediyelere ve yerel yönetimler de gitmesi için girişim yapacağını da belirterek, “Artık hava raporları bundan sonra beldiyelere de gitsin bu konuda tedbir alınsın” dedi.

Diyalog

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.