1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. EROĞLU, ENGELLİLER FEDERASYONU HEYETİNİ KABUL ETTİ
EROĞLU, ENGELLİLER FEDERASYONU HEYETİNİ KABUL ETTİ

EROĞLU, ENGELLİLER FEDERASYONU HEYETİNİ KABUL ETTİ

Eroğlu, engelli bireylerin sorunlarının asgariye inmesini, hatta sıfırlanmasını diledi.

A+A-

CUMHURBAŞKANI EROĞLU, ENGELLİLER FEDERASYONU HEYETİNİ KABUL ETTİ

ENGELLİLER FEDERASYONU, ENGELLERİN AŞILMASI İÇİN CUMHURBAŞKANI’NDAN DESTEK İSTEDİ

EROĞLU: “İNŞALLAH SENEYE HİÇBİR SORUNUNUZ KALMAZ... DERNEKLER YASASI KONUSUNDA BİR ENGELLEME VAR”

YÜCETÜRK, 11 MADDEDE SORUN VE TALEPLERİNİ SIRALADI; ENGELLİ İSTİHDAMIYLA İLGİLİ YASAYA UYULMAMASINDAN, ULAŞIM VE DOLAŞIMLA İLGİLİ SORUNLARINDAN YAKINDI

“3 Aralık Dünya Engelliler Dayanışma Günü” nedeniyle Engelliler Federasyonu’ndan bir heyeti kabul eden Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, engelli bireylerin sorunlarının asgariye inmesini, hatta sıfırlanmasını diledi.

Eroğlu, federasyonun her yıl bu günde gündeme getirdiği sorunlar dosyasının bu yıl biraz hafiflediğini belirterek, özellikle yeni Dernekler Yasası’nın yürürlüğe girmemesinin büyük eksiklik olduğunu; diğer sorunların aşılması için de ilgili bakanlarla görüşeceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu Başkanı Derviş Yücetürk ve federasyonu oluşturan derneklerin başkan ve temsilcilerinden oluşan heyeti kabul etti. Yücetürk, sorunlarının çözümü için Cumhurbaşkanı Eroğlu’ndan destek istedi.

YÜCETÜRK: “KUTLAMADAN ÇOK SORUNLARI AKTARIYORUZ”

Görüşmede konuşan Federasyon Başkanı Derviş Yücetürk, BM’nin kararıyla 20 yıldan beri 3 Aralık Dünya Engelliler Dayanışma Günü’nü kutladıklarını; kutlamadan çok var olan sorunlarını üst düzey yetkililere aktarmaya çalıştıklarını ifade etti.

Henüz çözümlenmemiş çok sorunları bulunduğunu ve yarı yolda olduklarını kaydeden Yücetürk, talepler listesinin 14 maddeden 11 maddeye indiğini belirtti. Yücetürk, Rauf Raif Denktaş Görme Engelliler Okulu’nun öğretmen ihtiyacının 10 yıldır giderilmemesinden yakındı.

ÖZEL EĞİTİM YASASI... ENGELLİ DEĞERLENDİRME TÜZÜĞÜ...

Esas taleplerinin kadük olan Özel Eğitim Yasası’nın yeniden gündeme getirilerek, Meclis’ten geçirilmesi olduğunu ifade eden Derviş Yücetürk, Dernekler Yasası’ndan da büyük rahatsızlık duyduklarını, özellikle bilet satışıyla ilgili düzenlemelerin yapılmasını istedi.

Derviş Yücetürk, çok uğraş verdikleri Engelliler Yasası değişikliğinin yürürlüğe girdiğini ancak Engelli Değerlendirme Tüzüğü çıkarılamadığı için sorun yaşadıklarını söyledi.

“ENGELLİ YAŞAM EVİ’NİN TEMELİ ATILSIN”

Lefkoşa-Gazimağusa anayolunda, Demirhan yakınlarında inşa edilecek 48 yataklı Engelli Yaşam Evi’nin temelinin bir an önce atılmasını istediklerini ve ilgili bakandan “ocak-şubat” diye söz aldıklarını ifade eden Yücetürk, Cumhurbaşkanı Eroğlu’ndan konunun takipçisi olmasını istedi.

Engelliler Federasyonu Başkanı Derviş Yücetürk, engellilerin ulaşım ve dolaşım sorunlarına da değindi ve yollarla kaldırımlardaki engellere dikkat çekti. Yanlış parklar, düzensizlik, yetersiz sinyalizasyon, yanlış yerlere ağaç dikimi ve benzeri sorunlar yüzünden engellilerin ulaşımda büyük sıkıntılarla karşılaştığını belirten Yücetürk, bu sorunların aşılmasında belediyelere büyük görev düştüğünü kaydetti. Yücetürk, gerekli kaynağın Türkiye’den veya uluslararası kuruluşlardan sağlanabileceğini anlattı.

İSTİHDAMLA İLGİLİ YASAYA UYULMUYOR

Yasaya rağmen engellilerin istihdamında yeterli orana ulaşılamadığını, geçen yıl sadece 7 engellinin özel sektörde istihdam edildiğini ve iş bekleyen 300 kişi bulunduğunu söyleyen Derviş Yücetürk, örneğin LTB’de 40 engelli çalıştırması gerekirken sadece 3 engelli çalıştığını söyledi. Yücetürk, LTB’nin özel durumunu bildikleri için üzerine gitmek istemediklerini ancak Çalışma Dairesi’nin yasaya uymayanlara ceza uygulaması gerektiğini belirtti.

TAPU SORUNU

Yücetürk, engelliler için okul ve yurt yaptırdıkları arazilerin tapusunu yıllardır alamadıklarını da ifade ederek, Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun başbakanlığı döneminde 1985’te verilen arazilerin tapusu için yardım istedi.

Sicil numarası alma sorunu yaşayan federasyonun çıkardığı piyango biletlerini resmi makamlara satmakta sorun yaşadıklarını, Cumhurbaşkanlığı’ndan da bin TL’lik bilet parası almayı beklediklerini ifade eden Yücetürk, bu sorunun yasa gücünde kararnameyle çözümlenmesini istedi.

Yücetürk, uluslararası örgütlere kayıtlarını da bu sorundan dolayı yaptıramadıklarını belirterek, önlerinin açılmasını talep etti.

EROĞLU: “SORUNLARIN SIFIRLANMASINI DİLERİM”

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu da her Dünya Engelliler Günü’nde engellilerin sorunlarının asgariye indirilmesini, hatta sıfırlanmasını dilediklerini belirterek, federasyonun sorun ve taleplerini içeren dosyasının bu yıl biraz hafiflediğini söyledi.

“İnşallah seneye böyle zamana hiçbir sorun kalmaz” diyen Cumhurbaşkanı Eroğlu, Dernekler Yasası konusundaki itirazlara katıldığını ve tasarının Meclis’e gönderildiğini kaydetti. Eroğlu, AB’ye, sorulan sorular üzerine cevaplar gönderildiğini, buna rağmen tasarının Meclis komitesinden çıkamadığını; bir engelleme olduğunun görüldüğünü belirtti.

Eroğlu, Dernekler Yasası’nın Meclis’ten geçmemesinin büyük eksiklik olduğunu ifade ederek, bunun giderilmesi gerektiğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, federasyonun diğer sorun ve taleplerini ilgili bakanlarla görüşeceğini, haklı taleplerinin yerine getirilmesi için Cumhurbaşkanı olarak gerekli temasları yapacağını söyledi.

Eroğlu, “Seneye inşallah sorunlarınız çözülmüş olarak gelirsiniz” dedi.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.