1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. EROĞLU: “SAĞLIKTA KISITLAMA OLAMAZ”
EROĞLU: “SAĞLIKTA KISITLAMA OLAMAZ”

EROĞLU: “SAĞLIKTA KISITLAMA OLAMAZ”

Dünya Hemşireler Günü vesilesiyle, bugün, Thalassaemia Merkezi Konferans Salonu’nda tören düzenlendi. Konuşmacılar törende, hemşire sayısındaki eksikliği öne çıkardı.

A+A-

EROĞLU: “ÖNCE HÜKÜMETİN EKSİK OLAN KADROLARI TAMAMLAMASI GEREKİR... SAĞLIKTA KISITLAMA OLAMAZ”

GÜLLE: “SAĞLIKTA YENİDEN YAPILANMAYI BAŞARACAĞIZ"

KÖSE: “GELMİŞ GEÇMİŞ TÜM SİYASİ YÖNETİCİLER, SAĞLIKTA VAR OLAN SORUNLARIN ÇÖZÜME KAVUŞTURULABİLMESİ İÇİN TAŞ ÜSTÜNE TAŞ KOYMA BECERİSİNİ GÖSTEREMEMİŞLERDİR”

ÇOBAN: “BİRÇOK NEDENDEN DOLAYI BUGÜN ÜLKEMİZDE HEMŞİRELİK VAR OLMA VEYA YOK OLMA NOKTASINA GELMİŞTİR”

KAPTAN: “BU İŞİ BİTİRECEĞİZ SÖZÜMÜZÜ YERİNE GETİRECEĞİZ”

 Dünya Hemşireler Günü vesilesiyle, bugün, Thalassaemia Merkezi Konferans Salonu’nda tören düzenlendi. Konuşmacılar törende, hemşire sayısındaki eksikliği öne çıkardı.

Törene Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Sağlık Bakanı Ahmet Gülle de katıldı. Törene katılmayan Meclis Başkanı Sibel Siber ve Maliye Bakanı Zeren Mungan ise mesaj yolladı.

“Hemşirelerin sorunlarını objektif bir şekilde aktardıklarmalarından dolayı”, gazeteciler Hüseyin Ekmekçi ve Alihan Pehlivan’a, televizyon kanallarından ise Ada TV ve Kıbrıs Genç TV’ye plaket verildi. Törende ayrıca hemşirelik görevinde 25 yılını dolduran ve emekli çıkan hemşirelere de anı plaketi sunuldu.

EROĞLU

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, törende yaptığı konuşmada, hemşire sayısının bir elin parmakları kadar olduğu 1960’lı yıllar ile bugünün imkânları arasında büyük farklılıklar bulunduğunu ancak amacın her dönemde de aynı olduğunu vurguladı. Eroğlu, “Amaç neydi, insan sağlığına hizmetti” dedi.

Eroğlu, sağlık alanında yasal ve diğer sıkıntıların giderileceğine inandığını belirterek, sendikanın hükümetle işbirliğinin her zaman çalışanın yararına olacağını belirtti.

Hemşire ve doktorların her zaman kendilerinden fedakârlık beklenen insanlar olduğunu belirten Eroğlu, iyi muamele gören bir hastanın gördüğü muameleyi hastaneden çıktıktan sonra uzun süre anlattığını kaydetti. Eroğlu, “Demek ki insanoğlu doktordan ve hemşireden hep iyi muamele ve güleryüz istiyor” dedi.

Yüksek hemşire sayısının artmasından ve eksikliklerin giderilmesi için Bakanlığın gösterdiği ilgiden duyduğu memnuniyeti dile getiren Eroğlu, “Her mesleğin zorlukları vardır. Bu zorlukların aşılabilmesi için neler yapılabilir. Kadro eksikse kadronun tamamlanması lazım. Yani 3 hemşirenin yapacağı işi bir hemşireye yaptırırsanız o hemşirenin yorgunluk anında bazı ihmalleri olabilir. Bazı ihmallerin önüne geçmek için önce hükümetin eksik olan kadroları tamamlaması gerekir. Sağlıkta kısıtlama olamaz” dedi.

Eroğlu, tüm hemşirelerin Hemşire Günü’nü de kutladı.

GÜLLE

Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, uzun yıllar doğru vizyon olmaması, ekonomik ve sosyal sıkıntılar nedeniyle yapılanmayı bir türlü gerçekleştirmediklerinden dolayı bugün önemli sıkıntılar yaşadıklarını belirtti.

Yaşanan sorunların üzerine yeni bir vizyonla yaklaşılması gerektiği ifade eden Gülle, verimliliğin ve sürdürülebilirliğin vizyonun önemli bir parçası olduğunu belirtti ve sıkıntılara çözüm bulma kapasitesinin önemini vurguladı.

HEMŞİRELER BİRLİĞİ YASASI GEÇTİ

Hemşirelik alanında öncelikli konunun mesleğin saygın bir hale gelmesi olduğunu kaydeden Gülle, mesleğin daha saygın bir hale getirilmesinde, Hemşireler Birliği Yasası’nın çıkartılmasının çok önemli olduğunu, Hemşireler Birliği Yasa Tasarısı’nın, Bakanlar Kurulu’ndan on gün önce geçirildiğini duyurdu.

İkinci en önemli konunun ise hemşirelerin çalışma düzeni olduğunu ifade eden Gülle, vardiya tüzüğü için çalışmaların da devam ettiğini aktardı.

Hemşire ihtiyacının karşılanması açısından 2013’ün kayıp bir yıl olduğunu kaydeden Gülle, bunun çok ciddi boşluklar yarattığını ifade etti.

Bu yıl Kamu Hizmeti Komisyonu aracılığıyla 40 münhal açıldığını, söz konusu münhalların 11’inin dışarıdan doldurulduğunu, geriye kalan 29’unun ise içerden doldurulduğunu anlatan Gülle, Kamu Sağlık Çalışanları Yasası değişiklikleri üzerinde çalışmaların sürdüğünü kaydetti.

Sağlık sisteminin yapılandırılması için dört komitenin çalışma yürüttüğünü kaydeden Gülle, “Sağlıkta yeniden yapılanmayı başaracağız” dedi.

Sağlık alanında sürekli eğitimin önemine de dikkat çeken Gülle, “Bu konuda birlikte önümüzdeki günlerde çok somut planlarla gerekli adımı atacağız” dedi.

Hasta ve hasta yakınları ile iyi iletişimin de önemini vurgulayan Gülle, “Bilimsel araştırmalar, diğer faktörlerin değişmediği hallerde bile hasta yakınları ve hastaların iyi bilgilendirilmesiyle sağlıktaki kalitenin yüzde 20 oranında arttığını ortaya koymuştur” dedi.

KÖSE

Kıbrıs Türk Hemşireler ve Ebeler Sendikası Başkanı Oğuz Köse, konuşmasında sendika başkanlığını gelecek ay bırakacağını açıkladı. Köse, “Gelmiş geçmiş tüm siyasi yöneticiler sağlıkta var olan sorunların çözüme kavuşturulabilmesi için taş üstüne taş koyma becerisini gösterememişlerdir” dedi.

Köse, bazı sendikalarla birlikte mücadele verdiklerini belirtti, ancak bazı sendikaları da sadece sendikal rekabet yapmasından dolayı eleştirdi.

Hemşire eksikliğini vurgulayan Köse, “Ekonomik paket bahane ederek, artan nüfus ve yeni açılan servislere rağmen istihdam yapılmaması çalışan arkadaşlarımızın omzundaki yükleri fersah fersah arttırmıştır” dedi.

Hemşire kadrolarını düzenleyen Kamu Sağlık Çalışanları Yasası’nda düzenlemeye gidilmesinin bazı kesimler tarafından engellendiğini kaydeden Köse, “Önümüzdeki ay sendikamızın gerçekleştireceği kurultayında görevimi kendi içimizden gelen başka bir meslektaşa bırakacağımı, hali ile size son kez sendika başkanı olarak hitap ettiğimi beyan etmek isterim” dedi.

Köse, tüm hemşirelerin hemşireler günü de kutladı.

ÇOBAN

KKTC Sağlık Bakanlığı Hemşirelik Hizmetleri Uzmanı Hem. İsmet Çoban ise Uluslararası Hemşireler Konseyi’nin hemşirelik iş gücü planlaması için çağrıda bulunduğuna dikkat çekerek, ülkedeki hemşire eksiğinin hemşire iş gücü planlamasının doğru yapılmaması ve bazı unsurların göz ardı edilmesinden kaynaklandığını belirtti.

On yıl önce hazırlanan hemşire iş gücü planlamasında bugünkü ihtiyacın bin 70 olarak belirlendiğini kaydeden Çoban, “planlamanın hazırlandığı yıldan itibaren her yıl 50 hemşire istihdam yapılsaydı bu yıl hemşire eksiği yaşanmış olmayacağını” vurguladı.

Toplumun hemşireleri nasıl gördüğüne de önem vermeleri gerektiğini belirten Çoban, “Gerek siyasi, gerek örgütsel, gerek mesleksel, birçok nedenden dolayı bugün ülkemizde hemşirelik var olma veya yok olma noktasına gelmiştir. Öncelikle sağlık sistemi içerisinde ‘neden var olduğumuzu’ tekrar tekrar, gözden geçirmemiz gerekmektedir” dedi.

KAPTAN

Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS) Başkanı Ahmet Kaptan ise, vatandaşların Kamu Sağlık Çalışanları Yasası’ndan kaynaklanan sıkıntılardan dolayı sağlık hizmetlerinden gerektiği kadar yararlanamadığını savundu.

Sağlık sektöründe çalışanları güncel bir Kamu Sağlık Çalışanları Yasasına kavuşturma sözü verdiklerini, bu sözü Kıbrıs Türk Hemşireler ve Ebeler Sendikası Başkanı Oğuz Köse ile birlikte verdiklerini kaydeden Kaptan, Oğuz Köse’ye sendikadaki görevini bırakmama çağrısında bulundu.

Kaptan, “Bu işi bitireceğiz sözümüzü yerine getireceğiz” dedi.

ATATÜRK BÜSTÜNDE TÖREN

Sendika yetkilileri ile bir grup hemşire Atatürk büstünde Hemşire Günü nedeniyle düzenlenen törene katıldı. Törende büste çelenk bırakıldı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.