1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. EROĞLU VE ANASTASİADİS GÖRÜŞMESİNDE NELER OLUYOR
EROĞLU VE ANASTASİADİS GÖRÜŞMESİNDE NELER OLUYOR

EROĞLU VE ANASTASİADİS GÖRÜŞMESİNDE NELER OLUYOR

İddiaalara göre

A+A-

 

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’yla 4 Temmuz Cuma günü yapacağı görüşmede, Güven Yaratıcı Önlemlere (GYÖ) ilişkin 15 maddelik bir öneri sunacağı iddia edildi.

Simerini gazetesi, “15 GYÖ’lü Liste – Geçiş Dönemleri Konusunda Taraflar Arasında Görüş Ayrılığı” başlıkları altında verdiği haberinde, Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in cuma günü gerçekleştirilecek liderler görüşmesinde 15 maddelik Güven Yaratıcı Önlemler önerisi sunacağını ileri sürdü.

Haberde, Anastasiadis’in önereceği GYÖ’lerin arasında yeni sınır kapılarının açılması, kapalı bölge Maraş’ın açılması ve teknik komitelerin yeniden faaliyet geçmesi önerilerinin de bulunduğu öne sürüldü.

Habere göre, Anastasiadis ayrıca, müzakere sürecinde al-ver aşamasına geçilebilmesi için tarafların tüm müzakere başlıklarına ilişkin özlü öneriler sunması gerektiğini de yineleyecek.

MÜZAKERECİLERİN GÖRÜŞMESİ

Öte yandan gazete, Kıbrıs Türk ve Rum müzakerecileri Kudret Özersay ve Andreas Mavroyannis’in dün bir araya geldiklerini ve “çok iyi bir ortamda geçen görüşmede” liderlerin cuma günü yapacakları görüşmede ele alacakları konularla Güven Yaratıcı Önlemlere ağırlık verdiklerini iddia etti.

Gazeteye göre, Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis konuya ilişkin açıklamasında, müzakereciler görüşmesinde “AB konuları, merkezi hükümetin yetkileri ve geçiş dönemlerinin” ele alındığını söyledi.

Hristodulidis, Kıbrıs Rum tarafının dünkü görüşmede “federal yasalar, eski eylemler ve geçiş dönemleri”, Kıbrıs Türk tarafının ise “oluşturucu eyaletlerdeki yerleşim ve ikamet konularında” belge sunduğunu belirtti.

Hristodulidis ayrıca müzakerecilerin cuma günü yapılacak Anastasiadis-Eroğlu görüşmesinin hazırlığını da yaptıklarını vurguladı.

GEÇİŞ DÖNEMLERİ KONUSUNDA FİKİR AYRILIKLARI

Gazete ayrıca geçiş dönemlerine ilişkin taraflar arasında büyük fikir ayrılığının gözlemlendiğini ileri sürerek, “Kıbrıs Rum tarafının, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin devamlılığını sağlamak açısından geçiş dönemlerini istemesine karşın Kıbrıs Türk tarafının, partenojenez mantığı güderek geçiş dönemlerine karşı çıktığı” iddiasında bulundu.

Fileleftheros gazetesi ise haberini “Özersay’dan ‘Merhum’ İçin Uzun Hava – Türk Tarafı Geçiş Dönemleri Kabul Etmiyor, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Varlığını Reddediyor” başlıkları altında verirken, Kıbrıs Türk tarafının geçiş dönemlerini kabul etmediğini ve Kıbrıs sorununda anlaşmanın referandumların hemen ardından geçerli olmasını talep ettiğini iddia etti.

Kıbrıs Türk tarafının Türkiye’nin “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin ölü olduğu şeklindeki teziyle tamamen hem fikir olduğunu” savunan gazete, müzakerelerin dünkü görüşmesinde Kıbrıs Rum tarafının “federal yasalar, eski eylemler ve geçiş dönemlerine, Kıbrıs Türk tarafının ise oluşturucu eyaletlerdeki yerleşim ve ikamet konularına ilişkin belge sunduklarını” yazdı.

Haberde, müzakerecilerin dün ayrıca AB konusuna geniş şekilde değindikleri de belirtildi.

Gazete, Kıbrıs Rum tarafının dün sunduğu belgede, “1960 yılından beridir Birleşmiş Milletler (BM) ve 2004 yılından beridir Avrupa Birliği (AB) üyesi olan Kıbrıs Cumhuriyeti’nin anlaşma sonrasında da var olmayı sürdüreceğini belirttiğini” yazdı.

Kıbrıs Rum tarafı “anlaşma sonrasında devletin federasyona dönüşmesi, seçimlerin gerçekleşmesi ve kurumları işleyişi için geçiş döneminin olması gerektiğini” savundu.

Kıbrıs Türk tarafının ise, “Annan Planı mantığında hareket ederek, iki varlığın dağılmasını ve iki oluşturucu devletçik tarafından oluşturulacak yeni bir tanesinin kurulmasını istediğini” savunan gazete, AB konusunda da görüş ayrılıklarının önemli boyutta olduğunu öne sürdü.

Habere göre Kıbrıs Rum tarafı, AB normlarının benimsenmesi ve kalıcı sapmaların olmamasını talep ederken, Kıbrıs Türk tarafı “AB normlarının uygulanmasını istemiyor ve birincil hukuk halini alacak kalıcı sapmalar talep ediyor”.

Gazete ayrıca, Özersay’ın görüşme sonrasında yaptığı açıklamaları da yansıttı.

Haravgi gazetesi “Anastasiadis ve Eroğlu, GYÖ ve Teknik Komiteleri Görüşecekler” başlıklı haberinde Anastasiadis’in Eroğlu’yla görüşmesinde 16-17 maddelik bir GYÖ paketi sunacağını iddia etti.

Gazete, Anastasiadis’in öneri paketinde kapalı bölge Maraş’ın iadesi ve bazı sınır kapılarının açılması konularının da bulunduğunu; Kıbrıs Türk tarafının Maraş’ın açılmasını bütünlüklü çözümün bir parçası olarak görmesine karşın konunun Türkiye’yle de müzakere edilmekte olduğunu savundu.

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’in çabalarının sonuçsuz kaldığını hatırlatan gazete, Kıbrıs Rum tarafının önerilerini cuma gününe kadar kesinleştirileceğini belirtti.

Gazete, komitelere ilişkin olarak ise Kültürel Miras komitesinin yanı sıra, Çevre, Suç ve Suçla Mücadele, Ekonomi, Sağlık, Geçiş Kapıları ve Frekans Teknik Komiteleri’nin söz konusu olduğunu yazdı.

Alithia gazetesi ise konuya ilişkin haberini “Müzakereciler Cuma Günkü Görüşmenin Hazırlığını Yaptılar” başlıklarıyla yansıttı.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.