1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ERTUĞ: “TEMSİLCİLERİN ZİYARET TARİHİ ARTIK BELLİ OLMALI”
ERTUĞ: “TEMSİLCİLERİN ZİYARET TARİHİ ARTIK BELLİ OLMALI”

ERTUĞ: “TEMSİLCİLERİN ZİYARET TARİHİ ARTIK BELLİ OLMALI”

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun Sözcüsü ve Özel Temsilcisi Osman Ertuğ, Kıbrıslı Türk ve Rum temsilcilerin Ankara ve Atina’ya karşılıklı ziyareti için artık tarihin belli olması gerektiğini söyledi.

A+A-

CUMHURBAŞKANI’NIN ÖZEL TEMSİLCİSİ ERTUĞ, RUM TEMSİLCİ MAVROYANNİS’E PAZARTESİ GÜNÜ İÇİN GÖRÜŞME ÇAĞRISI YAPTI

“ZAMAN KAYBEDİCİ DEĞİL, SONUÇ ALICI SÜREÇLERE GİRMEK GEREKİR”

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun Sözcüsü ve Özel Temsilcisi Osman Ertuğ, Kıbrıslı Türk ve Rum temsilcilerin Ankara ve Atina’ya karşılıklı ziyareti için artık tarihin belli olması gerektiğini söyledi.

BRT’ye özel demeç veren Ertuğ, “Tarihi artık saptamalıyız” diyerek Rum Temsilci Andreas Mavroyiannis’e Pazartesi günü görüşme daveti yaptığını da açıkladı.

Liderlerin görüşme tarihinin henüz netleşmediğini belirten Ertuğ, ortak açıklamanın Rum iç kamuoyundaki dengelere göre hazırlanamayacağını ifade etti.

Özel temsilcilerin çapraz ziyareti ile ilgili son durumun ne olduğunun sorulması üzerine Ertuğ, Rum Temsilci Andreas Mavroyiannis’e BM aracılığı ile 21 Ekim Pazartesi günü görüşme daveti yaptığını söyledi.

Ertuğ, “Tarihi ve detayları belirlemek için kendisine en geç Pazartesi gününe kadar görüşme daveti yaptık. Bu görüşmeler psikoloji ve siyasi önem taşımaktadır. Tarafların birbirini tanımasına yardımcı olacaktır. Ama esas müzakere yeri burasıdır, Kıbrıs’tır. Bunu en iyi bir şekilde kullanmamız lazım” dedi.

“KARARI TÜRKİYE VE YUNANİSTAN VERDİ, GERİYE KALAN AYRINTILARDIR”

Mavroyiannis ile detayları görüşmeleri gerektiğini ifade eden Ertuğ, “Bunun kararını Türkiye ve Yunanistan vermiştir. Geriye kalan ayrıntılardır. Tarihini, nerede görüşme olacağını, nerelerin ziyaret edilebileceğini konuşmak gerekir. Bunları iyi niyetle konuşacağız… Umarım bu noktadan sona geri dönüş olmaz… Olursa da bizden kaynaklanmaz ” diye konuştu

“Daha tarih bile saptanmadı mı?” sorusu üzerine Ertuğ, tarih saptanması için iki tarafın razı olması gerektiğini söyledi belirtti.

Osman Ertuğ, “Bazı tarihler var, bunları konfirme etmek gerekir.  Biz hazırız. Kesin tarihe dönüşmesi için karşı tarafın evet demesi lazım” ifadelerini kullandı.

Liderler görüşmesi için 4 Kasım’a Kıbrıs Türk tarafının “evet” dediğini, Rumların ise zaman istediğini kaydeden Ertuğ, Rumların ortak açıklama talebine işaret etti.

Ortak açıklama olmasa da liderlerin görüşmelere devam etmesi gerektiğini ifade eden Ertuğ,  “ 8 ay geçti… Artık bu iş başlamalı… Ön koşullar istendi… Türkiye ile görüşmek istendi.. Ama kimin her bu işte isteksiz olduğunu görülmeli” dedi…

Ortak açıklama üzerinde iyi niyet ve ruhla çalıştıklarını belirten Ertuğ, Türk tarafın 3 metin hazırladığını, BM’nin bir metin hazırladığını, buna olumlu yaklaştıklarını ancak Rum tarafının ciddi zorluk yaşadığını belirtti.

Ertuğ, “Ortak açıklamada öz ile sorunları yok. İç siyaset açısından sıkıntı yaşadıkları konusunda, aracılar vasıtasıyla duyumlar alıyoruz” dedi.

Ertuğ, ortak açıklamanın süreçte duraksama yaşattığını, bunu aşmaya çalıştıklarını söyledi.

Kıbrıs Türk tarafının elden gelen esnekliği gösterdiğini kaydeden Ertuğ, tıkanıklığın Kıbrıs Türk tarafından kaynaklanmadığını vurguladı.

Yakınlaşmaların göz ardı edilemeyeceğini, yeni Kıbrıs’ın bu yakınlaşmalar üzerinde inşa edileceğini yineleyen Ertuğ, “Bunları kabul etmezseniz, yeniden görüşmek istiyoruz derseniz, bu zaman kaybıdır. Geriye değil ileriye bakmalıyız” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı’nın Özel Temsilcisi Osman Ertuğ, iki kurucu devlet esası, bu iki kurucu devlete yetkiler ve vatandaşlık konusunda Türk tarafının hassas olduğunu söyledi.
 
“ZAMAN KAYBEDİCİ DEĞİL, SONUÇ ALICI SÜREÇLERE GİRMEK GEREKİR”

Hazırlığın ilanihaye süremeyeceğini belirten Ertuğ, zaman kaybedici değil, sonuç alıcı süreçlere girmek gerektiğini vurguladı. Ertuğ, ucu açık görüşme olamayacağını da yineledi.

Ortak açıklamanın kısa olması gerektiğini, bütün meseleyi bir kağıda sığdırmanın zor olduğunu kaydeden Ertuğ, dikenli konuların masada görüşüleceğini ifade etti.

Osman Ertuğ, Yunanistan’da ne görüşüleceğinin sorulması üzerine, Yunanistan’ın garantör olduğunu, Rumlarla sıkı ilişkileri bulunduğunu, Anastasiadis  ve Mavroyiannis’in son günlerde sık sık Yunanistan’a gittiğini hatırlattı.

Ziyaretler için eşitlik ve simetri vurgusu yapan Osman Ertuğ, “Görüşmelerde sağlayacağımız eşitlik bizi ancak eşit bir zemine götürür” dedi.

Mavroyiannis’e BRT aracılığıyla da görüşme çağrısı yapan Ertuğ, “Hem sizin aracılığınızla, hem de BM aracılığıyla çağrı yapıyorum… Bu süreç yeterince uzayıp gitti… Kamuoyumuza açıklamamız lazım… Burada verilmiş bir karar var uygulamamız lazım” şeklinde konuştu 

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.