1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. EŞCİNSELLİK SUÇ OLMAKTAN ÇIKIYOR
EŞCİNSELLİK SUÇ OLMAKTAN ÇIKIYOR

EŞCİNSELLİK SUÇ OLMAKTAN ÇIKIYOR

KKTC’de erkek eşcinsel ilişkiyi yasaklayarak 5 yıla kadar hapis cezası öngören Ceza Yasası'nın değişiklik önerisi Meclis Başkanı’na dün sunuldu.

A+A-

KKTC’de erkek eşcinsel ilişkiyi yasaklayarak 5 yıla kadar hapis cezası öngören Ceza Yasası Fasıl 154’ün değişiklik önerisi Meclis Başkanı’na dün sunuldu.

Ceza kanununun 171. maddesine dayanılarak “doğaya aykırı cinsel münasebet” suçu sayılan eşcinsellik, yasa değişiklik önerisinin onaylanmasıyla birlikte suç olmaktan çıkacak. Çocuk istismarı, taciz, tecavüz gibi cinsel nitelikli suçlara da caydırıcı cezalar gelecek.

Öneri yasalaşırsa Anayasa’nın 15’inci maddesinde ve Fasıl 154 Ceza Yasası’nda on yıllardır hiç uygulanmamasına rağmen var olan idam cezası da çıkarılacak.

CTP milletvekilleri Tufan Erhürman, Doğuş Derya, Fazilet Özdenefe Kürşat; Fasıl 154 Ceza Yasası’nda yer alan ahlaka aykırı suçlar bölümünü revize eden yasa önerisini Meclis Başkanlığı’na dün sundu.

Yasa önerisiyle; birçok hükmü açısından günümüz modern hukuk devletlerinin insan hakları alanında ulaştığı noktanın çok gerisinde kalan,  İngiliz Sömürge İdaresi döneminde yürürlüğe giren Fasıl 154 Ceza Yasası günün koşullarına göre revize edilecek.

Öneri yasalaşırsa ölüm cezası Fasıl 154 Ceza Yasası’ndan çıkarılacak, ayrıca, söz konusu yasada cinsel suçlar alanında modern hukuk devletlerinde ulaşılan seviyenin çok gerisinde kalan hükümler de kaldırılacak veya değiştirilecek. Yasa önerisinin yasalaşması halinde eşcinsellik suç olmaktan çıkacak, kullanılmamış olsa da var olan idam cezası kaldırılacak, çocuk istismarı, taciz, tecavüz gibi cinsel nitelikli suçlara da caydırıcı cezalar gelecek.

Ölüm cezası yasadan çıkarılacak

Yasa önerisinin, ölüm cezasının kaldırılmasına yönelik gerekçesinde “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Anayasası’nın 15’inci maddesinde ve Fasıl 154 Ceza Yasası’nda yer almasına karşın on yıllardır hiç uygulanmamıştı.

Bunun yanında Avrupa Konseyi de önce Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne ek 6’ncı Protokolle bu cezanın uygulanma alanını daraltmış, daha sonra da ek 13’üncü Protokolle cezayı tamamen kaldırmıştır. Bu Öneri’yle Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti halkının Avrupa’da var olan insan hakları seviyesinde bir modern hukuk devletine sahip olma iradesinin hayata geçirilmesi amacıyla, ölüm cezası Fasıl 154 Ceza Yasası’ndan çıkarılmıştır” ifadelerine yer verildi.

Ahlaka değil, cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen cinsel suç

Yasa önerisinin cinsel suçlarla ilgili gerekçesinde, günümüzde bu suçların, modern hukuk devletlerinde, “ahlaka” değil, cinsel dokunulmazlığa karşı işlenmiş cinsel nitelikli suçlar olarak kabul edildiğine işaret edilerek, Fasıl 154 Ceza Yasası’ndaki bu bölümün “Cinsel Nitelikli Suçlar” olarak değiştirildiği kaydedildi.

Ayrıca bu suçların mağdurlarının yalnızca kadınlar olabileceğine ilişkin çağ dışı yaklaşım da terk edilerek, cinsel yönelimi, cinsiyet kimliği ve cinsiyeti ne olursa olsun her insanın bu suçların mağduru olabileceğini kabul eden bir yaklaşım benimsendi.

Önergede “Doğaya aykırı cinsel suç” kaldırıldı

Buna ek olarak, bu bölümdeki hükümler modern hukuk devletlerindeki uygulamalar, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi hükümleri ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi içtihadı doğrultusunda yeniden düzenlendi.

Bu bağlamda, “doğaya aykırı cinsel ilişki” suçu kaldırılmış olacak. Kişilerin cinsel yönelimlerinden, cinsiyet kimliklerinden veya cinsiyetlerinden dolayı ayrımcılığa uğramasını, işlenen fiillerle mağdur edilmesini önlemeye yönelik düzenlemeler getirilecek.

Benzer biçimde, çocukların ve zihinsel engellilerin cinsel nitelikli suçlarla mağdur edilmesi halinde uygulanacak cezalar artırılacak ve bu sosyal gruplar cinsel nitelikli suçlara karşı daha yoğun bir koruma kalkanına sahip kılınacak.

Söz konusu 3 milletvekilinin yasa değişiklik önerisiyle, kadınlara karşı cinsel şiddetle ilgili hükümlerde de değişiklikler yapıldı ve günümüzde hala yoğun biçimde etkili olan bu soruna Ceza Hukuku araçları kullanılarak çözümler üretilmeye çalışıldı.

Haberal Kıbrıslı

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.