1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ETUCE KONFERANSI BAŞLADI… 16 ÜLKEDEN SENDİKACI VE AKADEMİSYEN KATILIYOR
ETUCE KONFERANSI BAŞLADI… 16 ÜLKEDEN SENDİKACI VE AKADEMİSYEN KATILIYOR

ETUCE KONFERANSI BAŞLADI… 16 ÜLKEDEN SENDİKACI VE AKADEMİSYEN KATILIYOR

RUM YÖNETİMİ BASKISI NEDENİYLE KATILMAYAN RUM EĞİTİM SENDİKALARI ELEŞTİRİLDİ

A+A-

Dünyada 173 ülkede 402 üye örgüte sahip Eğitim Enternasyonel’in  Avrupa kıtası örgütü Avrupa Eğitim Sendikaları Federasyonu (ETUCE) konferansı başladı.

ETUCE’nin, Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS), Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) ve Doğu Akdeniz Üniversitesi Akademik Personel Sendikası (DAÜ-SEN) işbirliğinde düzenlenen konferansının ana konusu “ Barış  Eğitimi”.

16 ülkeden akademisyen ve sendikacının katılımıyla 2 gün sürecek konferansta, hoşgörü ve önyargısız eğitim modelleri ele alınacak.

ETUCE’a üye olmasına karşın Rum yönetimi baskıları nedeniyle 3 Rum eğitim sendikasının konferansa katılmaması Türk sendika yetkilileri tarafından eleştirildi. Konferansa Rum tarafından sendikal katılım olmamasına karşın  bir kısım akademisyen ve sendikacının bireysel düzeyde katılacakları öğrenildi.

Rum tarafı söz konusu konferansın KKTC’de gerçekleşmemesi için uluslararası düzeyde  büyük çaba göstermişti. Ancak ETUCE kararlı tutum sergileyerek, konferansı gerçekleştirdi.

VAROĞLU

Salamis Bay Conti Resort Hotel’de bu sabah başlayan konferansın açılış töreninde konuşan KTÖS Başkanı Güven Varoğlu, “Barış Eğitimi” konferansının , yıllarca barışa susamış bir ülke açısından önemli ve isabetli bir konu olduğunu ifade etti.

Konferansın yapılmaması konusundaki baskılara değinen Varol, ETUCE’u dirayetli duruşu nedeniyle kutladı.

Konferansta, bütün eğitim sendikalarının buluşturulmasının,  ilişki ve diyalogun güçlendirilmesinin amaçlandığını söyleyen Varoğlu, Güney Kıbrıs’taki eğitim sendikalarının konferansa katılmadıklarını söyledi.

Varol, konferansın, dünyaya çözüm için barış mesajı vermek açısından da önemli olduğunu kaydetti.

GÖKÇEBEL

KTOEÖS Başkanı Tahir Gökçebel de,  Kıbrıs’ta ETUCE’a üye  6 sendikadan 3’ünün Rum eğitim sendikası olduğunu belirterek, Rum eğitim sendikalarının  konferansa katılmayarak dayanışma içine girmemesinin  sendikacılık adına doğru bir davranış olmadığını söyledi.

Gökçebel, “Güney’de örgütlü Rum öğretmen sendika yönetimlerinin devlet politikası gereği katılmamış olmaları üzücü” diye konuştu.

Gökçebel, hiçbir öğretmen sendikasının kendi toplumunun sorunlarını göz ardı etme hakkı bulunmadığını belirtti.

GÖKÇE

DAÜ-SEN Başkanı Ulaş Gökçe de,  “Barış Eğitimi” konferansının engellemeye çalışılmasının  konunun ne kadar güncel olduğunun bir göstergesi olduğunu söyledi.

Barışı her yerde konuşmaya hazır olduklarını bildiren Gökçe “Barış nerede konuşuluyorsa bizim orada olmamız gerekiyor. Bunu görev biliriz.  Nerede barış konuşuluyorsa orası bizim vatanımız” diyerek Rum eğitim sendikalarına  göndermede bulundu.

Kıbrıs’ın acı dolu bir geçmişi bulunduğunu söyleyen Gökçe, genç kuşaklara; savaşmadan, çatışmadan yaşamanın refah ve zenginlik projesi olduğunun  ve savaşa karşı direnmenin öğretilmesi gerektiğini söyledi.

BLOWER

ETUCE  Başkanı Cristine Blower de, konferansın,  cesurca düzenlenmiş ve ETUCE’nin gurur duyduğu organizasyonlardan biri olduğunu söyledi.

Konferansın barış eğitimi konusundaki bir çok soruya yanıt  bulmalarına yardımcı olacağını kaydeden Blower,  konferansın barışa adım atma açısından çok önemli olduğunu kaydetti.

 

Kaynak: TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.