1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. EYLEM YAPABİLİRLER!
EYLEM YAPABİLİRLER!

EYLEM YAPABİLİRLER!

Sendikalar hükümete tepkili

A+A-

Sendikalar hükümetin saatler konusundaki kararına tepkili. Kış saati uygulamasına geçilip saatlerin geriye alınması gerektiğini belirten Sendika başkanları, Bu konuda kararlılıklarını sürdüreceklerini, gerekirse eylem yapacaklarını belirtti.

Eniz Orakcıoğlu

Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş, KKTC'nin her türlü iş birliği içerisinde olduğu Türkiye ile aynı zaman diliminde olması gerektiğini belirterek kış saati uygulamasına geçilmeyeceğini belirtti. Sendika Başkanları ise Yeni Bakış’a konuşarak bu konudaki tepkilerini dile getirdi.

KTÖS Genel Sekreteri Elcil; “Türkiye’ye yağ çekmektir için saatler değişmiyor”

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Şener Elcil, Hükümetin saatleri Türkiye’ye uyumlu olması için değiştirmeme kararının tamamen siyasi bir karar olduğunu vurgulayarak, “Hükümetin saatleri geri almamaktaki ısrarı Türkiye ile entegrasyonu sağlamak ve uyum içinde görünmek, kısacası Türkiye Hükümetine yağ çekmektir. Diğer bir sebep ise DP ve UBP’nin ayrılığı savunan partiler olduğundan dolayı saat dilimi olarak adayı bölmek amaçlanmıştır” şeklinde konuştu.

“İş ilişkilerini alt üst edecekti”

Saatlerin geriye alınmamasının bu ülkenin koşullarını ve bu ülkedeki yaşamı doğrudan etkilediğini söyleyen Elcil, “Bunun yanında Güney Kıbrıs ile Kuzey Kıbrıs arasında bir saatlik bir zaman farkı doğar ve bu tamamen iş ilişkilerini alt üst eden bir olaydır. Saatlerin değiştirilmemesinin diğer bir ciddi boyutu kendi içimizde de özel sektör ve kamu sektörü arasındaki çalışma saatleri farkı daha da açılacaktır. Saat 7 buçukta iş başı yapan bir özel sektör çalışanı, işe giderken çocuğunu 7 buçukta okula bırakmak zorunda kalır saatler de geriye alınmadığından dolayı aslında Avrupa’da o saat 6,30’dur. Hal böyle olunca da çocuklar 1 saat okulda karanlıkta ve soğukta beklemek zorunda kalır. Çünkü hükümetin özel sektör üzerinde bir ağırlığı yoktur. Diğer yandan 7 buçukta okula gidip öğlen 13,00 civarında okuldan çıkınca eve gidip yemek yemesi saat 15.00’ı bulmakta ve bu çocuklar için ciddi bir zaman kaybı demektir. Bunun yanında uzaktan servisle okula gidip gelmek zorunda kalan çocukların ki bunlar içinde 4-5 yaş gurubu anaokul çocuklar da vardır. Bu çocukların fizyolojik ihtiyaçlarına aykırı bir durumdur” dedi.

“Eylemler kaçınılmazdır”

Doğru olanın saatlerin geriye alınması olduğunu belirten Elcil, “Saatlerin değişmemesine tepkiliyiz ve hükümete de bu tepkimizi bildirdik. Geçen sene yaptığımız gibi yine bir eylemlilik boyutuna gitmek kaçınılmaz olacak gibi görünmektedir. Hükümet geçen sene 3 tane argüman koymuş ve bunun için saatleri değiştirmediğini söylüyordu. Bunlardan biri bankacılıktaki teknik işlemlerdi, bir diğeri de internet sağlayıcılığıyla ilgiliydi ki biz bunları araştırdık ve yalan olduğunu gördük. bir üçüncü konu ise uçuşlarla ilişkiliydi ki, uçaklar yerel saate göre duyurulduğunda bir sıkıntı olmayacağını düşünüyorum. Bunlar tamamen siyasi gerekçelerdir ve herhangi bir teknik sebebi yoktur” şeklinde konuştu.

“Hükümet topluma zarar veriyor”

Elcil, sözlerine şu şekilde son vermiştir; “Hükümet yanlış yoldadır ve yanlışları sadece saatlerle ilgili değildir, eğitim, sağlık ve sosyal yaşamla ilgili konularda yanlış yoldadır. Bu hükümetin artık topluma vereceği bir şey kalmamış ve hatta zarar vermeye başlamıştır. Bu yüzdende bugün Doktor küçüğün mezarından başlayarak, öğretmen akademisinin önünde bitireceğimiz bir eylem yapacağız. Kesinlikle geri adım atma taraftarı değiliz ve eğer hükümet saatler konusunda çok ısrarcıysa bu konuda referandum yapması gerektiğini düşünüyoruz.”

Kamu-Sen Genel Başkanı Atan; “Saatlerin değişmemesi kabul edilemez”

Kıbrıs Türk Kamu Görevlileri Sendikası (Kamu-Sen) Genel Başkanı Metin Atan, saatlerin geri alınmayacağı kararı karşısında tepkili olduklarını belirterek, “Geçen sene dağ yolunda yaşanan trafik kazasını kimse unutmadı ve bu sene böyle bir acı yaşanırsa vebali boyunları altında kalacak. Bu saatler bizim coğrafik yapımıza uymuyor. Çocukları sabah karanlığında okula götürmek çocukların psikolojisini de bozmaktadır. Sendikanın bu konuda gerekli tepkileri koyacak ve gerekli faaliyetlerde bulunacaktır. Ülkemize uymayan bu saatler kabul edilebilir değildir” şeklinde konuştu.

Kar-İş Başkanı Topaloğlu; “Çemberlerde uzun kuyruklar oluşuyor”

Kamu Araçları İşletmecileri Birliği (Kar-İş) Başkanı Fuat Topaloğlu, Her sektör gibi saatlerin değişmeyecek olmasından taşımacılık sektörünün de etkileneceğini vurgulayarak, “Bizler için işin birde diğer boyutu vardır. Geçen yıl sabah öğrenci taşıma saatlerinde Demirhan’dan Dağyolu çemberine uzun kuyrukları oluşurdu, eğer bu saatlere bir düzenleme getirmezlerse Girne’de, Güzelyurt’ta, Lefkoşa’da da ders zili 08,00’de değil de 08,45’de çalacaktır. Çünkü trafik yollarda çok uzun kuyruklar oluşturacaktır. Saatlerin uygun bir şekilde Avrupa Kış saatine göre ayarlanması gerekmektedir, çünkü o zaman trafikte bir miktar rahatlama olacaktır” dedi.

“Trafik Arap saçına dönecek”

Topaloğlu, sözlerine şu şekilde devam etti; “Bu saat devam ettiği sürece trafik felç olacak, arap saçına dönecektir. İlgili bakanlar karar verirken trafiği de hesaba katmaları gerekmektedir. Haspolat, Güzelyurt, Demirhan ve Girne çemberinden bu araç kuyrukları özellikle pazartesinden itibaren yığılacaktır. Bizim isteğimizde bütün dünyada ve Avrupa’da olduğu gibi Kış ve Yaz saatleri uygulansın.”

Türk-Sen Başkanı Bıçaklı; “50 senelik düzen değişmemelidir”

Kıbrıs Türk İşçi Sendikaları Federasyonu (Türk-Sen) Başkanı Arslan Bıçaklı, Saatler konusunda her ülkenin kendi şartları ve mevsimsel pozisyonu olduğunu söyleyerek, “Saatlerde ülkelerin şartlarına göre belirlenir. Geçen yıl saatlerin değişmemesinden kaynaklanan birtakım sıkıntılar, kazalar yaşandı ve ölümler oldu. Benim ülkemin insanı, memuru, işçisi, şoförü, öğrencisi karanlıkta işine ve okuluna gitmesi doğru değildir. Dolayısıyla bizim ülke şartlarımıza baktığımızda bu saatler kış mevsimine göre yeniden ayarlanmalıdır. 50 sene bu ülkede saatler hep kış ve yaza göre değişti. Şimdi mi aklımıza bankalar işlemleri ve temasları Türkiye’deki saate göre yapılması geldi” diye konuştu.

“Tartışma konusu bile olmamalıdır”

Bıçaklı, sözlerini şu şekilde sürdürdü; “Birçoğumuzun unuttuğu bu ülkede 20 Temmuz 1974 günü bile saatlerin bizde bir saat ileride olduğuydu. Hatta çıkartma esnasında bile rahmetlik Denktaş’ın açıklaması 1 saat sonra çıkartma olacağı yönündeydi. Ama bir 1 saat ileride olduğumuzdan dolayı bu fark yaratmıştı. Bu sebeple de kimse mazeret aramasın. Bizim ülkemizin şartları saatleri bir saat geri çekmemizi emreder. Dolayısıyla saatleri değiştirmek istemeyenlere şunu soruyorum, herhangi birimizin çocuğu gece vakti gün ağarmadan okullara bırakıldığında okuldan çalınırsa, okulda bıçaklanırsa ya da okulda başına bir felaket gelirse bunun sorumluluğunu kim alacak? Bu sebeple de bizim ülkemizde bu tartışma konusu bile olmamalıdır. Bizim ülkemizin şartları farklıdır bu saatler değiştirilmelidir. Bizde o zaman sendikal platform olarak saatler değiştirilene kadar emek satmayacağız mı diyelim? Dolayısıyla bu memleket hepimizindir ve bir ayarlama varsa bunun hep beraber ayarlaması gerekir.”

“Karar yeniden gözden geçirilmeli”

Güneyde çalışan Kıbrıslı Türk işçiler olduğunu da hatırlatan Bıçaklı, “Bu adamlar ne saat gidip, ne saat geleceği konusunda akıl karışıklığı yaşayacak. Diğer yandan güneyle ilişkiler vardır, Güney’de okuyan Kıbrıslı Türk öğrenciler de vardır. Bu sebeplede ülke yönetiminin bu konuda takındığı tavır doğru değildir. dolayısıyla bu saatler konusunu başta Sayın serdar Denktaş olmak üzere hükümet bir daha gözden geçirmelidir” şeklinde konuştu.

KTOEÖS Genel Başkanı Eylem; “Kamuoyunun sesine kulak verilmeli”

Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası'nın (KTOEÖS) Genel Başkanı Selma Eylem, saatlerin geri alınması gerektiğini vurgulayarak, “Saatleri geri alan ülkelerde işler ters gitmiyorsa bizde de işlerin ters gitmeyeceğini düşünüyorum. O yüzdende saatlerin değiştirilmemesi bana göre anlamlı değildir. Saatlerin geri alınması yönünde talebimiz vardır ve hükümetin bu konuda kamuoyunun sesine kulak vermesi gerekmektedir. Gerekirse saatler konusunda referandum yapılıp bu konuda toplumun beklentisinin ne olduğu da görülebilir.

“Bu yanlıştan dönülmeli”

Geçen yıl dağ yolunda yolun altyapısının olmaması ve karanlıktan dolayı yaşanan can kayıpları, o gencecik çocukların halen daha acısı tüm toplumun yüreğindedir. Hatta zaman zaman bu acı yolla ilgili hiçbir çalışma yapılmamasından dolayı katlanmakta ve isyana dönmektedir. Dolayısıyla bugün bu koşullarda saatlerin geriye alınmaması, yani kış saati uygulamasına geçilmemesi, tekrar bu topluma kaza riskinin olduğunu hatırlatmaktadır. Bu yanlışın yapılmaması gerekir”

Yeni Bakış

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.