1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. "...FAİZLERİN YÜZDE 9'UNU DEVLETİN KARŞILAMASI MÜJDE DEĞİL"
"...FAİZLERİN YÜZDE 9'UNU DEVLETİN KARŞILAMASI MÜJDE DEĞİL"

"...FAİZLERİN YÜZDE 9'UNU DEVLETİN KARŞILAMASI MÜJDE DEĞİL"

Tulga: "Kredi faizlerinin yüzde 9'unu devletin karşılaması müjde değil"

A+A-

 

Başbakan Yorgancıoğlu’nun “Sigorta borçlarını ödemek üzere esnaf tarafından çekilecek olan kredinin faizlerinin yüzde 9’unu devlet karşılayacak” şeklindeki açıklamasına karşı Kıbrıs Postası’na konuşan Esnaf ve Zanaatkârlar Odası Genel Koordinatörü Hürrem Tulga, kararın bu şekilde herhangi bir müjde niteliği taşımadığını belirtti.

Kıbrıs Postası'ndan Eniz Orakçıoğlu'nun haberine göre Tulga, Yerel İş Tüzüğünün sosyal güvenlik payının devlet tarafından karşılanması gerektiğine dikkat çekerek, “Uygulanan ekonomi politikalar küçük, orta ve mikro işletmeleri yok ediyor. Değil sosyal yatırımları maaşları bile ödeyemeyecek durumda olan esnafların var.”

Bakanlar Kurulunda geçtiğimiz gün görüşülen ve esnafa yardımı amaçlayan izlenmesi düşünülen yöntemi açıklayan Başbakan Yorgancıoğlu’nun şunları söyledi; “Sigorta borçlarını ödemek üzere çekilecek olan kredinin Faizlerinin yüzde 9’unu devlet, yüzde 3’ünü ise esnaf karşılayacak.” Bakanlar Kurulunun görüştüğü konuyla ilgili olarak ise Kıbrıs Postası’na konuşan Esnaf ve Zanaatkârlar Odası Genel Koordinatörü Hürrem Tulga kararın bu şekilde herhangi bir müjde niteliği sağlamadığını belirtti.

Yorgancıoğlu; “Devlet borcun yüzde 9 faizini karşılayacak”

Geçtiğimiz gün Sosyal sigorta yükümlülüklerini yerine getirmede zorluk çeken esnafa yardım konusu ele alınarak Yorgancıoğlu, bu konuda izlenecek yöntemi şöyle açıkladı:

“Bu konuda zorlanan ve çalışan sayısı 5 ve 5’in altında olan küçük esnaflarımıza yüzde 9 faiz bedelini, Faiz Farkı Fonundan karşılayarak borçlanma, ama alınacak borcun doğrudan sigortaya esnafın borcu karşılığında yatırılması öngörülmektedir. Yani bankadan çıkacak para doğrudan sigortaya yatacaktır. Devlet bu borcun yüzde 9 faizini karşılayacak, esnafımız yüzde 3’ünü karşılayacaktır.”

“Karar müjde değil”

Esnaf ve Zanaatkârlar Odası Genel Kordinatörü Hürrem Tulga, bakanlar kurulunda görüşülen konuyu dün yönetim kurulunda değerlendirdiklerini belirterek, “Alınan karar herhangi bir açılım sağlamıyor. Esnaf sigorta borçlarını ödeyebilmek için bankalardan 50 bin TL’ye varan krediler çekebilecek ve bu kredilerin faizlerinin yüzde 9’unu devlet yüzde 3’ünüde esnaf ödeyecek. Fakat o zamanda esnaf hem krediyi ödeyecek, hem de yatırım yapmaya devam edecek. Yani esnafa çifte yükümlülük verilecek. Kısaca bu karar bu şekilde herhangi bir müjde niteliği sağlamıyor” şeklinde konuştu.

“Sosyal güvenlik payının devlet karşılamalı”

Esnaf ve Zanaatkârlar Odası yönetiminin önerisinden bahseden Tulga, Yerel İş Tüzüğünün sosyal güvenlik payının devlet tarafından karşılanması gerektiğine dikkat çekerek, “Halen çalışmakta olan ve yatırımları yapılan çalışanların sigorta ve sosyal güvenlik yatırımlarına devlette katkı koymalı. Esnafın üzerindeki yükü sigorta ve sosyal güvenlik yatırımlarını karşılayarak tüm yükünü üzerinden almalı. Alınan karara bu noktalarda ilave edilerek esnafa kolaylıklar sağlanmalı, çünkü prim yükü ülke ekonomimize göre çok yüksek ve yatırımlar asgari ücretin yüzde 30’una denk geliyor” dedi.

“Politikalar işletmeleri yok ediyor”

Tulga, sözlerine şu şekilde son verdi; “Uygulanan ekonomi politikaları küçük, orta ve mikro işletmeleri yok ediyor. Değil sosyal yatırımları maaşları bile ödeyemeyecek durumda olan esnafların var olduğunu da unutmamak gerekir.”

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.