1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. "GARANTİLER ÇOK TARAFLI KONFERANSIN KONUSU OLACAK"
"GARANTİLER ÇOK TARAFLI KONFERANSIN KONUSU OLACAK"

"GARANTİLER ÇOK TARAFLI KONFERANSIN KONUSU OLACAK"

"Garantiler çok taraflı konferansın konusu olacak"

A+A-

 

Rum Cumhurbaşkanı Nicos Anastasiadis, garantiler konusu gündeme geldiğinde Kıbrıs'taki garantör güçlerin birbirleriyle görüş alışverişinde bulunmalarının gerekeceğini söyledi.

Salı günü devam etmekte olan çözüm müzakereleri çerçevesinde Kıbrıslı Türk liderle görüşmeye gitmeden önce Lefkoşa'da, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda bir açıklama yapan Anastasiadis, “Bu Kıbrıs'tan başka, taraf olan diğer ülkeleri kapsayan beş taraflı bir konferans olup olmayacağı konusu değildir, bu çok taraflı bir konferans konusudur” şeklinde konuştu.
 
Cumhurbaşkanı, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide'nin dün daha önce yaptığı açıklamayla ilgili olarak bir soruyu yanıtladı.
 
1960 Garantiler Anlaşması uyarınca, Yunanistan, Türkiye ve Birleşik Krallık, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin garantör güçleri oluyor.

Yunanistan birçok kez Kıbrıs Rum tarafının garantiler sisteminin çağ dışı kaldığını, modern bir Avrupa devleti çizgisinde olmadığına ilişkin görüşünü tekrarlayarak bu ayrıcalığa devam etmeyi arzulamadığını belirtmişti.

Nicos Anastasiadis, devam etmekte olan diyaloğun Kıbrıslıların yürüttüğü bir diyalog olduğunu tekrarlayarak Kıbrıs Cumhuriyeti'nin meşruluğunun korunduğunu özellikle vurguladı.
 
“Garantileri görüşmenin zamanı geldiğinde, şüphesiz garantör güçler de görüş alışverişinde bulunacak” diyen Cumhurbaşkanı, garantilerin, Kıbrıs'taki iki taraf arasındaki anlaşmayla ilgisi olmayan uluslararası bir anlaşmayla ilgili olduğunu kaydetti.
 
Son olarak kendisine böyle bir görüşmenin formatının ne olacağı sorulan Anastasiadis, soruna bir çözüm bulunması durumunda bunun diğerlerinin yanında aklındaki son şey olduğunu ifade etti.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.