1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. "GELECEK SUYU DOĞRU KULLANMAK ZORUNDAYIZ"
"GELECEK SUYU DOĞRU KULLANMAK ZORUNDAYIZ"

"GELECEK SUYU DOĞRU KULLANMAK ZORUNDAYIZ"

"HEDEF, ULUSLARARASI STANDARTLARDA YÜZDE 20 ORMAN ARAZİSİ OLUŞMASI"

A+A-

"HEDEF, ULUSLARARASI STANDARTLARDA YÜZDE 20 ORMAN ARAZİSİ OLUŞMASI" 

Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hamit Bakırcı, Türkiye'den gelecek suyun doğru ve etkin kullanılmasının son derece önemli olduğunu ve hedefin uluslararası standartlarda yüzde 20 orman arazisi oluşturmak olduğunu belirterek bu konuyla ilgili önümüzdeki süreçte çalışmalar yapacaklarını söyledi. 

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Hamit Bakırcı bugün katıldığı bir televizyon programında Bakanlık çalışmaları ile ilgili soruları yanıtladı.

Türkiye'den gerçekleşecek su temin projesi ile ilgili bilgiler veren Bakırcı, suyun önümüzdeki 20-30 yıllık süreçte  çok değerli bir madde olacağını, hatta petrol borsası gibi bir borsaya dönüşeceğini söyledi.

Bu açıdan bakıldığında ülke olarak bugünü değil, geleceği düşünmek zorunda olduklarını ifade eden Hamit Bakırcı, "Bu bağlamda Türkiye'den gelecek olan su bizim için çok önemli" dedi.

Bakırcı, Türkiye  hükümetinin azmi ve kararlılığı ile projenin  bugünlere geldiğini söyleyerek, proje üzerinde 3 yıl deneme yapıldığını ve bu denemeler sonucunda zorluklar aşılarak projenin hayata geçirildiğini ifade etti.

Bakırcı, proje kapsamında karadaki hatların döşendiğini söyleyerek şunları kaydetti:

"Barajdan Lefkoşa'ya kadar olan bölüm ile  Girne ve Tatlısu'ya gidecek olan hattın ihalesi yapıldı. Şimdi üçüncü ihaleye çıkılıyor. Toplamda 5 ihaleye çıkılacak.Su Dipkarpaz'a kadar gidecek. Biz suyu iki aşamada kullanacağız. 75 Milyon Metreküp'ün yarısı içme ve kullanma suyu olacak yarısı da tarımsal amaçlı kullanılacak. İlerleyen süreçte Tarım Bakanlığı ile istişarelerde bulunacağız. Olayın tarım ve enerji boyutu var. Bu üç başlık altında organize bir şekilde çalışmalar yaparak yürüyeceğiz. Sadece suyun gelmesi önemli değil. Tarımda ve diğer alanlarda nasıl daha etkin bir şekilde kullanılacak bunun çalışmasını yapacağız. Suyu doğru kullanmak zorundayız."

"HEDEF, ULUSLARARASI STANDARTLARDA YÜZDE 20 ORMAN ARAZİSİ OLUŞMASI" 

Orman Dairesi’nin çalışmaları hakkında da bilgiler veren Bakan Bakırcı, dairenin 1 milyon fidan hedefi olduğunu hatırlatarak,Uluslararası standartlarda Orman arazisine ulaşmak istediklerini, bu standardın da ülke yüzölçümünün Yüzde 20'si olduğunu belirtti.

Bu standarda ulaşmak için hedef koyduklarını ifade eden Bakırcı, şunları kaydetti:


"Kademe kademe yapacağımız çalışmalarla bu hedefe ulaşmak istiyoruz. Malum her yıl çam ağacı ekiliyor. Biz bunun yerine ülkenin de iklim şartlarına uygun zeytin, harnup ve badem gibi ağaçlara yöneleceğiz. Bunu yaptıktan sonra alçak orman arazilerinin kullanımını vatandaşa vererek bakım ve idamesini yapmalarını ve vatandaşın da ekonomik değerleri olan ağaçlardan gelir elde etmesini sağlamayı hedefliyoruz"

Bakırcı, uygulama kapsamında  kontrol mekanizmasının yine  kendilerinde olacağını, eğer vatandaş tarafından gerekli bakım ve idame yapılmazsa hemen devreye gireceklerini söyledi.

TAK

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.