1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “GENÇ VE DİNAMİK BİR İSME İHTİYAÇ VAR”
“GENÇ VE DİNAMİK BİR İSME İHTİYAÇ VAR”

“GENÇ VE DİNAMİK BİR İSME İHTİYAÇ VAR”

Bizde şimdiye kadar en büyük eksiklik, çözüme mani olan eşitlik eksikliğidir. Adaletsizliktir. BM’nin bütün kararlarında iki tarafın siyasi eşitliğinden bahseder. Ama gerçekte

A+A-

 

Eski Dışişleri Bakanı Vedat Çelik yaklaşan Cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili konuştu 

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin hareketli geçeceğini söyleyen Eski Dışişleri Bakanı Vedat Çelik, daha genç ve aktif birisinin bu görevi alması gerektiğini belirtti. Eroğlu’ndan bu konuda anlayış beklediğine de vurgu yapan Çelik, “Akıncı da birkaç kişi ile program yaptı ama tabandan destek görmezlerse bu iş olmaz. Talat da çoktandır mindere çıktı ancak yeteri kadar destek görmezsem aday olmayacağım diyor. Genç, dinamik ve güçlü adaylar henüz ortaya çıkmadı” dedi.

“DEĞİŞİM ZAMANI”

Değişim zamanı geldiğini söyleyen Çelik, devam eden müzakereler ilgili de açıklamalarda bulundu. ADA TV’de Erçin Şahmaran’ın sorularını yanıtlayan eski Dışişleri Bakanı’nın açıklamalarından öne çıkan detaylar şu şekilde; “Müzakere sürecinden hayır kalmadığına göre, bizim yapmamız gereken evimizi acilen düzene sokmak. Anayasa değişiklik konusu skandal oldu. Meclis sınıfta kaldı. Esas konu, meclise kalite getirecek birikim oluşturacak ana konu seçimde halk oylaması yasası hiç kaile alınmadı.

Güvensizlik aldı yürüdü. Meclis’te kimse çıkıp da bir hata yaptık özür dileriz demedi. Eksiklikleri ile biz bunu daha iyi hale getireceğiz demediler. Dolayısıyla ben bugünkü şekliyle görüyorum ki büyük bir lider boşluğu vardır. Partilerde mecliste siyaset dibe vurdu. Meclis halkın iradesini yansıtmıyor. Maalesef bu Cumhurbaşkanlığından da geçip gitti.

1974 BARIŞ HAREKATI

Federe devlet yerine KKTC’yi ilan etmemiz lazımdı. Ancak o zaman merhum Ecevit hükümeti bir tereddüt gösterdi. Barış harekatından sonra bir süre Türkiye’de bir endişe vardı. Zaman bizim için çok mühimdi. Yaşını doldurman gerekir. KTFD’yi neden ilan ettik? Eşitliği sağlamak için. Biz altyapıyı oluşturmak için kurduk federe devletini.

İkisi federasyonu kurmuş olacaktı. Altyapı bu şekilde geliştirildi. Makarios ölmemiş olsaydı, federasyon o zaman oluşur muydu oluşmaz mıydı bilemiyorum. Ecevit hükümeti istifa etmemiş olsaydı çözüm olur muydu, bunlar bilinmeyenlerdir. Ve bilinmeyen olarak kalacaktır. Ancak biz bildiklerimizi değerlendirelim.

“ADALETSİZLİK”
Bizde şimdiye kadar en büyük eksiklik, çözüme mani olan eşitlik eksikliğidir. Adaletsizliktir. BM’nin bütün kararlarında iki tarafın siyasi eşitliğinden bahseder. Ama gerçekte hiçbir zaman bu eşitliğimiz uygulanmadı bizim. Sürekli bir mağduriyet söz konusu oldu. İzolasyonların ambargoların altına kalmak bile insanlık suçudur. Eğer müzakere varsa hür iradenin meydana çıkması lazım. Serbest müzakere olması lazım.

Baskı altında müzakere olmaz. Anlaş ki egemen olasın. Anlaş ki ambargolar kalksın. Anlaş ki uluslararası fonlara kapı açılsın. Benim tarihten gelen egemenlik hakkım gasp ediliyor hem de diyorlar ki bu egemenliği tekrar alabilmek için Rum’la iyi geçinmen lazım. Bundan büyük bir eşitsizlik olamaz. “

Star Kıbrıs

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.