1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. GENCER:"KESİLEN ELEKTRİKLERDEN DOLAYI LİMAN KOKACAK"
GENCER:"KESİLEN ELEKTRİKLERDEN DOLAYI LİMAN KOKACAK"

GENCER:"KESİLEN ELEKTRİKLERDEN DOLAYI LİMAN KOKACAK"

Girne Limanı’ndaki kanalizasyon pompa istasyonuna verilen elektriğin kesilmesi nedeniyle arıtma yapılamıyor, bölge esnafı kan ağlıyor.

A+A-

Girne Belediyesi, Girne Antik Liman’ın sorumluluğunun artık Turizm Çevre ve Kültür Bakanlığı’na ait olduğunu ifade ederek, yaklaşık 140 bin TL olan kanalizasyon pompa istasyonunun elektrik borcunu ödemeye yanaşmıyor. Bakanlık yetkilileri ise kanalizasyon hizmetlerinin belediyeye ait olduğunu belirterek, elektrik faturasını belediyenin ödemesi gerektiğini savunuyor.

Turizm sezonunun başlamasıyla bölgede su tüketiminin arttığını ifade eden bölge halkı, limandaki kanalizasyon sisteminin zaten dolduğunu ve koku yaymaya başladığını dile getirdi.

Limandaki pis suların Girne Arıtma Tesisi’ne pompalanması amacıyla kullanılan motorlara giden elektriğin kesilmesiyle mağduriyetlerinin artacağından yakınan bölge halkı, suçlu olanların sorumluluk almaktan kaçındığını ve suçu başkalarına atmaya başladığını ileri sürdü.

Kendilerinden yıllardır kanalizasyon ücreti adı altında toplanan paraların, pompaların çalışması için enerji sağlayan Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’na (KIB-TEK) yatırılmaması nedeniyle pompa istasyonunun haklı olarak elektriğinin kesildiğini iddia eden bölge halkı, yetkilileri bu sorunu çözmeye çağırdı.

Ünlüsoyer: Kanalizasyondan belediye sorumludur

Çevre Koruma Dairesi Müdürü Eşref Ünlüsoyer, Ocak 2012’de limanı devralan Turizm Bakanlığı’nın sorumluluk alanının koruma altına binalar, oturma grupları ve yatların oldukları rıhtımlar olduğunu ifade etti. 

Eşref Ünlüsoyer, bakanlığın belediye hizmetlerinden sorumlu olmadığını belirterek, kanalizasyon hizmetinin ve pompa istasyonlarının elektrik sayacının belediyeye ait olduğunu vurguladı.

Eşref Ünlüsoyer limanı devralırken, Ulaştırma Bakanlığı’na ait olan sayaçları üzerlerine aldıklarını ve ödemelerini elektrik kurumuna düzenli olarak yapmaya başladıklarını dile getirdi.

Cesurer: Sorumluluklarını gününde yerine getirmeliler

EL-SEN Başkanı Çağlayan Cesurer, “Halkın sağlığını düşünenler, sorumluluğunu gününde yerine getirmeli ve borçlarını zamanında ödemeli” derken, ödenmeyen her faturanın halkın geleceğini kararttığını söyledi.

Çağlayan Cesurer, elektrik faturasında kimin adı yazarsa borcun ona ait olduğunu anlatarak, belediye ile bakanlık arasında yaşanan tartışmanın kendilerini ilgilendirmediğini dile getirdi.

Cesurer, belediyelere ödenmemiş borçları konusunda kolaylık sağlayacakları konusunda deafalarca çağrı yaptıklarını ancak dikkate alınmadıklarını savundu. Cesurer, kanalizasyon pompa istasyonlarının elektriklerinin kesilmesinin ardından sırada su motorları da olduğunu vurguladı.

Sabbar: Bizden alıyorlar, kuruma yatırmıyorlar

Eski Girne Limanı’nı ve Çevresini Koruma Derneği Başkanı İsmail Halil Sabbar, Girne Antik Limanı’nda kanalizasyon borularının dolması nedeniyle haftasonu etrafı lağım kokusu sardığını söyledi. İsmail Halil Sabbar, Girne Belediyesi tarafından düzenli olarak sürdürülen vidanjörle çekim işleminin bir haftadan beridir yapılmadığını iddia ederek, geçtiğimiz gün Çevre Dairesi yetkililerine “Son kez çekiyoruz” uyarısı yapıldığı bir esnada bu kez de pompa istasyonunun elektriğinin kesildiğini ifade etti.

Sabbar, yaklaşık 140 bin TL borcu olan pompa istasyonu sayacının Girne Belediyesi adına kayıtlı olduğunu ifade ederek, bu borcun sorumlusunun da belediye olduğunu öne sürdü.

İsmail Halil Sabbar, Girne Belediyesi’nin yıllardır kanalizasyon ücreti adı altında topladığı paraları, enerji sağladığı KIB-TEK’e düzenli bir şekilde yatırması gerektiğini savundu.

“Liman sabote mi ediliyor?”

İsmail Halil Sabbar, Girne Belediye Başkanı Sümer Aygın’ın “Limandaki sorumlu Turizm Bakanlığı’dır. Liman kokarsa sorumlusu hükümet ve KIB-TEK olacaktır” ilgili basın açıklamasını da eleştirerek şöyle konuştu:

Anıtlar Yüksek Kurulu’ndan izin alınmadan Girne Kalesi çevresinde yapılan kanalizasyon çalışmalarıyla ilgili “Yetkili makam belediyedir o nedenle hiçbir makamdan izin alması gerekmez diye yapılan açıklamanın ardından liman içindeki kanalizasyonun sorumlusunun Turizm Bakanlığı’nın uhdesinde olduğunu açıklamak büyük bir çelişkidir. Doğru olan hangisidir. Girne Belediyesi, yasadışı olarak kale etrafına yapmayı planladığı kafeler, restoranlar ve eğlence mekanları için limanı sabote etmeye mi çalışıyor” dedi.

Gencer: En sert eylemler yapılacak

Deniz Turizmi İşletmecileri Birliği Başkanı Faik Gencer ise pompa istasyonunun elektriğinin kesilmesiyle şu an limana lağım sızdığını ifade etti. Faik Gencer, elektrik sayacının ödenmesi için geçmişte yetkililere basın önünde defalarca çağrıda bulunduğunu anlatarak, Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’nun biriken borçtan dolayı elektriği kesmesine itiraz edilmesini anlamadığını söyledi.

Bölgede yaşayan halktan ve işletmecilerden toplanan kanalizasyon paralarının, enerji sağlayan elektrik kurumuna yatırılmamasını eleştiren Gencer, yıllardır ödenmeyen elektrik faturası borcunu Turizm Bakanlığı’na ödetmenin yasalara aykırı olduğunu vurguladı.

Gencer, “Kesilen elektriklerden dolayı liman kokacak” diye açıklama yapılacağına borçların ödenmesi gerektiğine dikkat çekerek, “Bugüne kadarki en sert eylemleri yapabileceklerini” kaydetti.

 

Kaynak: Kıbrıs

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.