1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. GİDEREK DAHA KÖTÜ BİR HAL ALIYOR
GİDEREK DAHA KÖTÜ BİR HAL ALIYOR

GİDEREK DAHA KÖTÜ BİR HAL ALIYOR

Son zamanlarda yaşanan intihar, tecavüz ve ayaklanma gibi olayların ardından dün

A+A-

BİR İNTİHAR VAKASI DAHA

6 YILDIR CEZAEVİ MÜDÜR VEKİLİ OLARAK GÖREV YAPAN TRİFONİDİS POLİSE GERİ DÖNDÜ, 8 KİŞİ AÇIĞA ALINDI

2011-2013 ARASINDA 105 İNTİHAR TEŞEBBÜSÜ YAŞANDI

OMBUDSMAN SAVVİDU’DAN ÇARPICI AÇIKLAMALAR... “SORUNLAR ÖRTBAS EDİLİYOR”

“MAHKUMLARIN HAYATINI CEHENNEME ÇEVİREN,  ZAYIF MAHKUMLARIN CİNSEL OLARAK KULLANILMASINA MÜSADE EDEN GARDİYANLAR VAR”

Rum Merkezi Cezaevi giderek daha kötü bir hal alıyor. Son zamanlarda yaşanan intihar, tecavüz ve ayaklanma gibi olayların ardından dün gerçekleştirilen geniş çaplı toplantıda, cezaevinde köklü değişikliklere gidilmesine karar verildi.

Öte yandan Rum haber kaynakları bugünkü bültenlerinde cezaevinde yeni bir intihar vakasının daha yaşandığını bildirdiler.

Cezaeviyle ilgili yaşanan gelişmeler, Rum gazetelerin bugünkü sayılarının manşetlerinde yer alırken, Rum haber kaynakları bugünkü bültenlerinde cezaevinde gece yarısı 02.30’da 28 yaşındaki bir Bulgar mahkumun hücresinde asılı bulunduğunu belirttiler. Çıkan haberlere göre bu durum, son zamanlarda cezaevinde yaşanan 5’inci intihar vakası oldu

Simerini gazetesi “Cezaevinde Süpürge Operasyonu... Islah Kurumunun İşleyişinde Köklü Değişiklikler” başlıklarıyla manşetten verdiği ve iç sayfalarında aktarmaya devam ettiği haberinde, son zamanlarda açığa çıkan ve genç bir Romen’e tecavüz edilmesi, 40 yaşındaki İranlı’nın intiharı ve 150 mahkumun ayaklanmasıyla zirveye ulaşan cezaevindeki intihar vakaları ve mahkumlara uygulanan istismarların, cezaevinde sessizliği bozduğunu ve Rum Hükümetini ıslah kurumunda köklü değişiklikler yapılmasına yönelik kararlar almaya ittiğini yazdı.

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Başsavcı Kostas Kliridis, Sağlık Bakanı Petros Petridis ve Ombudsman Eliza Savvidu ile yaptığı görüşmenin ardından basın toplantısı düzenleyen Adalet ve Kamu Düzeni Bakanı Yonas Nikolau’nun, Merkezi Cezaevi’nin yeninden yapılandırılmasına yönelik 18 önlem ilan ettiğini kaydeden gazete, bugün de bazı önlemlerin açıklanacağını belirtti.

TRİFONİDİS POLİSE GERİ DÖNÜYOR

Gazete Nikolau’nun yaptığı açıklamada, son 6 yıldır Merkezi Cezaevi Müdür Vekilliği yapan Yorgos Trifonidis’in polise geri döneceğini belirterek, buradaki yeni görevinin ne olacağını açıklamaktan kaçındığını yazdı.

Nikolau’nun, Trifonidis’ten boşalan yerin doldurulması için hali hazırda prosedürün başlatıldığını ifade ettiğini de aktaran gazete, edindiği bilgilere göre Andonis Kittis adlı mahkumun kaçmasının ardından görevinden durdurulan Cezaevi eski Müdürü Mihail Hacıgeorgiu’nun temyiz davası askıda beklediği için cezaevindeki Müdürlük makamının boş kalmaya devam edeceğini yazdı.

8 KİŞİ AÇIĞA ALINDI

Nikolau’nun yaptığı açıklamaya göre intiharlar ve istismarlarla ilgili cezai soruşturma çerçevesinde 7 gardiyan ve bir yetkilinin açığa alındığını kaydeden gazete, iki gardiyanın daha açığa alınması için prosedürün sürdüğünü aktardı.

ÖNLEMLER... SIKI ÇEVİK KUVVET DENETİMİ

Gazete, Trifonidis’in polise geri dönmesi ve açığa alınmalar dışında gündeme gelen diğer önlemlere de yer verdi.

Cezaevine yerleştirilen Rum Çevik Kuvveti’nin buradaki görevinin devam edeceğini ve Çevik Kuvvet üyelerinin hücreleri, mahkumların ortak alanlarını ve personel alanlarını kontrol etme sorumluluğuna sahip olacağını kaydeden gazete, kapalı devre kayıt sisteminin yeniden yapılandırılacağını, giriş ve çıkışlarda personelin sıkı denetime tabi tutulacağını, personel ve yakınlarının mal beyanında bulunacağını belirtti.

Psikolojik desteğe ihtiyacı olanlar için psikiyatri koğuşunun da oluşturulacağını belirten gazete, kendine zarar veren mahkumların psikolojik durumlarının özel gruplarca derhal inceleneceğini, psikolojik sorun işaretleri veren mahkumların sıkı denetime tabi tutulacağını aktardı.

Ceza boyutları ve tehlike derecesine göre mahkumların yeniden koğuşlara dağıtılacağını, borçlarından dolayı mahkum olanların açık cezaevine aktarılacağını kaydeden gazete, tehlikeli kabul edilen nesnelerin yeniden gözden geçirileceğini yazdı.

Gazete, bazı intihar vakaları ve istismarlarla ilgili özel bir soruşturma grubunun oluşturulacağını, ayrıca personel için eğitim programı oluşturulacağını belirtti.

3 YILDA 105 İNTİHAR TEŞEBBÜSÜ

Nikolau, Rum Meclisi İnsan Hakları Komitesi’ne cezaevindeki gelişmelerle ilgili yaptığı bilgilendirmenin ardından yaptığı açıklamada, cezaevinde çürük bir sistemin var olduğunu belirterek, bu sorunu kimsenin görmek istemediğini söyledi.

2011’de 20, 2012’de 35 ve 2013’te 50 intihara teşebbüs vakası kaydedildiği bilgisini veren Nikolau, her zaman tüm vakaların kaydedilmediğini, bunun da araştırılması gerektiğini belirtti

“Şimdiye kadar hiçbir şey yapılmıyordu” diyen ve bu nedenle durumun kötüleştiğini savunan Nikolau, milletvekili olduğu zamandan itibaren cezaevindeki kötü duruma işaret ettiğini, ancak zamanında önlem alınmadığını belirtti.

“Bazı mahkumların cep telefonu kullandığını biliyorduk, ancak cep telefonlarını etkisiz hale getirecek sistemi yerleştirmeyi başaramadık. Tanesi bin 500 Euro’ya satılan cep telefonlarından söz ettiğimde bana bunun abartı olduğunu söylediler” diyen Nikolau, bazı kişilerin tecavüzler, kendini yaralamalar ve diğer vakalar için de “abartı” dediğini ifade etti.

SAVVİDU’DAN ÇARPICI AÇIKLAMALAR

Gazete haberinin devamında Rum Ombudsman Eliza Savvidu’nun, Rum Meclisi İnsan Hakları Komitesi’ne yaptığı bilgilendirmede, cezaevinde nüfus fazlalığı ve çağdışı düzenlemelerle ilgili sorunları örtbas etme çabasından söz ettiğini aktardı.

Gazete Savvidu’nun son üç yıldır hazırladığı raporlarda cezaevindeki birçok soruna işaret ettiğini, ancak bunların etkili bir şekilde göğüslenmediğinin görüldüğünü belirtti.

Habere göre cezaevinde trajik gelişmeler ve intiharların beklenen bir şey olduğunu, zira yanlış yorumlandığı için hatalı olarak uygulanan çağ dışı ve sömürge yönetmeliklerinin geçerli olduğunu söyleyen Savvidu, cezaevinde çok kolay ceza uygulandığı örneğini verdi.

Cezaevi müdürünün sık sık yaşanan olaylardan çok sonra haberdar edildiğini, keyfi davranan ve cezaevine kendi politikasına geçiren yetkililerin bulunduğunu söyleyen Savvidu, “gerilla bölgesi sorumluluk alanlarının” bile bulunduğuna işaret ederek, gardiyanlarının rolünün ne olduğuna açıklık kazandırılması gerektiğini vurguladı.

“Cezaevinin düzenli işleyişini ve güvenliği sağlamak mı, mahkumların hayatını cehenneme çevirmek mi?” diyen Savvidu, ikinci seçeneği düşünmeye başladığını söyledi.

Uzun bir zamandır gardiyanların psikolojik profillerinin değerlendirilmediğine işaret eden, yersiz kuvvet uygulamaktan ceza alan tek bir gardiyanın bulunmadığına da vurgu yaptı.

Savvidu, son yıllarda beslenmeyle ilgili ödeneklerde azalma olduğunu, mahkumların da bunu protesto ettiğini belirtti.

Mahkumlarla anlaşan ve bazı zayıf mahkumların başka mahkumlarca cinsel olarak kullanılmasına izin veren gardiyanların bulunduğuna dair kişisel inancını dile getiren Savvidu, bazı mahkumlardan yazılı şikayet aldıklarını ve cezaevinde ifade alamaya gittiklerine aynı mahkumların bir sorunlarının olmadığını ve araştırma yapılmasını istemediklerini söylediğini de anlatarak, bunun şüphe uyandırdığını belirtti.

Savvidu, cezaevinde mahkumlara gerekli psikolojik desteğin sağlanmadığına da işaret etti.

SİYASİLER TEPKİLİ

Habere göre Rum siyasiler dün yaptıkları açıklamalarda cezaeviyle ilgili gelişmelere tepki göstererek ve endişelerini dile getirdiler ve gereken önlemelerin alınması ve sorumluların bulunması çağırısında bulundular.

Bazı siyasiler Trifonidis’in istifasını da istediler.

TRİFONİDİS: “NERDEN NEREYE BEN SUÇLUYUM”

Habere göre Trifonidis, Nikolau’nun Cezaevi Müdür vekilinin kendi isteğiyle polise geri döndüğü açıklamasından kısa bir süre önce gazeteye yaptığı açıklamalarda, “Kimse bana son zamanlardaki intiharlar, genç Romen’e tecavüz edilmesi, ya da uzun yılladır süren sorunlar konusunda sorumluluk yükleyemez” şekilde konuştu.

“SIRA POLİSTE”

Fileleftheros gazetesi ise “Sıra Poliste” başlığıyla manşetten verdiği haberinde, edindiği bilgilere göre cezaevinin ardından sırayı polisin alacağını; poliste birçok değişiklikler yapılacağını kaydetti.

Diğer gazeteler cezaeviyle ilgili haberleri şu başlıklarla verdi:

Alithia: “Köklü Değişiklikler... 18 Önlem Cezaevinde Sayfa Çeviriyor”

Politis: “Y. Trifonidis Kaçtı... Sadece Nakil Aldı... Müdür Vekiline Ulaşmayan Açığa Alınmalar ve Soruşturmalar... Ombudsman: Cezaevini Cehenneme Çevirdiler... Uygulanması Gereken 18 Önlem”

Haravgi: “Ağır Sorumluluklar”

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.