1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “GÖÇ YASASI” NA HAYIR!
“GÖÇ YASASI” NA HAYIR!

“GÖÇ YASASI” NA HAYIR!

Cumhuriyet Meclisi önünde eylem

A+A-

KAMU ÇALIŞANLARININ AYLIK VE DİĞER ÖDENEKLERİNİN DÜZENLENMESİ YASASI’NA KARŞI KAMPANYA BAŞLATAN SENDİKA, MECLİS ÖNÜNDE EYLEM DÜZENLEDİ

SENDİKA, DAHA SONRA SİBER İLE GÖRÜŞEREK, YASANIN DEĞİŞMESİNİ TALEP ETTİ

SİBER: “AYNI İŞİ YAPAN İNSANLARIN FARKLI MAAŞ ALMASI HAKSIZLIKTIR”

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS), öğretmenler arasında “adaletsizlik ve eşitsizlik yaratan” Kamu Çalışanlarının Aylık ve Diğer Ödeneklerinin Düzenlenmesi Yasası”na karşı başlattığı kampanya çerçevesinde bugün Cumhuriyet Meclisi önünde eylem düzenledi.

Milletvekillerine, tartışmaya yer bırakmayacak şekilde sözkonusu yasayı kaldırma çağırısında bulunan sendika, daha sonra Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber’le görüşerek, bu taleplerini yazılı olarak sundu. KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil’in başkanlık ettiği heyet daha sonra Cumhuriyet Meclisi Genel Kurul çalışmalarını da izledi.

KTÖS’ün bugünkü eylemi, eylemcilerin saat 09.00 sıralarında KTÖS önünde toplanmasıyla başladı. Eylemciler daha sonra Cumhuriyet Meclisi’ne yürüyüş düzenledi. Ağırlıklı olarak 2011’de geçen sözkonusu yasanın yürürlüğe girmesinden sona işe alınan öğretmenlerden oluşan eylemciler “Eşit işe, eşit ücret” yazan bir pankart taşıdı.

ELCİL: “GENÇLER, SEFALET ÜCRETİNE LAYIK GÖRÜLÜYOR”

KTÖS Genel Sekreteri Elcil, meclis önünde yaptığı açıklamada, 1974’ten bu yana adanın kuzeyini elinde bulunduranların, Kıbrıs Türkü’nün bu topraklarda tutunma ve yaşama hakkını elinden almaya çalıştığını söyledi. Elcil, ekonomik sorunlar gerekçe gösterilerek ülkenin yaşanmaz hale getirildiğini kaydetti.

“Göç Yasası” olarak nitelendirilen Kamu Çalışanlarının Aylık ve Diğer Ödeneklerinin Düzenlenmesi Yasası” yürürlüğe girdikten sonra işe alınan öğretmenlerin, yüzde 40 maaş eksiği ile bin 920 TL’yle işe başladığını söyleyen Elcil, “sefalet ücreti”ne layık görülen gençlerin ülkede tutunmasının değil, göç etmesinin istendiğini savundu.

Elcil, tüm hükümetlerin suçlu olduğunu, yasaya karşı kendileriyle birlikte eylem yapan CTP ve DP’nin de bugün boyunduruk altına girdiğini ileri sürdü. Elkcil, şöyle devam etti:

“Bugün hesap sormak için yollardayız, meydanlardayız. Bugün, mağdur olan gençlerle buradayız. Yarın tüm öğretmenlerle burada olacağız.  İnsanca bir yaşam talebimizin karşılığını alıncaya kadar demokratik eylem hakkımızı kullanmaktan çekinmeyeceğiz ve adalet yerini bulana kadar mücadelemize devam edeceğiz. Ferman onlarınsa, dağlar bizimdir. Yasa onlarınsa, meydanlar ve kaldırımlar da bizimdir”

Şener Elcil, yasayla ilgili eleştirilerini, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber ile gerçekleştirilen görüşmede de yineledi. Söz konusu yasayla birlikte yeni başlayan öğretmenlere asgari ücretin altında bir maaş layık görüldüğünü ileri süren Elcil, ülkeyi olumsuz etkileyen ekonomik zorlukların tüm kesimlere yansıtılması gereğine işaret etti. “Bir sıkıntı, beraber paylaşılırsa aşılabilir” dedi.

Bu durumun gençlerin ülkede kalmasını zorlaştırdığına işaret eden Elcil, düşük maaşın eğitim başta olmak üzere bütün sektörleri olumsuz etkilediğini ve ciddi bir sıkıntı olan maaş konusunda tedbir alınması ve yasanın değişmesi gerektiğini belirtti.

Elcil, “eşit işe, eşit maaş” gibi evrensel bir ilkeye aykırı olan bu durumun ciddi bir eşitsizlik yarattığını kaydederek, bu adaletsizliğin, sendika genel grev ya da eyleme gitmeden giderilmesi temennisinde bulundu.

“HUKUK DEVLETİ İLKESİNE VE İNSAN HAKLARINA AYKIRIDIR”

Şener Elcil’in konuşmasının ardından okunan açıklamada ise, “Göç Yasası” olarak nitelenen “Kamu Çalışanlarının Aylık (Maaş-Ücret) ve Diğer Ödeneklerinin Düzenlenmesi Yasası”nın çalışanlar arasında adaletsizlik ve eşitsizlik yarattığı ileri sürülerek, bu durumun hukuk devleti ilkesine ve insan haklarına aykırı olduğunu söyledi.

İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi ile BM Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklar Sözleşmesi’ne göre herkesin “eşit işe, eşit ücret” hakkı olduğuna işaret edilerek, Anayasa’nın 52. maddesinde de “Devlet, çalışanların yaptıkları işe uygun ve insanlık onuruna yaraşır bir yaşam düzeyi sağlamalarına elverişli, adaletli bir ücret elde etmeleri için gerekli önlemleri alır” hükmü bulunduğu kaydedildi.

Yasayla kamu çalışanları arasında maaş yönünde ayırım yapılarak sınıflandırmaya tabi tutulan,farklı kurallara tabi bir sınıf yaratıldığına dikkat çekilen açıklamada, bu duruma gerekçe gösterilen ekonomik sıkıntıların bedelinin sadece ekonomik hayatın bir kesimine yüklenmek istenmesinin kabul edilemez olduğu belirtildi.

Açıklamanın sonunda milletvekillerine “seçim bildirgelerinde bulunan eşitlikçilik, reform ve yenilik gibi unsurları yerine getirme ve bu yasayı tartışmaya yer bırakmayacak şekilde kaldırma” çağırısı yapıldı.

SİBER: “AYNI İŞİ YAPAN İNSANLARIN FARKLI MAAŞ ALMASI HAKSIZLIKTIR”

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber de, KTÖS heyetini kabulde yaptığı konuşmada, aynı işi yapan insanların farklı maaş almasının haksızlık olduğunu söyledi. Siber, bu haksızlığın verimi, motivasyonu düşürdüğünü kaydetti.

Siber, ülkenin, fedakarlık gösterilmesi gereken bir durumla karşı karşıya olduğunu ancak bir fedakarlık gerekiyorsa, tüm toplumun fedakarlık göstermesi gerektiğini söyledi. KKTC’nin bugün istenilen yerde olmadığını kaydeden Siber, “Her bir birey olarak, çocuklarımızın bu topraklarda mutlu yaşamasını istiyorsak,  bunun için hep beraber oturup, çözüm üretmek zorundayız” dedi.

Sibel Siber, kamudaki sorunlara da değinerek, çalışanın yanı sıra çalışmayanın da bulunduğunu söyledi. Bireyin vergi vermekte isteksiz olduğunu çünkü kamu gelirlerinin tasarruflu kullanılmadığına şahit olduğunu kaydeden Siber, devlet gelirleri çarçur edilirken, gelecek nesillerin haklarının çarçur edildiğini göz ardı etmemek gerektiğini belirtti.

Siber, “Zengin bir ülkede yaşamadığımızı fark etmeli ve herkes üzerine düşeni fazlasıyla yapmalı ve üretmeli... Farklı maaş kabul edilemez. Herkes büyük fedakarlıklarda bulunmalı... Bu ülkenin sorunlarına yine bu ülke insanları çözüm üretecek” dedi.

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.