1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. GÖKÇEBEL,“EĞİTİM KAOSA DÖNÜŞTÜ”
GÖKÇEBEL,“EĞİTİM KAOSA DÖNÜŞTÜ”

GÖKÇEBEL,“EĞİTİM KAOSA DÖNÜŞTÜ”

Bakan Arabacıoğlu, ilkokullarda eğitimi 6 yıla çıkarmayı planladıklarını söylerken, Tahir Gökçebel bu yaklaşımın siyasi bir uygulama olduğunu savundu:

A+A-

Bakan Arabacıoğlu, ilkokullarda eğitimi 6 yıla çıkarmayı planladıklarını söylerken, Tahir Gökçebel bu yaklaşımın siyasi bir uygulama olduğunu savundu:

Milli Eğitim Bakanı Mustafa Arabacıoğlu, ilkokullarda eğitimi 5 yıldan 6 yıla çıkarmayı planladıklarını söyledi. Amaçlarının 9.sınıfı ortadan kaldırmak olduğunu ifade eden Arabacıoğlu, eğitimde hedefledikleri değişiklikleri Star Kıbrıs’a açıkladı. Arabacıoğlu, 9.sınıf müfredatının ağır olduğunu,18 ders verildiğini ve bu nedenle sınıfta kalma oranının çok yüksek olduğunu ifade etti. Arabacıoğlu yüzde 40 oranında 9.sınıfta dersten kalma nedeni ile her yıl sayının katlanarak çoğaldığını açıkladı.Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası Başkanı (KTOEÖS) Tahir Gökçebel ise ilkokullarda eğitim yılının 5 yıldan 6 yıla çıkarılmasının siyasi bir uygulama olduğunu savundu. Gökçebel, geçmiş yıllarda üstün olan eğitim sisteminin sürekli değiştirilerek verimsiz bir hale getirildiğini ifade etti.

SINIFTA KALMAYA ÇÖZÜM: Arabacıoğlu ilkokullarda 5 yıl olan eğitimi 6 yıla çıkararak 9.sınıfı ortadan kaldırmayı amaçladıklarını dile getirdi. Arabacıoğlu, konunun eğitim şurasında değerlendirileceğini, onaylanması halinde önümüzdeki yıl geçerli olacağını vurguladı. Arabacıoğlu, “İlkokul bittikten sonra çocuklar ya sınav ile öğrenci alan diğer ortaokul ve liselere geçiş yapıyor.Geriye kalanlar düz lise dediğimiz okullara geliyor. Bu öğrenciler hazırlık sınıfı dediğimiz 9.sınıfa başlıyor. İşte bu sınıfta dersten kalma oranı gün geçtikçe çoğalıyor. Bunun nedeni ise 9.sınıftaki ders yoğunluğudur. Bu nedenle ilkokul eğitimini 6 yıla çıkararak 9.sınıfı ortadan kaldıracağız” şeklinde konuştu.

BİRÇOK ALANDA YENİLİK VAR: Eğitim alanında farklı noktalarda da yenilikler yapacaklarını ifade eden Arabacıoğlu, ortaokul eğitiminden sonra çocukları çıraklık ve mesleki teknik okullara yönlendirme çalışmaları yapacaklarını açıkladı. Arabacıoğlu, “Çıraklık eğitiminde uygulama ayağını Esnaf ve Zanaatkârlar Odası, eğitim ayağını da biz üstleneceğiz” dedi. Taşımacılık ve burs konusunda da değişiklikler yapacaklarını vurgulayan Arabacıoğlu, bazı yenilikleri Şubat ayına yetiştirmeyi hedeflediklerini söyledi.

GÖKÇEBEL,“EĞİTİM KAOSA DÖNÜŞTÜ”: Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası Başkanı (KTOEÖS) Tahir Gökçebel ise ilkokullarda eğitim yılının 5 yıldan 6 yıla çıkarılmasının siyasi bir uygulama olduğunu savundu. Gökçebel, geçmiş yıllarda üstün olan eğitim sisteminin sürekli değiştirilerek verimsiz bir hale getirildiğini ifade etti. Şu anki eğitim sisteminin karmaşık bir hal aldığını belirten Tahir Gökçebel, “Liselerde 6 sınıfın kaldırılıp 9 sınıfın koyulması ciddi kaos ve zarara neden oldu” dedi. Gökçebel sözlerini şöyle sürdürdü:“9 Sınıfta sayısal dersler dahil 18 ders veriliyor. Hâlbuki bir öğrenci ileride kuaför olmak istiyor ancak alana geçmesi için 18 dersi geçmesi gerekiyor. Siz kediye tırmanmayı öğretebilirsiniz ama uçmayı öğretemezsiniz. Yani eğitim çocuklarımızın yeteneklerini geliştiren, bilgisini artıran, sevdiği başarılı olduğu bir takım meslekler i seçmesine olanak sağlayan bir sistem olmalıdır. Eğitim, çocukların okullardan nefret ettiği, derslerden geçemediği vesiyasilerinrant elde ettiği bir sistem olmuştur.”


EĞİTİMDE SINIFTA KALAN ÖĞRENCİ ORANI YÜZDE 50: Öğrencilerin yüzde 50’sinin sınıfta kaldığı bir sistemde eğitimden bahsedilemeyeceğini vurgulayan Gökçebel, “Derslerden kalan çocuklar bakanlar kurulu kararı ile geçirilerek bir rant elde edildi. Siyasiler bunu seçmenlere karşı kullandı” dedi. Gökçebel, 9 sınıfın kaldırılıp 6 sınıf uygulamasına geçilmesinin sorunları çözmeyeceğini vurgulayarak, “sistemin köklü bir değişikliğe ihtiyacı var” şeklinde konuştu.

starkıbrıs

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.